Dreta espanyola

César Sánchez, l'opacitat del secretari de Transparència del PP

Després de reconvertir el seu suport a l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal a favor de Pablo Casado en les primàries del PP, César Sánchez ha sigut premiat amb la secretaria de Transparència dels populars. Un càrrec que és tot un avís per a la direcció valenciana de la formació conservadora i que xoca amb les pràctiques dutes a termes pel president de la Diputació d'Alacant. El Síndic de Comptes i l'oposició han criticat l'opacitat de Sánchez.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La seua aposta orgànica havia fallat. El president de la Diputació d'Alacant i baró provincial del PP valencià, César Sánchez, havia donat suport a l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal en l'enfrontament intern a la dreta espanyola. L'exvicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría s'havia imposat amb 21.513 sufragis a l'aznarista Pablo Casado, que obtenia 19.967 paperetes. Cospedal restava tercera a molta distància dels dos escollits per passar a la segona volta. I Sánchez havia estat derrotat. Això sí, de manera parcial. Una possible aliança de totes les candidatures contra l'exnúmero dos de Mariano Rajoy al Govern espanyol podia repescar-lo. El principal dirigent institucional del PP al País Valencià no s'ho pensava: es posicionaria del costat de Casado.

La reconversió de Sánchez tindria els seus fruits. El president de la corporació provincial d'Alacant s'erigia en un dels pocs valencians en aconseguir un lloc a la direcció del PP després de la victòria final de Casado al congrés dels conservadors. Però no solament això: també era nomenat secretari de Transparència dels populars a l'Estat espanyol. L'únic valencià del PP que obtenia un càrrec de similar responsabilitat era el diputat a les Corts Valencianes Vicente Betoret, designat responsable de Política Provincial. Amb Betoret sent un parlamentari contrari a la líder del PPCV, Isabel Bonig, la jugada de Casado és un autèntic toc d'atenció a la direcció actual dels populars. Com també ho pot ser l'ascens de Sánchez pel possible qüestionament orgànic que suposa per al president del PP provincial d'Alacant, José Císcar.

El càrrec atorgat al baró provincial dels populars a Alacant, tanmateix, xoca amb la seua gestió a la corporació i l'Ajuntament de Calp (Marina Alta). La Sindicatura de Greuges va expedientar en febrer la Diputació d'Alacant presidida per Sánchez per ocultar durant quasi un any informació a l'oposició, més concretament als representants de la coalició Compromís. Els valencianistes van demanar la documentació relativa a la Zona Franca d'Alacant; als expedients de contractació del Mercat de Nadal corresponents a dos exercicis; respecte de la privatització de publicitat; de l'estat dels expedients de contractació; sobre el centre educatiu Llar Provincial; respecte del seguiment de l'acord plenari del 20 de juny del 2017; de les prohibicions d'autoritzacions en ús; del pla de captació de fons europeus; sobre la plaça de director de l'Agència Provincial d'Energia; de l'adequació de la carretera Llíber-Gata, i de la cessió gratuïta d'un immoble. En totes elles, van trobar-se amb l'opacitat per resposta.

Algunes de les informacions sol·licitades per Compromís havien causat una forta polèmica a la corporació provincial. El projecte de la Zona Franca, per exemple, va ser anunciat en bombo i platerets per Sánchez, però quan va rebre el retret de la Sindicatura de Greuges encara no s'havia col·locat ni una pedra. Només s'havia realitzat una actuació: la contractació d'un estudi elaborat per la big four Price Waterhouse Coopers. Aquell document va tenir un cost de 36.000 euros.

La Diputació d'Alacant va agilitzar els tràmits per entregar la informació quan van rebre l'expedient de la Sindicatura de Greuges. Segons va afirmar en aquell moment el vicepresident de la corporació provincial i alcalde de Busot (Alacantí), Alejandro Morant, havia mobilitzat tots els departaments implicats per entregar la informació sol·licitada. El portaveu de Compromís a la institució provincial, Gerard Fullana, va censurar que després de rebre la meitat de les respostes no s'havien proporcionat exactament les dades exigides.

Els valencianistes, un dels grups de l'oposició a la Diputació d'Alacant més actius contra Sánchez, van tornar a criticar l'opacitat a la corporació provincial uns mesos més tard. Es tractava, en aquest cas, de la darrera contracta del constructor imputat a diverses causes judicial, finançador confés del PPCV i capitost de la trama Brugal, Enrique Ortiz, a la institució. Compromís retreia a Sánchez la manca de resposta sobre la no publicació de les darreres reunions de la Mesa de Contractació per part de l'equip de govern provincial. En aquelles trobades de l'òrgan de contractació, es debatia qüestions relatives a una adjudicació que encara retenia Ortiz i que aspirava a mantenir.

L'aznarista Pablo Casado ha confiat en César Sánchez per a l'àrea de transparència del PP| EL TEMPS

«Ens preocupa que s'hagen deixat de publicar els acords de la mesa. I sabem que hi ha discrepàncies respecte de com puntuar a les empreses que aspiren a la contracta, diferències de criteris que s'haurien d'explicar», assenyalava el diputat provincial valencianista José Manuel Penalva. «No és transparent de cara a la ciutadania, i més tractant-se d'un personatge tan controvertit. Enrique Ortiz no és qualsevol persona: ha admès en seu judicial haver finançat il·legalment el PP i està processat pel cas Brugal», recordaven.

