País Valencià

Adéu als CIE?

En el full de ruta de la nova Delegació del Govern espanyol a València que encapçala Juan Carlos Fulgencio, s'aposta per clarificar el discurs inconnex respecte a les infraestructures que fins ara havia practicat Moragues. Al seu torn, però, plantegen una defensa de l'horta i s'obrin a una possible modificació del projecte d'ampliació de la V-21, alhora, que defensen l'accés Nord al Port de València. Uns posicionaments contradictoris que també es mantenen en matèria de migració: mentre es defensa el tancament dels CIE, s'afirma que les condicions dels centres són bones.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al marcador del Congrés dels Diputats, s'havien comptabilitzat 180 vots. Totes aquestes paperetes havien servit per desnonar a Mariano Rajoy del Govern espanyol i situar el socialista Pedro Sánchez a La Moncloa. El calendari marcava l'1 de juny, i al Consell respiraven més alleujats. L'oposició que l'executiu del PP havia practicat envers les polítiques del Govern del Botànic arribava a la seua fi. Amb un socialista com a president espanyol, l'estratègia recentralitzadora de presentar un recurs contra qualsevol llei que qüestionaria els principis ideològics dels conservadors era història.

Després d'una etapa amb bastants punts negres per part de l'anterior Delegat del Govern espanyol a València, Juan Carlos Moragues, el policia local i secretari comarcal del PSPV en l'Horta Nord, el socialista Juan Carlos Fulgencio, accedia al càrrec per exercir d'enllaç entre dos executius dominats per la formació del puny i la rosa. La designació de Fulgencio, però, tenia una altra lectura. Tot i la intenció de la direcció del PSPV-PSOE per situar una persona afí, el sector encapçalat per José Luis Ábalos nomenava un dirigent de la seua confiança per a la Delegació del Govern espanyol. Formava part de la seua tàctica de guanyar pes orgànic de cara a una futura batalla successòria al si del socialisme valencià.

Independentment dels moviments en clau interna, la intenció del representant del Govern espanyol del PSOE al País Valencià és atorgar coherència en matèria d'infraestructures. Des de la nova Delegació, no debades, es considera que el discurs que Moragues va tenir en aquesta qüestió era inconnex. I que mai va abordar-se d'una manera conjunta qüestions fonamentals per vertebrar el territori, amb l'exemple paradigmàtic de la desconnexió que pateix l'àrea metropolitana de València respecte de la capital valenciana. D'aquesta manera, i en consonància al discurs que va tenir el Ministre de Foment, José Luis Ábalos, durant la seua trobada amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l'execució del Corredor Mediterrani es considera un assumpte prioritari.

Una altra infraestructura, tanmateix, ha acaparat el focus durant els darrers mesos. L'enviament de les notificacions d'ocupació dels terrenys per construir l'ampliació de la V-21, la carretera que connecta València pel nord, ha provocat diverses mobilitzacions dels afectats per una obra que arrasarà 80.000 metres quadrats d'horta. També que Compromís presentara un pla alternatiu al traçat actual per tal d'evitar que els camps de cebes, xufes i altres hortalisses i verdures es convertisquen en ciment, petjades de rodes, olor de benzina i soroll de motors. Un projecte que els valencianistes volen esmenar i, per això, van anunciar aquest dilluns que pressionaren el ministre Ábalos per intentar modificar les línies actuals.

Amb la delegació del Govern espanyol ocupada per un dirigent socialista i un equip amb coneixement de la riquesa de l'horta d'Alboraia i de tota la comarca de l'Horta Nord, la intenció és buscar solucions a una situació heretada per part del PP. El projecte, de fet, va impulsar-se per l'anterior govern popular sense comptar amb l'opinió dels veïns ni dels diferents consistoris que es veurien afectats. Ara, però, la intenció és crear una comissió entre les diferents administracions per explorar una possible modificació del projecte, sempre que siga possible dintre dels terminis. O, si fa no fa, d'aquesta manera s'expressen des de la Delegació del Govern espanyol, que reiteren la seua aposta per protegir el patrimoni de l'horta. Un posicionament compartit amb la conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Vertebració del Territori fins ara, però que darrerament s'ha matisat, ja que el Consell, segons La Vanguardia, no renuncia a la creació d'un tercer carril a la carretera.

Camps de l'horta d'Alboraia que es convertirien en asfalt en cas que l'ampliació de la V-21 s'execute| Miguel Lorenzo

Aquest posicionament de la Delegació del Govern espanyol, però, xoca amb la defensa de l'accés nord al Port de València, tot i que com han recordat es faria amb el menor impacte possible sobre aquest patrimoni cultural i natural de l'àrea metropolitana de València. L'accés nord al Port de València, una infraestructura tradicionalment demandada per l'autoritat portuària, ha sigut criticada per col·lectius com ara Per l'Horta per la seua afecció als camps. Però també per les complicacions de tràfic que provocaria en la façana marítima de València, més concretament en Poblats Marítims, el Grau i El Cabanyal.

Dilema migratori

Una de les altes qüestions que ha d'abordar la Delegació del Govern espanyol com a responsable de gestionar les forces de seguretat de l'Estat és la política migratòria. Amb gestos per part de l'executiu de Sánchez com l'acollida dels refugiats del vaixell Aquarius o l'anunci de l'eliminació de les concertines a Ceuta i Melilla, encara hi ha més deures pendents per posar fi als punts negres en matèria d'immigració. I els Centres d'Internament d'Estrangers, considerats per organitzacions humanitàries com a «presons racistes», és un dels punts de debat. Segons els successius informes d'Amnistia Internacional, la vulneració dels drets humans en aquests centres és constant.

Des de la Delegació del Govern espanyol, es recorda l'esperit contrari a l'existència d'aquests centres per part del PSOE. S'apel·la a la filosofia internacionalista de la formació per mostrar un posicionament favorable al seu tancament. Però expressen que aquestes opinions cal encaixar-les amb la política de fronteres que pràctica la Unió Europea i que, al capdavall, és qui marca les directrius en aquesta matèria. Ara bé, obrin la porta a una modificació de la llei d'estrangeria per poder tancar aquests centres. Al seu torn, però, afirmen que les condicions del CIE de Sapadors, a València, són bones. Unes afirmacions que xoquen amb les denúncies per agressions, amuntegaments, plagues com xinxes i de violació dels drets humans respecte de les instal·lacions amb les quals han de comptar. El debat sobre la clausura d'aquestes centres, és damunt la taula. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.