Política

L'escletxa «constitucional» de Compromís per suprimir les diputacions

Després que Podem presentara una proposta per buidar les diputacions amb l'objectiu de reforçar el seu perfil valencianista, Compromís ha anunciat aquest dilluns una reforma de la llei de bases locals que permetria eliminar les corporacions provincials sense modificar la Constitució Espanyola. Una escletxa que estaria emparada per la carta magna espanyola, però de la qual no s'ha detallat el seu desenvolupament concret.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb l'objectiu de difuminar les fronteres provincials i d'aprofundir en l'autogovern del País Valencià, el Consell va agafar un llapis i un esborrador a l'hora d'aplicar les lleis. Aconsellat per diversos juristes, el Govern valencià integrat pel PSPV-PSOE i per Compromís va aplicar el decret de coordinació a les diferents diputacions valencianes en matèria de turisme i d'esports. La meta era delimitar a les corporacions provincials les polítiques en aquests assumptes, ja que la competència resideix exclusivament en mans de la Generalitat Valenciana. Una aposta per erosionar la capacitat de contrapoder de les diputacions -especialment, d'aquelles governades pel PP- i de buidar unes institucions decimonòniques que es combinava amb l'estratègia de reduir el pes polític i competencial de la Diputació de València, l'única de les tres en mans de l'esquerra.

Aquest pla traçat per les forces botàniques, però, s'ha topat amb diversos obstacles al llarg de la legislatura. Si el desmantellament competencial i polític de la corporació provincial de València ha xocat amb diversos problemes jurídics, l'aplicació del decret de coordinació de les diputacions per part del Consell fou tombat pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, erigit en un actor d'oposició a les polítiques botàniques. L'alt tribunal del País Valencià va considerar que no hi havia base legal per implementar aquest decret, però va obrir la porta a fer-lo efectiu en cas que es desenvolupara.

Una opció que ha adoptat el Consell a través del seu avantprojecte de llei de Governs Locals. Tal com va detallar aquest setmanari, la normativa clarifica el mapa competencial valencià i obliga a les diputacions a demanar permís a la Generalitat Valenciana en competències que són exclusives de l'administració autonòmica, però que encara presten de manera duplicada les corporacions provincials. Encara pendent d'elaborar alguns aspectes, la normativa difícilment serà aprovada en el que resta de legislatura i la seua implementació dependrà d'una revalidació de l'Acord del Botànic després de la cita a les urnes de maig de 2019.

Per accelerar el buidatge de les diputacions i marcar un perfil valencianista de cara a la convocatòria electoral del pròxim any, Podem va presentar una llei que evitaria que les diputacions presten competències que són pròpies de la Generalitat Valenciana. Amb els socialistes dubtant d'alguns aspectes de la normativa com ara la transferència de pressupostos o de personal, Compromís s'ha posicionat a favor de la proposta, tot i que ha demanat als morats modificacions en alguns detalls. Ara bé, i davant la jugada de Podem, els valencianistes han presentat aquest dilluns una iniciativa que va més enllà. Si la formació encapçalada per Antonio Estañ al País Valencià planteja un buidatge competencial, la coalició advoca per la supressió de les entitats provincials sense reformar la Constitució Espanyola.

L'escletxa trobada per Compromís amb l'objectiu d'eliminar les diputacions està recollida, segons ha expressat el portaveu valencianista al Congrés, Joan Baldoví, a l'article 141.2 de la carta magna espanyola. Aquest punt estableix que «el govern i l'administració autònoma de les províncies estarà encomanada a les diputacions o a altres corporacions de caràcter representatiu». «És aquesta la via que ens permetria suprimir les diputacions al nostre territori a través d'una reforma de la llei de bases de règim local», ha afirmat Baldoví. «Amb una modificació d'aquesta normativa, cada autonomia podria escollir si vol diputacions o no», ha remarcat. «D'aquesta manera, podríem eliminar-les d'una vegada», ha complementat el síndic parlamentari de Compromís, Fran Ferri. «Nosaltres defensem un model territorial oposat i, a més, considerem que aquestes corporacions creen duplicitat i compten amb representants no escollits directament. Per això, volem la seua desaparició», ha afegit la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó.

Imatge d'un ple de la Diputació de València| Raquel Abulaila

«Proposem aquesta reforma aprofitant que al Congrés dels Diputats hi ha una majoria progressista, tal com va visualitzar-se a la moció de censura», ha instat Baldoví, ja que la llei serà presentada a la cambra espanyola a causa del seu caràcter estatal. «Fins i tot, Ciutadans hauria d'estar-hi a favor. Fa uns anys defensaven la supressió de les diputacions perquè era una mesura de regeneració democràtica. Doncs ara, espere que complisquen amb la seua paraula, tot i que darrerament s'han oblidat d'aquests assumptes», ha agregat el diputat valencianista, que també ha fet una crida específica a socialistes i morats perquè manifesten el seu suport a la reforma i la secunden a la Cambra Baixa.

Aquesta modificació, que possibilitaria que cada autonomia escollira a la carta el seu model territorial, encara ha de perfilar-se. «La llei està estudiant-se, no sabem quins són els articles que han de reformar-se de la normativa per fer possible la nostra demanada», ha reconegut Baldoví. De fet, la mateixa normativa de bases de règim local inclou en el seu article 31.3 que «el govern i l'administració autònoma de la província correspon a les diputacions o altres corporacions de caràcter representatiu», és a dir, la mateixa escletxa constitucional amb la qual Compromís s'empara per esborrar les diputacions del mapa administratiu valencià.

Amb una defensa de les polítiques de canvi realitzades a la Diputació de València -reducció dels convenis singulars a dits o potenciar l'autonomia municipal anul·lant els plans estrella del PP, ara sota sospita judicial al cas Taula-, els valencianistes han volgut mostrar la seua aposta per una planta administrativa comarcal -«el nostre model són les comarques», ha reivindicat Amigó- que implica l'adéu de les diputacions. Una proposta que intenta superar la iniciativa de Podem i que mostra la pugna d'ambdues forces d'esquerres per l'elector més valencianista. Un votant que pot estar en disputa i que la coalició valencianista no vol deixar escapar reivindicant el seu ADN.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.