País Valencià

Així vol buidar les diputacions el PSPV

El setge botànic a les diputacions continua. Mentre Podem espera a la resta de partits progressistes per registrar una llei que pose fi a la prestació de competències impròpies per part de les corporacions provincials, el president valencià Ximo Puig i el seu homòleg a la Diputació de València Toni Gaspar s'han anticipat als morats amb l'impuls de dues comissions per buidar la institució provincial en aquelles matèries que són exclusives de la Generalitat Valenciana i en el seu pressupost assignat. Un full de ruta que coincideix amb la llei de Governs Locals que va avançar en declaracions a EL TEMPS el director general d'Administracions Locals, el socialista Antoni Such.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tractara d'una partida d'escacs, les diputacions s'han convertit en la darrera demostració de com les formacions del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- mouen les seues fitxes per seduir els votants més valencianistes. O, si fa no fa, per engalipar aquella bossa d'electors que puguen tenir una sensibilitat més autonomista al País Valencià. Després que Podem anunciara una llei per delimitar les competències de les tres corporacions provincials del territori, Compromís va redoblar l'aposta amb una proposta inconcreta per eliminar aquestes institucions a través d'una reforma de la Llei de Règim de Bases Locals. Unes mesures que han estat contestades pels socialistes aquest dimarts amb un colp d'efecte del president valencià Ximo Puig i del seu homòleg a la Diputació de València Toni Gaspar.

Mentre Podem espera a consensuar la normativa presentada amb la resta de partits del Botànic, Puig i Gaspar s'han avançat i han anunciat la creació de dues comissions per buidar la corporació provincial de València. Amb l'objectiu de «coordinar competències», «superar ineficiències» i «avançar cap a una major complementarietat», el primer òrgan vetlarà per la transferència d'aquelles matèries que siguen pròpies de la Generalitat Valenciana, però que actualment també les presten les diputacions valencianes. Segons les fonts consultades per aquest setmanari, serien sanitat, educació, cultura, turisme, esports, infraestructures, benestar social, medi ambient, desenvolupament sostenible, ocupació, seguretat i ordre públic.

L'impuls d'aquesta primera comissió que desmantellaria el poder provincial coincideix plenament amb la lletra i la música de la llei de Governs Locals que prepara l'àrea de presidència del Consell. Tal com va avançar el director general d'Administracions Locals, el socialista Antoni Such, a EL TEMPS aquesta normativa «delimita les competències de les diputacions, és a dir, aclareix quines són les competències que tenen atorgades i quines són impròpies. D'aquesta manera, en competències que són exclusives de la Generalitat Valenciana com ara turisme, educació o esports, per citar-ne algunes, les diputacions ens hauran de demanar permís, com ocorre actualment, per exemple, en qüestions d'assistència sanitària».

Aquesta fórmula, incorporada a l'avantprojecte de llei de Governs Locals, s'adoptava després del revès del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià -convertit en element d'oposició a les polítiques botàniques- al decret de coordinació que va implementar l'esquerra només arribar al Palau de la Generalitat Valenciana. Tot i que aquesta legislació estava avalada per una sentència del Tribunal Constitucional, l'alt tribunal valencià entenia que el decret estava derogat per la llei de bases locals aprovada pel PP. Ara bé, deixava una porta oberta per aplicar el decret de coordinació: desenvolupar una nova llei que li donara cobertura legal. Una escletxa a la resolució del TSJ valencià que ha sigut aprofitada pel Consell com demostra la normativa de Governs Locals, un avantprojecte de llei inspirat en la legislació municipal basca i que difícilment s'aprovarà durant la present legislatura.

Amb la Diputació de València convertida en paradigma del buidatge de les corporacions provincials per part de l'esquerra valenciana amb la posada en marxa d'aquesta comissió, Puig i Gaspar han acordat la creació d'un altre òrgan bilateral. La seua funció serà estudiar la possible gestió del pressupost de la Diputació de València competent a les matèries que es transferiran per part del Consell. Un aspecte que, precisament, Podem incloïa a la seua llei i que el PSPV va qüestionar a les seues esmenes. «En una qüestió tan important, és transcendental el finançament d'aquestes competències. Si s'opta per limitar dràsticament l'exercici de les competències per les diputacions i la seua assumpció per la Generalitat, haurà d'estar suficientment garantit el finançament», censurava el partit del puny i la rosa, segons va publicar Valencia Plaza.

Imatge d'un ple de la Diputació de València| Raquel Abulaila

Ara bé, l'aposta del PSPV-PSOE per buidar les diputacions va més enllà d'una transferència de competències. Per evitar que Compromís siga l'única força que abandere la seua desaparició, Puig ha assegurat que es tracta d'una solució temporal. «Les diputacions han d'adaptar-se al nou moment fins que es produïsca la reforma constitucional en la qual cada autonomia decidisca si vol o no organitzar-se a través de corporacions provincials», ha expressat del cap del Consell, recordant la proposta de reforma constitucional ideada pel Govern valencià i que la coalició valencianista va reivindicar quan va presentar la seua modificació de la llei de règim de bases local.

Un posicionament, però, que xoca amb l'endarreriment en desmantellar la Diputació de València durant la presidència del socialista i actual batlle d'Ontinyent (Vall d'Albaida), l'investigat a l'Operació Alqueria Jorge Rodríguez. Des de Compromís, de fet, van recriminar Rodríguez per afirmar que «volia modernitzar la diputació», però no suprimir-la ni buidar-la de competències. Unes crítiques que van produir-se després que el primer informe per desarmar la institució provincial (redactat per una àrea en mans del PSPV) no contemplara la transferència de les matèries que presta tot i no ser pròpies.

Encara que el full de ruta de Puig i Gaspar estiga avalat per les recomanacions que va fer el TSJ valencià si s'aplica una vegada estiga aprovada una llei que done cobertura al decret de coordinació, les diputacions d'Alacant i Castelló han anunciat batalla. El president de la corporació provincial alacantina, el popular César Sánchez, va anunciar accions legals contra els plans del Consell. Convertit en l'autèntic contrapoder de la Generalitat Valenciana progressista, el conservador va emprar l'alacantinisme contrari a València i l'anticatalanisme per criticar el setge botànic a les corporacions provincials. «Volen controlar-nos des de València», «és un pla ideològic i separatista», va proclamar un dels ulls drets de l'aznarista Pablo Casado al País Valencià.

Independentment de l'oposició dels populars a les accions de l'esquerra valenciana per restar-li poder institucional a les diputacions, la jugada de Puig i Gaspar evita que els socialistes es queden despenjats de la batalla política contra les corporacions provincials. Encara més, converteix el PSPV en protagonista absolut del desmantellament de les diputacions amb la creació de les dues comissions. Tanmateix, la manca d'una llei que atorgue cobertura legal a la transferència pot provocar que Podem recupere el paper destacat que ha tingut en aquesta qüestió i que la formació del puny i la rosa vol llevar-li a través d'aquest colp d'efecte.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.