Exèrcit espanyol

El tinent general que lloa Hazte Oir va solidaritzar-se amb Tejero i Milans

El tinent general i cap del Comandament d'Operacions de les Forces Armades, Fernando José López del Pozo, va assistir en representació de l'exèrcit espanyol als premis del lobby ultracatòlic Hazte Oír. López del Pozo, que va elogiar l'organització integrista al seu discurs, apareix com un dels firmants del Manifest dels 100, un text impulsat l'any 1981 en suport dels colpistes del 23-F.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Només havien transcorregut nou mesos des del cop d'Estat del 23 de febrer de 1981. Els impulsors d'aquella sublevació militar fracassada que buscava aniquilar, de nou, la democràcia a l'Estat espanyol s'enfrontaven a un Consell de Guerra per la seua actuació. Un dia abans de celebrar-se el judici castrense, però, colpistes com ara l'agent de la Guàrdia Civil Antonio Tejero i el capità militar de la tercera regió militar de València, Jaime Milans del Bosch, van trobar-se amb la solidaritat d'un centenar de companys que compartien aquell intent de restitució de la dictadura feixista.

Blas Piñar Gutiérrez, aleshores capità d'Infanteria i fill de l'històric líder de la ultradretana Fuerza NuevaBlas Piñar, va impulsar l'anomenat Manifest dels 100, un text que pretenia desestabilitzar el precari govern espanyol del democratacristià José Manuel Calvo Sotelo i que donava suport al cop d'Estat militar. «Els insults i els atacs als nostres companys [és a dir, als militars franquistes que van organitzar el 23-F] els considerem dirigits a la col·lectivitat [de l'exèrcit] amb les conseqüències que pot provocar», deia el text filtrat a l'agència Europa Press. També censuraven «la demolició dels monuments als quals -donant-nos un exemple permanent- van entregar fins a l'última gota de la seua sang per Espanya», en referència als militars que van revoltar-se sobre un govern escollit democràticament a través de les urnes.

Els vuit promotors, entre els quals hi havia Piñar Gutiérrez, solament van ser expedientats. La resta van ser sancionats amb faltes lleus. L'aleshores tinent d'Infanteria Fernando José López del Pozo, un altre dels signants més destacats del Manifest dels 100, fou castigat amb un arrest de 45 dies. Ascendit posteriorment al rang de tinent general i actual cap del Comandament d'Operacions de les Forces Armades, segons ha avançat Público.es, va participar com a representant de l'exèrcit espanyol en els guardons que va entregar enguany el lobby homòfob i integrista Hazte Oír. La festa del col·lectiu ultracatòlic va tenir lloc el passat dissabte a un hotel de Madrid. En ella, van premiar-se a periodistes ultraconservadors com Luis del Pino o Cake Minuesa o el secretari general de Vox, Javier Ortega.

El firmant d'aquell text que va solidaritzar-se amb els militars colpistes del 23-F va realitzar un discurs d'elogi del col·lectiu fonamentalista d'extrema dreta. «Hazte Oír ha disparat sobre el nostre cor. Ha tocat la nostra línia de flotació. La nostra línia de flotació són els valors. Nosaltres ens movem per ells», va expressar a l'acte sobre una entitat presidida per Ignacio Arsuaga, un ultraconservador lligat a la secta El Yunque, segons l'obra El Yunque en España. La sociedad que divide a los catòlicos (Amanecer, 2015) de l'historiador Santiago Mata. «Gràcies a vosaltres avançarem un poc més en la nostra voluntat de servei», va afirmar.

Tal com va reconèixer al seu discurs, el tinent general estava «en nom de l'Estat Major de la Defensa, que és el meu cap, que m'envia ací». «La vida militar, quasi per definició, està feta de sacrifici, abnegació i per això solem denominar-ho treball callat. Aquesta discreció, aquest silenci, es torna en alegria quan se'ns descobreix i se'ns reconeix públicament», va assenyalar amb el permís del Govern espanyol, segons el mateix rotatiu madrileny. «Totes les activitats que realitzen les Forces Armades tenen l'autorització del Govern [espanyol]», han indicat des de l'Estat Major de la Defensa al periòdic digital.

Aquest comandament militar, que va ser premiat en abril de 2018 amb la Gran Creu de l'Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil per l'exministre d'Interior del PP Juan Ignacio Zoido, ha ocupat càrrecs de gran rellevància dintre de les forces armades espanyoles. No debades, l'any 2010 fou nomenat responsable del gabinet del Cap d'Estat Major de l'exèrcit de terra Fulgencio Coll. En setembre del mateix any, segons la biografia penjada al Ministeri de Defensa, va ser promocionat com a General de Brigada. Dos anys més tard, però, va encarregar-se de la Brigada Cuirassada Guadarrama XII. Guanyaria un altre ascens com a General de Divisió. L'any 2015 seria escollit com a assessor del segon Cap de l'Estat Major de la Defensa, ocupant-se de la Divisió de Plans.

Amb la popular Maria Dolores de Cospedal al capdavant del Ministeri de Defensa, López del Pozo va pujar un grau més a l'escalafó militar. El 21 d'abril fou ascendit a Tinent General, un dels càrrecs més elevats a les forces armades espanyoles. Només un mes més tard va convertir-se en cap del Comandament d'Operacions en substitució de l'almirall Teodoro López Calderón, que va ser designat com a Almirall en cap de l'Estat Major de l'Armada. El tinent general havia dirigit diverses missions, com ara en Iraq o al Líban. Una trajectòria d'ascensos, malgrat aquella firma polèmica. I que amb la seua participació en els premis d'Hazte Oír ha retornat.

Arran d'aquesta informació, el senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una pregunta al Govern espanyol en la qual demana sobre «si aquesta pràctica podria incomplir l'obligatorietat de neutralitat política que estableix la llei orgànica 9/2011, del 27 de juliol, de drets i deures dels membres de les forces armades». «Què pensa fer el Govern [espanyol] al respecte?», interroga el parlamentari valencianista. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.