País Valencià

Les Corts Valencianes condemnen Francisco Camps

Les Corts, amb l’única abstenció del PPCV, sol·liciten a l’expresident valencià que abandone el Consell Jurídic Consultiu. Isabel Bonig, la líder dels populars, tem la reacció interna després de les crítiques que va rebre des de dins del partit per l’exigència de l’acta de senadora a Rita Barberà.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Era la jornada més difícil d'Isabel Bonig com a presidenta del PPCV i síndica del grup parlamentari popular. Les revelacions fetes aquest dimecres a l'Audiència per l'exsecretari general del partit, Ricardo Costa, en què confirmava els pagaments en negre a les campanyes electorals de 2007 i 2008, la situaven entre l'espasa i la paret. Tothom la mirava atentament per saber què faria finalment: si marcaria distàncies amb Francisco Camps, que segons Costa dirigia l’estratègia de finançament il·legal, o si bé optaria per la cautela, sobretot tenint en compte l'antecedent de Rita Barberà, a qui va exigir l'acta de senadora i el carnet del partit. L'exalcaldessa de València va morir sense militància i al grup mixt de la cambra alta, un episodi va generar una divisió profunda al si dels populars valencians, alguns dels quals van retreure-li a Bonig la seua posició. De fet, ni ella ni la número dos del PPCV, Eva Ortiz, no van acudir al seu funeral.

Vestida de color verd esperança, Bonig ha iniciat la seua intervenció a la sessió de control al president, Ximo Puig, referint-se a la reducció de la desocupació al conjunt de l'Estat "gràcies a les polítiques del PP" i a l'arribada recent de l'AVE a Castelló de la Plana, a més de plantejar uns estudis de formació professional adreçats als orientadors turístics, "una oferta que vaig fer-li a Fitur i de la qual no he trobat resposta". 

Tanmateix, Puig ha aprofitat la referència a Fitur per a recordar que "l'estand valencià d'enguany ha costat la meitat que quan se'n feia càrrec la trama Gürtel". Abans, però, el cap del Consell ha elogiat «els polítics humiliats, els periodistes perseguits i els empresaris marginats» per denunciar les males pràctiques dels conservadors durant els anys de vins i roses. El president els agraït a tots ells la seua «decència», que «reconforta a tots els valencians», i ha acusat Bonig d’ocupar l’escó que ocupa gràcies a Carlos Fabra i el propi Camps, que van proposar-la com a candidata a l’alcaldia de la Vall d’Uixó i incloure-la al Consell, respectivament. «Els valencians sabem cap a on anem i cap a on no volem tornar», ha reblat Puig, que ha exhibit una nota de premsa de 2009 que encara penja a la web del PPCV: en aquest comunicat, Bonig, que oficiava com a coordinadora general dels populars valencians, proclamava que el partit estava «orgullós del nostre president Camps i del nostre secretari general, Ricardo Costa».

«Volem saber qui hi havia al darrere d’aquesta trama i que es depuren les responsabilitats polítiques», ha afegit Ximo Puig, que s’ha referit als corruptes com «fantasmes del passat que apareixen entre judici i judici i que ens diuen cap a on no hem de tornar». «Estem posant tots els esforços a recuperar els diners perduts, ja portem 4 milions d’euros», ha precisat, a més d’explicar els casos on la Generalitat aspira a recuperar-ne més: Emarsa, Palau de les Arts, Valmor, Circuit del Motor, Fitur, cooperació... 

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, respon a una pregunta efectuada per la resta de grups al ple de les Corts Valencianes d'aquest dijous.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha fet referència implícita al combat contra la corrupció de Mónica Oltra en asseverar que «hi havia més dignitat en aquelles samarretes que no en els vostres vestits a mida». El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha proposat que el PP, «un partit corrupte obert en canal», passe a denominar-se «Partido Pantalla». La formació morada desitja que la Generalitat deixe de contractar amb els empresaris corromputs, cosa que Puig ha ajornat fins l’existència d’una «sentència ferma». El president ha convidat el Parlament espanyol a legislar sobre la matèria a fi que «els corruptes no puguen rebre contractes de les administracions públiques». Oltra ha intervingut en aquest moment del debat i ha recordat que al Congrés dels Diputats «hi ha una majoria alternativa: hem de posar-nos les piles i impulsar polítiques que acaben amb la impunitat dels corruptes».

