Diners públics

Els contractes milionaris de la multinacional fundada per un mecenes d'Hazte Oir

David Álvarez, propietari de la companyia de múltiples serveis Eulen fins a la seua mort l'any 2015, fou un empresari connectat amb els ambients força escorats a la dreta de l'Estat espanyol. Amic de l'expresident José Maria Aznar i de l'exministre d'Interior ultraconservador Jaime Mayor Oreja, va rebre l'any 2012 un premi de l'organització d'extrema dreta Hazte Oir. El guardó va coincidir amb una aportació de 20.000 euros a l'entitat integrista per a sufragar el VI Congrés Mundial de les Famílies. Amb una de les seues filles com accionista del trumpisme mediàtic i al capdavant del hòlding, les diferents firmes del grup empresarial han obtingut 346.118.822,24 euros de l'administració valenciana entre 2011 i 2022, segons la informació comptable en mans d'aquest setmanari.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Abanderats contra la igualtat de gènere, la interrupció voluntària de l'embaràs i els drets LGTBI, l'organització d'extrema dreta i de tarannà ultraconservador Hazte Oir celebra cada any uns guardons on premia personalitats que combreguen amb els seus valors. Periodistes o representants de la bancada dretana han estat habitualment els agraciats amb aquestes distincions, com ara l'any 2013 quan va ser condecorat el primer ministre il·liberal d'Hongria, Viktor Orban. En 2018, en canvi, van innovar amb la concessió d'un d'aquests reconeixements: van lliurar-lo a l'exèrcit espanyol. L'encarregat de recollir el guardó, amb lloa inclosa a l'organització ultracatòlica, fou Fernando José López del Pozo, aleshores cap del Comandament d'Operacions de les Forces Armades i un dels signants d'un manifest l'any 1981 a favor dels colpistes del 23-F.

Junt amb un col·lectiu amb una tasca encomiable com ara Cáritas, l'any 2012 van reconèixer a dues personalitats radicalment diferents en comparació amb l'entitat assistencial: l'exbisbe integrista Juan Antonio Reig Pla, natural de Cocentaina (Comtat), i Santiago Abascal, actual jerarca de la formació ultradretana Vox. Hazte Oir, una organització assenyalada en una investigació de l'historiador Santiago Mata com a una pantalla de la societat clandestina i radicalment tradicionalista El Yunque, completava la seua llista de guardonats amb l'empresari David Álvarez, qui en aquell moment havia bufat les espelmes del seu 85 aniversari.

«Ha destacat pel seu suport a la família, a la causa de la vida i per la seua defensa de la llibertat dels pares a escollir l'escola dels seus fills, és a dir, en aquells temes que ens importen. Per aquest motiu, li entreguem el premi Hazte Oir», va afirmar el presentador de la gal·la. També va sumar punts per aconseguir aquesta condecoració, segons van indicar els mateixos conductors de la cerimònia, la seua condició de promotor del Col·legi Internacional Peñaroca, localitzat a Lleó. Exclusivament privat i de caràcter elitista, compta amb unes tarifes mensuals que oscil·len dels 420 euros d'infantil als 580 del batxillerat. El centre escolar acull una capellania de l'Opus Dei i, en l'actualitat, forma part de la xarxa d'ensenyament Arenales, la qual està presidida per Alfonso Aguiló, qui compatibilitza aquest càrrec amb la màxima representació de la patronal educativa Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament (CECE).

Álvaro Zulueta, llavors membre de la direcció de la plataforma ultraconservadora i posteriorment coordinador de Vox a Gijón, fou l'encarregat d'executar el lliurament. Álvarez va fer un discurs de reivindicació de la seua trajectòria empresarial, de com va construir des del no-res i amb uns valors de bondat per a la resta de persones un hòlding amb penetració al camp de la neteja, els serveis sociosanitaris o de la vigilància privada, principalment, en organismes de l'administració pública. Com a fundador d'un grup empresarial que en l'actualitat compta amb 74.925 treballadors arreu del món, va actuar en aquell mateix any de mecenes d'una de les iniciatives d'Hazte Oir: el VI Congrés Mundial de les Famílies, on va promulgar-se un manifest de negació del matrimoni igualitari i amb una visió radicalment tradicionalista del paper de la dona. Va aportar-hi, segons va desvelar Público.es, 20.000 euros. 

Álvarez va faltar l'any 2015 amb un conflicte encara no resolt entre els seus fills per les regnes del grup empresarial que va aixecar. Una de les seues descendents, María José Álvarez Mezquiriz, però, ha continuat aquesta mena de tradició de compaginar l'impuls d'una empresa habitual als contractes públics de qualsevol administració amb la proximitat als cercles marcadament escorats a la dreta de l'Estat espanyol. A finals de l'any 2021, no debades, en la seua condició de presidenta d'Eulen va entrar com a accionista de la plataforma televisiva Estado de Alarma, uns dels mascarons de proa del trumpisme mediàtic espanyol. Carlota Álvarez Becerril, directora comercial d'Eulen, també va sumar-se a l'aventura empresarial d'aquest altaveu comunicatiu amb una orientació editorial clarament escorada cap a la ultradreta.

