Judici 1-O - El Carrer

Llibres que tracten el judici contra el procés

Advocats, presos, exiliats han publicat aquest últim any llibres per entendre el judici als dirigents independentistes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Darrerament, el focus informatiu s’ha centrat en el judici als dirigents independentistes pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017. El judici ha marcat l’agenda mediàtica, i encara més una vegada convocades les eleccions del 28-A. De fet, fins al moment, els llibres més venuts en les llistes de no-ficció han estat edicions relacionades amb la qüestió. I per Sant Jordi, els llibreters esperen que la tendència creixi notablement.

Ara no només els polítics escriuen sobre política. La voluntat és la d’explicar les causes i les conseqüències del procés català, que a voltes es fan difícil de comprendre. Hi ha qui dedica el llibre a explicar les seves vivències en relació al procés i d’altres donen claus jurídiques per tal d’entendre millor tot allò que es cou a la Sala Segona del Tribunal Suprem. No debades, hi ha autors que tracten d’analitzar el panorama polític actual per tal de poder preveure l’esdevenir i dibuixar un full de ruta adaptat a les noves circumstàncies. Fins i tot hi ha literatura infantil, com la generada per Oriol Junqueras al llibre Contes des de la presó (Ara Llibres).

Arran del referèndum de l’1-O, l’any passat els llibres relacionats van atapeir les paradetes dels llibreters per Sant Jordi, tot convertint-se en els més venuts. Enguany, tot sembla apuntar que els llibres sobre el judici contra els dirigents independentistes encapçalaran el rànquing dels més venuts.

En matèria jurídica, un dels llibres publicats aquest 2019 que s’espera sigui un gran èxit és el de Jaume Alonso-Cuevillas, l’advocat del president a l’exili Carles Puigdemont. Es titula 1 judici (polític) i 100 preguntes (Símbol). I és que, des de l’arrencada del judici contra els caps polítics i líders socials de l’independentisme, molts catalans s’han volgut endinsar en  l’enrevessat món del dret. Des de llavors, costa topar amb dies en què les qüestions jurídiques  via televisió, internet o whatsapp no es facin ben presents. Es tracta de termes i vocables que, anteriorment, podien semblar ben poc entenedors: euroordres, fases d’instrucció…Tanmateix, avui, el lèxic jurídic és d’allò més habitual i cada cop hi estem més avesats. Però realment sabem de què es parla? Jaume Alonso-Cuevillas dirimeix les cent qüestions més habituals sobre la justícia de forma planera i concisa. L’advocat de Carles Puigdemont i número u per Girona a les generals del 28-A per Junts per Catalunya  fa de cicerone  per apropar-nos una disciplina tan apassionant com complexa.

D’alta banda, comptem també amb l’enginy de Gonzalo Boye, qui  ha estat una peça cabdal en l’engranatge que ha configurat la defensa dels polítics catalans exiliats. Ara, el també advocat de Carles Puigdemont desvetlla les incògnites del procés i les particularitats de la marxa fortuïta d’una part del govern que organitzà l’1-O en el llibre Y ahí lo dejo… Crónica de un proceso (Roca). En la seva obra, també s’aclareix com van estructurar la defensa i els fets que es van produir més tard a Bèlgica, Alemanya i Escòcia.

L’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, rumia sobre la història judicial contemporània i posa exemples tangibles en el llibre Jo acuso (Pagès editors), per tal de palesar com s’ha fet servir el dret per desgastar contrincants polítics. L’ex-diputat de la CUP es dedica a analitzar fets com ara la crema de fotografies del rei Borbó, fets condemnats per tribunals espanyols que després van ser corregides pels europeus.

La presó no ha llevat les ganes d’escriure dels presos polítics. Ans al contrari, les ganes d’explicar a la ciutadania la seva causa s’ha transformat en una sèrie d’obres que, per la seva importància històrica i sentimental, es converteixen en imperdibles. 

És el cas del llibre sobre Jordi Cuixart que ha escrit la periodista Gemma Nierga, Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs (Rosa dels Vents). L’obra es basa en converses que van tenir lloc en un locutori de la presó dels Lledoners durant tres dies. El diàleg entre ambdós destapa el rostre més desconegut, el Jordi Cuixart més humà. El llibre és escrit amb franquesa i sense embuts, fet que permet  al lector conèixer la trajectòria personal del president d’Òmnium Cultural. Com també què significa viure lluny dels teus. Una altre punt d’interès és l’explicació d’allò que realment va passar el 20 de setembre i el rol que ha d’adoptar Òmnium Cultural en la societat catalana.

