Els crítics

Cinc secrets d'HBO

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fa un temps vam recopilar en aquestes pàgines una selecció de sèries de Netflix poc conegudes però interessant. Tenint en compte la bona acollida de l’article entre els lectors, avui farem el mateix amb HBO España. Al seu catàleg trobem la sèrie més popular dels darrers anys, Game of Thrones, i també sèries recents de gran qualitat com The Handmaid’s Tale, Big Little Lies, The Leftovers, The Deuce o Westworld que es combinen amb clàssics de la casa com Los Soprano o The Wire. Però també hi ha ficcions que passen desapercebudes. Reivindiquem cinc secrets d’HBO España:

5. ‘Wasteland’. Encara que HBO sigui coneguda per la seva producció pròpia als Estats Units, també ha fet sèries a Llatinoamèrica i Europa que trobareu al catàleg del canal a casa nostra. És el cas d’aquesta minisèrie txeca sobre la desaparició d’una adolescent en un petit poble castigat per la crisi econòmica i en un estat de decadència que es palpa a través de la pantalla. La desapareguda és la filla de l’alcaldessa, i la minisèrie relaciona el cas amb l’estratègia d’una empresa minera que està comprant el poble a cop de talonari. Firma el guió Stepan Hulik, creador de Burning Bush (una altra fantàstica minisèrie txeca d’HBO que en aquest cas no és al catàleg d’HBO España).

4. ‘Looking’. Abans de ser el protagonista de Mindhunter, l’actor Jonathan Groff va posar-se al capdavant d’aquesta sèrie sobre la vida d’un grup d’amics homosexuals a San Francisco. En dues temporades Looking es va convertir en una ficció de referència entre el col·lectiu LGBT per la manera honesta i propera com va retratar les inquietuds dels seus protagonistes, però va passar desapercebuda pel gran públic (com es costum amb sèries d’aquest estil no protagonitzades per heterosexuals). Jonathan Groff és homosexual en la vida real i amb la ficció va fer bandera de les reivindicacions de la comunitat, i rebé diversos reconeixements.

3. ‘Liar’. En aquesta sèrie britànica hi ha dues maneres d’interpretar la història, en funció dels ulls amb què decideixes seguir el relat. Si tries els de Laura, ahir a la nit va tenir una cita on l’home amb qui havia quedat la va violar. Si tries el Andrew, ahir va tenir una cita amb relacions sexuals consentides i la dona amb qui tot va anar tan bé ara menteix i l’acusa d’haver-la violat. Les dues perspectives s’articulen per fer dubtar l’espectador sobre el que va passar. Així els creadors de Liar (els mateixos de The Missing) creen un bon thriller però sobretot reflexionen sobre la percepció de l’audiència i el comportament que té la societat davant d’aquestes situacions.

2. ‘Better Things’. Hi ha sèries que poden semblar senzilles però que fan una de les coses més difícils que pot fer una ficció: traslladar la vida real a la pantalla. L’honestedat i la transparència amb què Better Things narra les dinàmiques familiars de la protagonista i les seves filles són el punt fort d’una sèrie que fa riure i també emociona quan menys t’ho esperes. Es nota que qui escriu i protagonitza la sèrie, Pamela Adlon, sap molt bé de què parla, ja que la ficció es basa en la seva pròpia vida com a mare divorciada. Va ser Louis CK que va ajudar l’actriu a crear la sèrie i en certa manera Better Things podria ser la versió femenina de Louie. Alguns episodis d’aquesta sèrie són una lliçó de vida. No deixeu passar el 2017 sense veure l’episodi Eulogy.

1. ‘Quarry’. El retorn a casa d’un soldat de la guerra del Vietnam és el punt de partida d’una d’aquelles sèries que no tenen pressa i que són un plaer absolut per als espectadors que volen deixar-se emportar per la història i els personatges i gaudir de la ficció de la mateixa manera com gaudiries d’una cigarreta. Quarry crema lentament presentant la situació de Mac Conway i seu naufragi psicològic en descobrir que res del seu retorn a casa és com ell s’havia esperat. L’intent de tornar-se a integrar a la societat acaba portant el personatge al contacte amb criminals, cosa que complica encara més el retorn a la normalitat. Amb secundaris carismàtics i escenes d’acció dirigides molt creativament, és una joia del canal Cinemax que aquí es pot veure a HBO España.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.