Mentre els diferents membres de la nissaga han donat algunes mostres de les seues inclinacions polítiques, el grup Eulen ha acumulat contractes milionaris d'administracions com ara la valenciana. Segons la informació comptable en mans d'aquest setmanari, entre 2011 i 2022 la companyia multiservei va rebre 346.118.822,24 euros de la Generalitat Valenciana. La mercantil del hòlding que ha pescat injeccions més sucoses ha estat Eulen Servicios Sociosanitarios SA. En aquest període, no debades, ha percebut 185.899.519,49 euros. Amb injeccions públiques màximes en un sol cop de 300.000 euros, durant l'última etapa de govern del PP, és a dir, entre l'any 2011 i el 2015, aquest firma de la família Álvarez va assolir contractes per valor de 72.021.701,2 euros. En la primera època botànica, les contractacions va descendir a 57.315.457,85 euros. La resta s'han produït durant el trienni 2020-2022, amb els primers dos anys superat els 20 milions d'euros cada exercici. Una unió temporal d'empreses en la qual va participar va ser adjudicatària de treballs per 6.495.982,16 euros, així com l'entesa Eulen Serivios Sociosanitarios SA-Ibersurgic va obtenir quasi quatre milions d'euros entre 2015 i 2017.

L'altra gran acaparadora de diners públics de l'administració valenciana del hòlding fundat per una persona premiada per Hazte Oir ha estat Eulen SA. En l'etapa 2011-2022, de fet, va beneficiar-se d'adjudicacions i treballs de la Generalitat Valenciana per 153.957.386,57 euros, en cas de sumar aquells diners ja abonats per l'administració del territori valencià i les factures pendent de pagar. A l'època del PP, per exemple, va ingressar 43.987.287,68 euros, mentre que a la primera legislatura botànica va percebre 57.179.971,08 euros. En el segon mandat progressista, de moment, la xifra de contractació s'ha situat en 52.790.127,21 euros.

La neteja i la seguretat privada són dos camps en els quals compta amb una incidència rellevant el hòlding d'aquesta nissaga de patriarca amb temptacions accentuadament conservadores. Eulen Seguridad SA, la firma encarregada de proporcionar serveis de vigilància a empreses, particulars, comunitats de veïns o administracions, ha obtingut de la institució autonòmica valenciana 2.172.447,85 euros. Si entre 2016 i 2017 va aconseguir facturacions públiques de 364.067,69 euros i 439.420,06 euros, les xifres de negoci d'aquest mercantil van caure en picat en el bienni posterior, amb injeccions irrisòries que no superaven els 5.000 euros. A partir de 2019, de fet, no consten en la documentació comptable de la Generalitat Valenciana cap pagament més a l'empresa de seguretat. En la darrera legislatura del PP, les adjudicacions totals foren de poc més d'un milió d'euros. Una Unió Temporal d'Empreses comandada per Eulen Seguridad va percebre, a més, 356.446,95 euros entre 2014 i 2016.

Aznar, les finances del PP i la Xunta de Feijóo

Amic personal de l'expresident neoconJosé Maria Aznar, el patriarca dels Álvarez també va cultivar amistat amb l'exministre d'Interior del PP, Jaime Mayor Oreja, qui una vegada retirat de la primera línia política s'ha convertit a poc a poc en tot un referent del moviment ultracatòlic espanyol. Major Oreja, no debades, encapçala la Federació One Of Us, una plataforma europea que aixopluga al conjunt d'organitzacions amb proclames integristes; lidera la Fundació Valors i Societat, on estan presents figures polítiques i periodístiques de la dreta estatal sota la defensa d'un conservadorisme accentuat i un espanyolisme desfermat; i és una de les veus representatives del col·lectiu NEOS, instrument de lluita del catolicisme radical de l'Estat espanyol amb participació de l'Associació de Propagandistes Catòlics, propietària d'universitats com ara el CEU San Pablo de Madrid.

L'exdirigent del PP, fins i tot, va treballar al Grup Eulen. Fou en l'època que Rodolfo Martín Villa, exministre d'Interior de la UCD, va ocupar-ne la vicepresidència. Assenyalat com a responsable de diverses actuacions repressives de la policia en els temps convulsos de la transició, Martín Villa està processat per la justícia argentina en la peça que investiga els crims del franquisme. En una xerrada organitzada pel Nou Fòrum d'Economia, l'exdirectiu empresarial va admetre que «podia ser responsable penal i polític» de la matança de Vitòria de 1976 o de la mort del jove Germán Rodríguez durant la celebració dels San Fermins de 1978 a Pamplona.

El grup empresarial Eulen ha acumulat recentment més contactes amb els populars: la seua directora per al nord-oest d'Espanya és Micaela Núñez Feijóo, germana de l'expresident de la Xunta de Galícia i actual líder de l'antiga casa comuna de la dreta espanyola. D'ençà de l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant de l'executiu gallec l'any 2009, el hòlding empresarial fundat per Álvarez ha rebut contractes per 37 milions d'euros, amb un període d'adjudicacions rècord xifrat en 6,2 milions d'euros que va donar-se poc abans del fitxatge de Micaela Núñez Feijóo, segons va desvelar Público.es. El grup de la nissaga Álvarez, però, ja havia estat al focus de la polèmica per aparèixer en la comptabilitat paral·lela del PP de la Comunitat de Madrid amb una aportació de 90.000 euros, així com ha estat criticat per les ONG que treballen a favor dels drets de les persones nouvingudes pels seus negocis a la frontera sud espanyola, amb la gestió de centres de detenció i expulsió de persones migrades de Ceuta i Melilla.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.