Raül Romeva, amb Esperança i llibertat (Ara Llibres), se centra en l’explicació de l’exconseller d’Exteriors per què no va decidir marxar a l’exili. També hi tenen cabuda les seves cavil·lacions a la presó i el plantejament polític per Catalunya. Hom pot pensar que es tracta d’un llibre en format dietari de presó com és el cas de la publicació de Joaquim Forn, però no és així. Parlem d’una obra que indueix el lector a pensar què s’ha aconseguit, què s’ha fet i per què. També sobre quines haurien de ser les passes a seguir. El pròleg va a càrrec de l’escriptora i diputada d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, Jenn Díaz.

Joaquim Forn va ser empresonat el 2 de novembre de 2017 i d’ençà aquell dia ha endreçat els seus escrits de presó per fer-ne un compendi que recull les seves emocions, cabòries i vivències: Escrits de presó (Enciclopèdia). Forn escriu per evitar l’oblit, per fer perdurar el testimoni d’un home pacífic i compromès amb la democràcia.  L’exconseller d’Interior, tot i ésser víctima d’una injustícia que el manté allunyat dels seus estimats i privat de llibertat, aconsegueix defugir el dramatisme exacerbat. Com si es tractés d’un escrivà, anota tot allò que li passa pel cap en situacions, que, a voltes, el sobrepassen. Sinceritat i humanitat en essència. La vida i el país en són els protagonistes.

Sergi Sol ha estat la mà dreta d’Oriol Junqueras els darrers anys, cosa que li ha servit per poder escriure la biografia del president d’ERC, Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara Llibres). Per fer-ho, retorna als mesos previs a l’1 d’octubre per explicar els fets que van succeir després: la fallida proclamació de la República, l’empresonament, l’aplicació de l’article 155, l’estratègia d’ERC d’eixamplar la base d’independentistes i els comicis del 21-D. El llibre excava en les fosses del  procés polític per treure’n l'entramat. Relata els moments més difícils per l’exvicepresident segons el punt de vista dels seus col·laboradors més propers. El pròleg és de Raül Romeva i l’epíleg de Xavier Vendrell. Des de l’exili també han volgut escriure per tal de denunciar la vulneració dels drets fonamentals per part de l’estat espanyol al món.

La crisi catalana: una oportunitat per a Europa (La Campana). És un llibre escrit amb l’objectiu d’explicar a Europa què ha passat a Catalunya, des de l’òptica del president exiliat, els darrers dos anys. El llibre és fruit de la conversa entre Carles Puigdemont i Olivier Mourion, un periodista especialitzat en política catalana. L’obra és escrita en primera persona i aclareix als ciutadans europeus les motivacions dels catalans i la idea de país que es vol construir.

Altres autors com Xavier Milian publiquen el El poder del poble (Sembra). L’obra es fonamenta en l’explicació del fenomen dels CDR’s (Comitès de Defensa de la República) a partir de diverses qüestions que es fan interessants a cada pàgina, Com ara l’origen i el com de la propagació arreu del territori català dels CDR. Fins ara, ha estat un enigma. El periodista i activista social Xavier Milian explica tota la història com el moviment independentista ha aconseguit reunir sensibilitats polítiques diverses. El pròleg del llibre és del politòleg Jordi Muñoz.

Joan TardàXavier Domènech sempre han mantingut una molt bona relació personal que, alhora ha servit per establir un punt de trobada entre els comuns i els republicans. Ara, s’han decidir a escriure conjuntament. Entre Ítaca i Icària. Reflexions sobre Catalunya, Espanya i les esquerres (Roca) recull la conversa fruit d’un cap de setmana amb la periodista Àngels Barceló sobre la República i els reptes que cal afrontar per fer-la efectiva. A tot això, cal sumar-hi l’anàlisi del moment polític català, la relació Catalunya-Espanya i el paper de l’esquerra en tot aquest procés. El llibre vol ser entenedor per aquells republicans convençuts i per aquells que no ho estan tant. La voluntat del llibre és la d’estendre ponts entre uns i altres per argumentar, tal com pensen els protagonistes, que la República catalana és un projecte comú perquè la gent visqui millor. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.