Ultradreta

L'alcalde socialista que es fotografia amb l'extrema dreta

El batlle de Paterna (Horta), el socialista Juan Antonio Sagredo, surt en una fotografia al costat del dirigent d'España 2000 i propietari de Levantina de Seguridad José Luis Roberto durant l'entrega d'un premi de l'Associació de Veïns El Plantío al líder d'extrema dreta. Sagredo, que darrerament ha trencat el seu pacte de govern amb Compromís, va bloquejar durant un temps l'apertura d'un centre de menors a una urbanització d'alt nivell adquisitiu de Paterna fent el joc al posicionament de Roberto, que era un dels veïns que s'oposaven amb més força a la instal·lació d'aquest equipament social.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Retransmesa en directe per la nova televisió pública valenciana À Punt, l'entrada de bous i cavalls de Sogorb (Alt Palància) és una de les cites festives que apareixen en el calendari només consumir-se l'agost. Un esdeveniment, que per garantir la seguretat dels seus participants, necessita d'un gran desplegament de la policia local, el Cos Nacional de Policia (CNP), la Guàrdia Civil i tots aquells cossos destinats a la protecció ciutadana i a les emergències. L'any passat, però, van comptar amb una empresa privada: Levantina de Seguridad. José Luis Roberto, màxim directiu de la firma de vigilància i referent de l'extrema dreta valenciana, va fotografiar-se junt amb l'alcalde socialista de Sogorb, Rafael Magdalena, també exmilitant del PP. Tal com va desvelar aquest setmanari, el batlle havia «felicitat» fins a tot al líder d'España 2000.

La imatge va repetir-se aquest estiu, però amb un altre alcalde amb carnet del partit del puny i la rosa. Juan Antonio Sagredo, batlle de Paterna (Horta), surt en una fotografia que el mateix Roberto va penjar al seu perfil d'Instagram. La il·lustració fa referència a un acte de l'Associació de Veïns El Plantío en el qual el col·lectiu veïnal reconeixia la tasca de seguretat de la mercantil connectada amb la ultradreta valenciana. No debades, Levantina de Seguridad presta els seus serveis de vigilància privada a aquesta urbanització d'alt nivell adquisitiu. Encara més, a la mateixa web de l'associació hi ha bàners de publicitat de l'empresa de seguretat.

Captura de la publicació realitzada a Instagram pel líder ultradretà| EL TEMPS

Sagredo, que darrerament ha trencat el pacte de govern que mantenia amb Compromís, va prendre decisions que podrien fer el joc als posicionaments que mantenia el dirigent d'extrema dreta. L'alcalde va aliar-se al plenari municipal amb el PP i Ciutadans per evitar l'apertura d'un centre de menors a la urbanització, tal com proposava la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra (Compromís). Roberto havia encapçalat l'oposició veïnal contra l'arribada d'aquests xiquets desfavorits amb missatges que, fins i tot, fregaven la xenofòbia, segons va publicar eldiario.es. Sagredo, com l'empresari de la seguretat, resideix en la mateixa urbanització on es preveia acollir els menors.

L'actitud del batlle socialista, enfrontat a Oltra per qüestions com ara la instal·lació del megaprojecte urbanístic de Port Mediterrani, contrastava amb la del seu coreligionari del PSPV, Manuel Civera, alcalde de Llíria (Camp de Túria). Tot i les concentracions d'uns 150 veïns encapçalats pel líder ultradretà i altres membres del seu partit neofeixista, Civera mai va cedir davant la pressió d'aquests moviments reaccionaris que rebutjaven la instal·lació d'un altre centre de menors a la població. L'alcalde, fins i tot, va ser increpat per alguns dels manifestants. Davant la campanya dels ultres valencians, organitzacions humanitàries com Creu Roja o Save The Children demanaven a la Generalitat Valenciana una solució per evitar que els nens no foren estigmatitzats.

La polèmica suscitada per la coincidència entre els plantejaments de l'extrema dreta i l'enrocament de Sagredo va obligar-lo a negar que coneixia a Roberto. «Sembla que el líder d'España 2000 viu a la Canyada. Doncs escolte, en algun lloc haurà de viure aquest senyor. Ni el conec, ni mai he parlat amb ell», va afirmar a la cadena pública valenciana sobre un dels membres més destacats de l'extrema dreta i que l'any passat va protagonitzar un escarni al domicili d'Oltra. Per aquells fets, fou imputat. Però els tribunals van absoldre'l. Sense anar més lluny, aquest divendres va estar present en l'intent de boicot dels ultres a l'Aplec del Camp de Túria.

Exlletrat de la patronal dels clubs de cites i amb interessos empresarials en altres àmbits, Roberto ha combinat la doble militància de l'extrema dreta i la propietat de la mercantil de seguretat. Una barrera que ha sigut difusa durant moltes vegades, ja que hi ha membres d'España 2000 o d'altres organitzacions ultres com ara Ultras Yomus que han sigut vigilants de la firma. L'any 1998, de fet, la companyia fou assenyalada pels tribunals per forçar suposadament l'afiliació a Falange dels seus guàrdies. També fou regada amb contractes milionaris per part dels diversos governs del PP, especialment durant l'època d'Eduardo Zaplana al capdavant del Consell.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.