Tot i que la seua activitat política durant la present legislatura s'ha centrat a la Diputació d'Alacant, Sánchez ostenta, al seu torn, l'alcaldia de Calp. A la població de la comarca de la Marina Alta, l'opacitat també l'ha assetjat. I, de nou, amb motiu d'un requeriment de la Sindicatura de Greuges. En aquest cas, l'òrgan que recull les queixes de la ciutadania recomanava contestar de manera urgent a una aspirant a auxiliar administrativa de Turisme. Aquesta persona censurava que s'havien vulnerat els seus drets per no conèixer, una vegada s'havia quedat sense la plaça, els criteris de correcció, les qualificacions ni els mèrits que es baremaven a la convocatòria. Una informació que havia sol·licitat, però que durant un mes va experimentar com el consistori contestava amb un silenci sepulcral.

Una situació idèntica van experimentar els socialistes de Calp la legislatura passada. El PSPV-PSOE del municipi de la Marina Alta va sol·licitar per registre d'entrada les dades econòmiques reals de l'ajuntament per concretar la seua postura respecte d'apujar o abaixar l'Impost de Béns Immobles. «En un plenari realitzar de manera sobtada i sense informar prèviament a l'oposició, amb foscor i opacitat, va acordar l'alcalde César Sánchez baixar l'IBI», va criticar la formació del puny i la rosa l'any 2013, quan encara no regnava el popular a la Diputació d'Alacant.

De rotondes sucoses, trànsfugues i semàfors

Al marge de les situacions d'opacitat que ha protagonitzat Sánchez, el president de la Diputació d'Alacant acumula una historial d'ombres d'ençà que va arribar al palau provincial. Esquitxat per la trama Gürtel per rebre suposadament uns bessons de Loewe valorats en 100 euros, el dirigent conservador va impulsar al cap de poc d'accedir a la institució la construcció de dues rotondes a Calp que podien beneficiar la seua sogra. Tal com va avançar eldiario.es i va detallar EL TEMPS posteriorment, la principal propietària dels terrenys afectats era la societat Paviota, en mans de la seua sogra, Francisca Ivars. Al conveni pel qual la firma de la família política de Sánchez cedia el sòl al consistori per efectuar-se les obres, hi ha clàusules que blindaven el negoci de la nissaga de la seua muller. Tal com va publicar aquest setmanari, el document establia que si els terrenys eren expropiats per fer la carretera, la firma rebria uns altres terrenys urbanitzables del terme de la població. Ara bé, si el projecte, finalment, no es materialitzava, rebria una compensació de 259.056 euros. La pilotada econòmica estava assegurada.

La gestió de César Sánchez al capdavant de la Diputació d'Alacant ha estat marcada per l'opacitat, segons l'oposició. Però també per diverses jugades fosques| Diputació d'Alacant

Compromís va denunciar que es planejara aquesta obra quan la carretera no formava part de la xarxa provincial de vies de la diputació i que la construcció de la mateixa fóra avalada amb el vot de qualitat de Sánchez. No debades, la llei de règim jurídic afirma que un càrrec s'ha d'abstenir de qualsevol procediment si compta amb «parentiu de consanguinitat dins del quart grau o d'afinitat dins del segon amb qualsevol dels interessats, amb els administradors d'entitats o societats interessades i també amb els assessors, representats legals o mandataris que intervinguen al procediment». El popular va defensar que no incorria en cap incompatibilitat perquè la tramitació de l'obra es feia a través d'un conveni. Amb tot, Sánchez ha evitat signar qualsevol document més relatiu a la remodelació d'aquesta via, que va consumar-se aquest mes de juliol.

Per a poder no implicar-se en projectes sota sospita com la jugada de les rotondes familiars, el president de la Diputació d'Alacant precisa d'un vot més dels que disposen els populars. D'ençà que va fer-se amb la vara de comandament provincial i, especialment, des de la seua marxa de Ciutadans, el trànsfuga Fernando Sepulcre s'ha convertit de facto en un parlamentari provincial més dels populars. Violentant el pacte antitransfuguisme justificat amb un informe que mai va sortir a la llum, a Sepulcre van atorgar-li un sou amb 75% d'exclusivitat. La seua relació amb Sánchez és tan estreta que van acudir junts a les passades festes de Calp. «El PP li ha promès alguna cosa de cara al futur», van afirmar les fonts consultades per aquest setmanari en un perfil anterior sobre l'exassessor de Francisco Camps.

Sánchez, però, acumula més sotracs. La policia espanyola va registrar fa unes setmanes la Diputació d'Alacant a la recerca de la documentació sobre el procés de contractació del control del tràfic dels policies locals. L'operació, que va desenvolupar-se arreu de tot l'Estat espanyol, investigava els treballs adjudicats a la firma Gespol SL, propietat de la constructora Sacyr, esquitxada a la compatibilitat B dels populars. Quan els agents van irrompre a la corporació provincial, aquesta mercantil optava al contracte i l'adjudicació restava encara en fase de valoració de les ofertes.

Amb la col·locació de diversos imputats com l'amfitrió de la Gürtel a La Nucia (Marina Baixa), Bernabé Cano, en llocs de responsabilitat, Sánchez fou censurat pel progressista Ajuntament de Torrevella (Baix Segura) pels criteris «obscurs» a l'hora de repartir les ajudes als diferents municipis de les comarques d'Alacant. L'esquerra i el consistori del Baix Segura criticaven que les poblacions dels seus vicepresidents havien copat les ajudes sense conèixer realment els criteris escollits, més enllà del dit del president provincial. Una actuació propera a l'opacitat, que ha sigut la norma de la gestió a la Diputació d'Alacant i al consistori de Calp per part del nou secretari de Transparència dels populars a l'Estat espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.