País Valencià

Dirigents del PP d'Alacant van carregar a la diputació dietes d'actes de partit

Segons la documentació a la qual ha accedit EL TEMPS, divers alts càrrecs del PP a les comarques del sud del País Valencià van passar dietes a la Diputació d'Alacant per actes interns dels populars, com ara una interparlamentària a Saragossa o una reunió dels comitès de governs locals dels conservadors a Màlaga. Les factures estan incorporades en la denúncia presentada per Compromís contra els populars per un finançament encobert en derivar 251.000 euros públics del grup provincial per sufragar despeses ordinàries del partit.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La societat civil catalana estava en plena ebullició. Els cassals independentistes, els col·lectius partidaris de la creació d'una República Catalana i les entitats sobiranistes escalfaven motors per a la diada que havia d'engegar l'etapa més agitada i intensa del procés a Catalunya. Només restaven dos dies per a l'11 de setembre de 2017, i des de la presidència del Govern espanyol, en aquells moments ocupada pel conservador Mariano Rajoy, prometien donar suport als alcaldes contraris a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. «Tenen darrere molta gent i l'Estat», assegurava qui aleshores encara retenia el lideratge del PP.

Aquella crida «a la calma» i «a la serenitat» com a prevenció d'una tardor calenta a Catalunya s'hi feia, precisament, des de la 23 unió intermunicipal popular, unes jornades internes celebrades a Saragossa entre el 8 i el 9 de setembre. Un acte d'exhibició de múscul municipal dels populars que comptaria amb la participació, entre altres, de l'aleshores vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saenz de Santamaría; del vicesecretari de Política Autonòmica i Local, Javier Arenas; del coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo; de la ministra de Treball, Fátima Báñez; de la vicesecretaria d'Estudis i Programes, Andrea Levy, o del ministre de Justícia, Rafael Català. També participava César Sánchez, en aquell moment al capdavant de la Diputació d'Alacant.

Segons la documentació a la qual ha accedit aquest setmanari, diversos alts càrrecs dels populars a les comarques del sud del País Valencià van carregar a la corporació provincial despeses de menjar i desplaçament d'aquella cita interna. L'actual vicepresident tercer de la Diputació d'Alacant i polèmic per les seues declaracions xenòfobes, Alejandro Morant, i l'alcalde de Planes (Comtat) i vicepresident sext, Francisco Javier Sendra, van passar cada un dietes de 50 euros per la seua estança a la capital aragonesa.

Una actitud que va imitar l'exalcaldessa d'Elx (Baix Vinalopó) i aleshores diputada provincial responsable de Dona, Joventut i Ciutadans Estrangers, Mercedes Alonso, qui va carregar una factura de 62,50 euros per desplaçament i dietes relativa a la interparlamentària del PP a Saragossa. Carlos Castillo, actualment vicepresident quart de la corporació provincial, també va imitar la jugada amb un rebut de 66,65 euros per dietes i transport.

Un informe de despeses protocol·làries elaborat pel grup popular de la Diputació d'Alacant revela, a més, l'efectuació d'una «despesa de representació consistent en un dinar en el qual estigueren diferents càrrecs del PP: 4 diputats provincials (Carlos Castillo, Mercedes Alonso, Javier Sendra i Alejandro Morant), així com tres portaveus de la província d'Alacant». L'àpat, celebrat a La Rinconada de Lorenzo, va tenir un cost de 153,19 euros.

Els dirigents meridionals del PP valencià, però, no només van passar a l'erari públic de la Diputació d'Alacant en aquelles jornades internes. També va produir-se amb una reunió del comitè de governs locals del PP. Morant, en substitució de Sánchez, va assistir a una trobada celebrada en juliol del 2017 a Màlaga. Per aquell viatge, va carregar 186,20 euros de transport, 100 euros de dietes i 130 euros d'allotjament.

