País Valencià

Interior premia vigilants d'una firma de seguretat vinculada a l'extrema dreta

A la celebració del proppassat dia de la Seguretat Privada, el Ministeri d'Interior va condecorar 16 vigilants de l'empresa Levantina de Seguridad. Encara més, el sotsdelegat del Govern espanyol al País Valencià, José Roberto González, va entregar un guardó a la firma amb motiu de la seua trajectòria professional com a integrant de la comissió organitzadora de l'esdeveniment, la qual agrupa companyies del sector i les forces de seguretat espanyoles. Levantina de Seguridad està lligada a José Luis Roberto, líder del partit ultradretà España 2000 i exassessor legal de la patronal dels clubs de cites.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Advocat, exassessor legal de la patronal dels clubs de cites i empresari, la biografia de José Luis Roberto ha estat tradicionalment lligada als moviments ultradretans que han sorgit al País Valencià des de la dècada dels 90. Una trajectòria de militància al sindicat ultra Coordinadora Nacional Sindicalista i com a dirigent de la formació d'extrema dreta xenòfoba España 2000 que ha combinat amb els negocis. Ara bé, els seus interessos empresarials sempre han estat connectats amb les seues preferències polítiques. Si durant els anys 90 va regentar bars que van convertir-se en punt de reunió dels cercles feixistes d'aleshores, la firma de vigilància privada de la qual és copropietari, Levantina de Seguridad, ha comptat amb guàrdies amb simpaties ultradretanes.

Tot i aquesta vinculació amb moviments d'extrema dreta, el Ministeri d'Interior va atorgar en la passada celebració del dia de la Seguretat Privada 16 condecoracions a vigilants de seguretat de l'empresa relacionada amb forces ultradretanes, xenòfobes i homòfobes. Es tracta de distincions que s'entreguen com a conseqüència de la col·laboració entre les companyies de seguretat privada i les forces de seguretat de l'Estat. I que, segons recull una nota publicada al diari Las Provincias, són proposades pel Cos Nacional de Policia i per la Guàrdia Civil.

En el mateix acte, el sotsdelegat del Govern espanyol al País Valencià, l'exagent de policia local José Roberto González Cachorro, va entregar en nom de la comissió organitzadora d'aquesta jornada de la seguretat privada una Menció d'Honor a la companyia Levantina de Seguretat per la seua trajectòria professional de tres dècades. L'òrgan que prepara l'esdeveniment està conformat per representants del sector de la seguretat, empreses de vigilància privada i pels mateixos cossos de seguretat dependents de l'executiu socialista. No debades, els guardons concedits als vigilants de seguretat són entregats per membres de la benemèrita i de la policia espanyola.

El reconeixement lliurat per González Cachorro, el qual va participar d'un homenatge frustrat a l'exconseller numerari, exdirector de la policia espanyola, expresident de les Corts Valencianes i imputat a diversos escàndols de presumpta corrupció Juan Cotino, fou per a una companyia que ha estat denunciada en reiterades ocasions per suposats comportaments violents. En una informació publicada per El País, s'apuntava que «Levantina de Seguretat ha estat implicada en desenes de judicis per agressions en locals de copes dels quals s'ocupa suposadament de la seguretat» i que «diversos dels seus vigilants han estat condemnats, gairebé sempre per lesions». L'any 2002, de fet, un vigilant de l'empresa fou sentenciat per ferir a dos joves en un aparcament d'una discoteca. El mateix rotatiu madrileny assegurava que la firma havia acumulat l'any 2001 més de 200 denúncies per agressions.

L'any 1998, al seu torn, la mercantil de vigilància va ser assenyalada pels tribunals per forçar suposadament l'afiliació a Falange d'un dels seus guàrdies. L'impulsor de la companyia, Roberto, també va topar-se amb la justícia per actes presumptament violents. Va ser detingut durant la transició valenciana per col·locar dues bombes en unes trobades que organitzava l'independentisme al País Valencià, segons El País. Per aquells fets, tanmateix, mai va ser condemnat. Va resultar absolt, com quan va ser jutjat per la intimidació realitzada al domicili particular de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, de Compromís.

Els vigilants de Levantina de Seguretat no han rebut distincions només durant governs del PSOE. També ho han fet quan el popular Juan Ignacio Zoido estava al capdavant del Ministeri d'Interior, tal com va contar aquest setmanari. La firma, tot i les seues connexions amb els moviments ultradretans del País Valencià, va rebre contractes milionaris de la Generalitat Valenciana, especialment durant l'etapa d'Eduardo Zaplana, imputat per cobrar suposadament suborns de la nissaga Cotino a canvi d'adjudicacions públiques de la Inspecció Tècnica de Vehicles i dels parcs eòlics. Segons el desaparegut Diari Jornada, l'empresa va gaudir de 35 contractes entre 1999 i 2014. Foren anys de domini popular al capdavant de les administracions valencianes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.