Nou Govern espanyol

Carmen Montón, o com exportar la via botànica a Madrid

Al debat de la moció de censura, l'aleshores candidat Pedro Sánchez va lloar mesures dutes a terme pel Govern valencià com ara la reversió de la concessió de l'Hospital d'Alzira o l'aplicació de la sanitat universal. Com a nou president del Govern espanyol, Sánchez ha incorporat com a ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social l'artífex d'aquestes polítiques, la consellera Carmen Montón. Amb el seu fitxatge, el president socialista exporta la filosofia social del Botànic a Madrid i obliga al seu homòleg valencià Ximo Puig a buscar una substituta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la trona del Congrés dels Diputats, l'aspirant socialista a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, estava detallant el seu projecte. Un full de ruta que rescatava la idea d'una «Espanya de sobiranies compartides», però també un pla per reforçar les polítiques socials malmeses durant el mandat de l'expresident Mariano Rajoy. «Derogaré el decret del PP que vulnerava la universalitat de la sanitat», va afirmar Sánchez per exaltar la senda seguida al País Valencià amb el retorn de la sanitat universal i amb la reversió de la concessió privada de l'Hospital d'Alzira (Ribera Alta) a mans públiques.

Com a president d'un Govern espanyol que pretén capgirar algunes de les línies estratègiques de l'executiu del PP, Sánchez ha incorporat com a ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social l'artífex de les dues mesures que va lloar al parlament espanyol. D'aquesta manera, la fins ara consellera de Sanitat valenciana, Carmen Montón, s'ha convertit en la nova titular de la cartera de Sanitat. Una aposta de Sánchez per exportar part de les polítiques socials del Govern del Botànic. I que el líder del PSOE va defensar darrerament en un acte a Alzira, en el qual, precisament, Montón, el president valencià Ximo Puig i ell mateix van celebrar el retorn del centre hospitalari de La Ribera a les mans de la Generalitat Valenciana.

Amb el fitxatge de Montón, Sánchez integra en el seu executiu una de les dues conselleres que han profunditzat en els drets socials dels valencians. Si la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha transformat el sistema de dependència i de protecció social amb una Renda Valenciana d'Inclusió convertida en model a seguir, Montón s'ha erigit en un referent de les polítiques sanitàries alternatives al govern de Rajoy. També un topall contra les pseudociències, a banda de ser crítica amb la indústria farmacèutica. 

Tot i l'oposició dels tribunals espanyols després dels recursos del govern del PP, la nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social va restaurar l'assistència universal gratuïta per a tots els valencians. Una mesura contraposada a la decisió de Rajoy de deixar sense prestacions sanitàries a les persones que no comptaren encara amb els seus papers en regla. De fet, aquesta mesura fou un dels primers colps d'efecte del Consell. I malgrat que el Tribunal Constitucional tombara el retorn de la universalitat de la sanitat, el Govern valencià va traçar un pla alternatiu per mantenir-la. Montón va trobar-se amb els mateixos obstacles quan van anul·lar-se el copagament farmacèutic i de les ortopèdies. Però, tot i l'embat dels tribunals, ha mantingut les ajudes perquè els usuaris afectats no abonen aquests productes mèdics.

Tanmateix, la seua principal batalla ha estat amb l'empresa concessionària de l'Hospital d'Alzira, el gegant sanitari Ribera Salud. La promesa de no renovar la concessió sanitària va provocar una autèntica batalla per terra, mar i aire de l'empresa privada. Amb Alberto de Rosa -candidat del PP per Sueca (Ribera Baixa) i germà de l'exconseller de Justícia i president de l'Audiència Provincial de València, Fernando de Rosa- com a conseller delegat de la firma, la companyia va impulsar una autèntica campanya mediàtica amb xerrades i llibres que avalaven el sistema sanitari privat i auditories pagades per demostrar que l'anomenat Model Alzira era més rendible que no la gestió pública.

La reversió de la concessió privada de l'Hospital de la Ribera ha sigut la mesura estrella de Carmen Montón, que aquest dimarts ha estat designada com a ministra espanyola de Sanitat, Consum i Benestar Social| EL TEMPS

Montón, però, va agafar el bisturí i va vestir-se amb la bata blanca per desinfectar els punts negres de la gestió sanitària privada. Al contrari que durant els anys de govern del PP, van imposar-se sancions a Ribera Salud per actuacions irregulars. L'1 d'abril de 2018, finalment, el centre hospitalari va tornar a ser gestionat per la Generalitat Valenciana ampliant les prestacions oncològiques, l'assistència primària i el servei d'urgències.

De l'equip de Sánchez en els seus inicis i després distanciada de líder del PSOE, el fitxatge de Montón és una aposta per unes polítiques sanitàries progressistes, després de la seua etapa com a consellera de Sanitat al bipartit que encapçalen Puig i Oltra. Amb tot, també és la segona ministra valenciana que incorpora al seu executiu el president socialista. José Luis Àbalos, secretari d'organització del PSOE i mà dreta de Sánchez, ha estat nomenat ministre de Foment. Un possible gest cap a la reivindicació del Corredor Mediterrani, però que pot ser una rosa amb espines per a Puig. Si amb un ministre valencià socialista les inversions no milloren en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 -uns comptes que els socialistes pensen negociar després de mantenir els pressupostos del PP d'enguany-, la credibilitat de la protesta del president valencià cap al Govern espanyol s'erosionaria. I podria, paradoxalment, donar rèdits electorals a un PP deslligat de cap compromís institucional -ja no compta amb el Govern espanyol- per a fer crítiques. Però embarrat, això sí, en la guerra interna per trobar un relleu a Rajoy, que ha plegat del partit aquest dimarts.

Aquests nomenaments, tanmateix, reforcen el sector oposat a Puig al si del socialisme valencià. Encara que després de la darrera batalla orgànica pel lideratge del PSPV-PSOE, les relacions entre Ábalos i Puig han millorat, les diferències entre el cap del Consell i la consellera de Sanitat no s'havien resolt. L'existència de dos rivals interns als ministeris del Govern espanyol pot augmentar el pes intern de Montón al socialisme espanyol, ja que com a ministra s'integrarà en el cercle de Sánchez de nou. De fet, l'encara consellera valenciana fou la ministra de Sanitat del govern a l'ombra dissenyat pel líder del PSOE quan era cap de l'oposició.

La designació de Montón, al seu torn, provoca un altre maldecap per al Botànic. Puig, amb la marxa de la seua consellera de Sanitat, està obligat a buscar un recanvi que, segons les normes botàniques, ha de ser una dona de la formació del puny i la rosa. Un joc de peces que podria ser més ampli. Ara bé, i segons apunten les fonts consultades per aquest setmanari, la possibilitat d'aprofitar aquesta substitució per fer una remodelació de més abast no estaria prevista. De fet, Compromís no seria, en un principi, partidari d'una reestructuració que anara més enllà de trobar un relleu per a la Conselleria de Sanitat. Aposten per assegurar l'estabilitat de l'executiu bicolor. Entre els noms que es barallen per rellevar Montón estaria la diputada a les Corts Valencianes, Concha Andrés

Amb els socialistes al centre de la polèmica per retirar una esmena al Senat que buscava millorar el finançament del País Valencià, les rèpliques de l'arribada de Sánchez a La Moncloa continuen produint-se al territori valencià. El nomenament de Montón, amb l'exportació de la via botànica a Madrid, ha sigut el darrer.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.