El programa del comitè consistia en dues salutacions de l'aleshores alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, i president de la Diputació de Màlaga, Elías Bendodo, ambdós del PP, i en la intervenció de qui en aquell moment ocupava la presidència del PP andalús, la vicesecretaria general de Política Autonòmica del PP i del coordinador del PP, Juan Manuel Moreno Bonilla, Javier Arenas i Fernando Martínez-Maíllo, respectivament. Un col·loqui i una foto de família complementaven les activitats de l'acte intern de la formació de la gavina.

Alboraia, una ciutat de la comarca de l'Horta a tocar de València, va ser escenari d'una altra interparlamentària del PP en setembre del 2017. En aquest cas, Castillo va carregar per desplaçament i dietes 115,74 euros a la diputació. L'aleshores coordinador general del PP d'Alacant, Rafael Candela i l'actual vicepresident quint de la corporació, Adrián Ballester, van actuar de la mateixa manera amb rebuts de 50 i 137,78 euros, respectivament.

«Finançament encobert»

Aquestes factures estan incorporades a la denúncia presentada per Compromís al jutjat contenciós-administratiu número 4 d'Alacant pel presumpte desviament de fons públics del grup popular de la Diputació d'Alacant a l'estructura del partit a les comarques meridionals del País Valencià. Una derivació de diners públics des del grup popular provincial a la formació de la gavina que hauria ascendit a 251.000 euros entre 2017 i 2018, tal va detallar a principis de setmana Gerard Fullana, diputat valencianista a la corporació provincial. Entre 2015 i 2016, també hi detecta transferències irregulars per valor de 195.167 euros. D'aquesta quantitat, 43.000 euros van abonar-se deu dies abans d'un míting de l'expresident Rajoy a Torrevella (Baix Segura) l'any 2016, segons va publicar eldiario.es.

La coalició ecosocialista aporta com a prova d'aquesta mena de «finançament encobert» del PP un escrit de la gerent dels populars a Alacant, Yolanda Murcia, la qual reconeix que va emprar-se l'assignació pública de la Diputació d'Alacant als populars per sufragar despeses del funcionament ordinari de la formació de la gavina. Aquesta pràctica xoca amb la mateixa normativa legal de la institució, ja que el reglament només avala iniciatives desenvolupades de manera conjunta entre el partit i el grup polític. El PP sempre ha defensat que aquestes subvencions compten amb l'aval de la Intervenció, així com assenyala que el secretari general de l'estructura provincial del PP, l'imputat Eduardo Dolón, va justificar l'operació a través d'un certificat.

L'expresident de la Diputació d'Alacant i diputat al Congrés, el popular César Sánchez| Europa Press

El document dels populars, tanmateix, no detallava les despeses, no incloïa cap factura, ni feia cap al·lusió a una activitat conjunta del grup polític amb la formació conservadora, tal com marca la llei. La manca de desglossament incomplia el mateix codi ètic del PP, el qual obliga a desgranar la totalitat dels ingressos del partit amb independència del seu origen. Una opacitat permesa per l'exsecretari de Transparència de l'aznarista Pablo Casado i aleshores president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez. El popular Carlos Mazón, qui encapçala actualment la corporació provincial, ha modificat aquestes pràctiques. 

«Tot aquest problema té com a origen la quintuplicació dels recursos destinats als grups polítics d'acord amb la seua representació, la qual cosa va produir-se gràcies a un pacte entre el PP i el PSOE. Aquest acord, de fet, va intentar traslladar-se també a la Diputació de València, però Compromís va frenar-lo a causa de la seua força a la corporació provincial de València», critica Fullana en declaracions a EL TEMPS. «Al remat, açò evidència no com s'ha comportat el PP durant aquests anys, sinó com ha actuat el bipartidisme. Cal recordar, no debades, que el PSOE ha entrat sempre en aquest joc. Nosaltres vam demostrar el nostre compromís per modificar aquestes qüestions amb les subvencions nominatives, on els jutjats ens van donar la raó fins a cinc vegades», retrau. I tanca: «Sense ningú que vigile aquestes pràctiques, el bipartidisme continuarà actuant com sempre».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.