Camps, ves-te’n ja

L’últim punt del ple d’aquest dijous, introduït pel procediment d’urgència, era una proposta de resolució registrada pel grup parlamentari de Compromís i signada per tots els grups –en el cas del PPCV, «a efectes de tramitació»– que, en el primer dels tres punts de què consta, insta Francisco Camps a «renunciar com a membre del Consell Jurídic Consultiu, així com a la resta de disposicions regulades a l’Estatut d’Expresidents, per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució».

Els populars han presentat una esmena separada, rebutjada per la resta de grups, que proposava «despolititzar» el Consell Jurídic Consultiu –on ara van a parar, com a membres nats i durant un període de 15 anys, els expresidents de la Generalitat que així ho volen–, reformar la llei que regeix aquest òrgan consultiu estatutari i la llei d’expresidents, als quals podrien desposseir dels avantatges amb què compten ara. La diputada María José Català, que l’ha defensada, ha criticat la proposta de resolució dels altres quatre grups perquè, al seu parer, és un «brindis al sol» que «destil·la odi, fúria, ressentiment i venjança». «Els tribunals de l’honor eren propis del franquisme i la Constitució espanyola va eliminar-los», ha sentenciat. «Per què no accedeixen a modificar la llei del Consell Jurídic i fer-ne un sense polítics? Estan preocupats pel futur del senyor Puig?», ha preguntat Català. Per bé que ha lamentat que el «text injuriós» de Compromís «frega l’absurd», que la dignitat és un concepte valoratiu i que cal respectar la presumpció d’innocència. Els populars volien subratllar que Camps no ha estat condemnat i que ni tan sols no figura com a acusat a la peça de Gürtel pel finançament il·legal que es jutja ara.

L’oposició no n’ha volgut saber res. Juan Córdoba, diputat de Ciutadans, s’ha mostrat contrari a fer un «judici públic dels acusats de corrupció», però no ha dubtat a qualificar Camps de «responsable polític» del finançament il·legal. Córdoba ha remarcat que «no es tracta del cas Gürtel, sinó del cas PP». Fabiola Meco, en representació de Podem, ha afirmat que la petició a Camps perquè abandone el Consell Jurídic busca «que la dignitat de les institucions no estiga en les mans de qui no s’ho mereix». «#CampsFora», es podia llegir en el paper que ha exhibit en acabar la seua al·locució.

La síndica del PPCV, Isabel Bonig, durant la sessió de control al president d'aquest dijous a les Corts Valencianes

Ferri, novament en nom de Compromís, ha agafat algunes paraules de Camps i ha cridat que «els valencians tenim unes ganes boges, boges, de guanyar-li a la corrupció i recuperar els diners furtats». «Senyor Camps, dimitesca; no ens representa, als valencians», ha dit. Per últim, el portaveu socialista, Manolo Mata, també ha recuperat paraules d’un altre discurs famós de l’expresident i ha etzibat que «des de Finisterre al cap de Gata, tots els ciutadans saben que Camps no mereix seure al Consell Jurídic Consultiu», fins al punt que ha arribat a titllar-lo de «molt miserable». «Jordi Pujol ha renunciat als seus privilegis i no ha estat condemnat, però s’estima el seu país, mentre que Camps, no», ha opinat.

Amb 61 vots a favor –els dels socialistes, Compromís, Podem i Ciutadans– i les 28 abstencions dels diputats del PPCV, la proposta ha eixit endavant. Després de la reprovació a Barberà i la seua fugida al grup mixt del Senat, ara les Corts han mostrat la porta d’eixida a Camps. No serà tan fàcil que ell abandone el seu seient al Consell Jurídic, però: aquest matí, en una entrevista a Onda Cero, ha advertit que no pensava fer-ho, «diguen el que diguen les Corts».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.