Les sospites assetgen el principal càrrec institucional del PP valencià

L'aprovació d'un projecte urbanístic i contractes des de l'Ajuntament de Calp que beneficien la seua família i el favoritisme cap a la població de la qual és alcalde, acorralen César Sánchez, president de la Diputació d'Alacant, l'últim gran reducte de poder dels 'populars' després del canvi polític al País Valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb la desfeta a les passades eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig de 2015, el PP va veure com la seua hegemonia quedava enfonsada. El poder dels 'populars' es reduïa a la Diputació de Castelló i a municipis com Benidorm o Oriola. I per a conservar la Diputació d'Alacant necessitaven el favor de Ciutadans. Aconseguir el seu suport va ser digne d'una temporada de Joc de Trons.

Després de vetar a candidats com ara el president del PP a Alacant, José Císcar, Ciutadans van donar el seu vistiplau a César Sánchez, ex-assessor de l'ex-president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps. Sánchez va accedir-ne al càrrec amb un discurs regenerador, proper al missatge de transparència i nova política que pregonen els d'Albert Rivera. Però, actes com adjudicar-se un sou de 20.000 euros més elevat que el del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, o col·locar com a responsable d'Obres Públiques en la corporació provincial a l'alcalde de La Nucia (Marina Baixa), Bernabé Cano -amfitrió de les festes de la 'Gürtel' i imputat en diverses causes- van posar en qüestió les seues proclames.

A banda d'actuacions poc estètiques, la sospita plana sobre el també alcalde de Calp (Marina Alta). L'aprovació d'un projecte que pot beneficiar a la seua sogra i la revelació per part de la plataforma Defendemos Calpe de contractes de l'Ajuntament de Calp a la seua família sembren ombres en la seua gestió. I més quan l'anterior president de la Diputació, José Joaquín Ripoll, està imputat al 'cas Brugal'.

Una jugada redona

Tot i l'experiència del seu predecessor, Sánchez va decidir emprendre un projecte polèmic. Es tractava de la construcció de dues rotondes en el seu municipi, Calp. Amb dos milions destinats per aquella obra, la primera controvèrsia, segons va denunciar l'oposició, era que la carretera no pertanyia a la xarxa provincial, ja que era de l'Estat. Malgrat que el diputat de Ciutadans Fernando Sepulcre rebutjava aquesta inversió, finalment s'hi va abstenir. I el projecte va tirar endavant gràcies al vot de qualitat de Sánchez.

Però les crítiques de la posició no van quedar en aquest punt, ni de bon tros. Segons va publicar el diario.es i ha comprovat posteriorment EL TEMPS, la principal propietària dels terrenys afectats era la societat Paviota, pertanyent a Francisca Ivars, sogra de l'actual president de la Diputació d'Alacant. La relació familiar posava al centre de la sospita a Sánchez, ja que segons la Llei de règim jurídic cal que un càrrec s'abstinga en un procediment si aquesta compta amb "parentiu de consanguinitat dins del quart grau o d'afinitat dins del segon amb qualsevol dels interessats, amb els administradors d'entitats o societats interessades i també amb els assessors, representats legals o mandataris que intervinguen al procediment".

Sánchez, però, va justificar-se. Argumentava que no havia d'abstenir-se perquè els terrenys ja no eren de la seua sogra, sinó del mateix Ajuntament de Calp. El president de la Diputació d'Alacant feia referència a la cessió de sòl feta per la societat de la seua sogra al consistori mitjançant un conveni. D'aquesta decisió, per contra, Sánchez no va participar en abstenir-se. L'any 2013 sí que va votar a favor perquè Calp es fera càrrec de la urbanització del polígon on estan els terrenys dels seus familiars polítics. Una decisió que va prendre just tres mesos abans de casar-se.

Malgrat tots aquests arguments, l'oposició va plantar batalla legal. Compromís a banda de demanar la dimissió de Sánchez va anunciar que posaria els fets en mans de la Fiscalia. I els socialistes van demanar un informe als serveis jurídics de la corporació. L'esquerra, a més, defenia enfront dels arguments del president de la Diputació que el procediment no estava tancat, tot i la cessió del sòl.

Segons el conveni al qual ha tingut accés EL TEMPS, hi ha clàusules al document que blinden cert benefici per a la sogra de Sánchez, ja que si els terrenys són expropiats per fer-ne els accessos a la carretera, aquesta rebrà terrenys ja urbanitzats en el mateix sector. Si el projecte no va endavant, la sogra podrà cobrar en metàl·lic -concretament 259.056 euros- els drets que té sobre els terrenys. Sánchez va declarar que amb açò la seua sogra n'eixiria perjudicada. Però si s'urbanitzen els accessos, la jugada pot ser ben redona.

La família, de nou

Tot i que Sánchez tenia la sospita al sobre, l'Ajuntament de Calp va tornar a prendre una nova decisió polèmica. Segons va traure a la llum la plataforma Defendemos Calpe, la junta de govern va atorgar un contracte de publicitat institucional per a ràdio a l'empresa Grupo Alfa 5 SL . La sogra de Sánchez n'és l'administradora solidària. Amb 15 dies de termini per presentar-se a la convocatòria, l'empresa de la sogra de l'alcalde va ser l'única en presentar-se. L'adjudicació se la va emportar per la quantitat màxima prevista, 36.000 euros.

La plataforma, a més, va denunciar també que l'Ajuntament va pagar factures de publicitat institucional als sogres de l'alcalde amb requeriments en contra de l'interventor. Sánchez, però, sols va participar-hi en una de les votacions per donar llum verda al pagament dels rebuts. L'interventor va qüestionar tres aspectes: que hi hagueren despeses sense expedient de contractació, que hi hagueren despeses que excedien la quantitat contractada i que els contractes s'hagueren pogut fraccionar.

Integrada per ex-membres del partit Gent de Calp que van abandonar el partit després de l'acord entre el seu líder Pedro Jaime -qui va fundar el partit després de ser regidor amb el partit de la gavina- i el PP, parlen d'ombres al Consorci Calpe Turismo, que ja va estar baix sospita amb denúncies contra l'ex-regidora del PP Ana Sala. L'oposició també crítica el favoritisme del president de la Diputació cap a Calp, població que ha rebut sis milions d'euros en inversió d'ençà que va començar la legislatura.

Si Sánchez va esquivar la seua aparició en la trama 'Gürtel' -va rebre suposadament dels capitostos de la xarxa corrupta uns bessons de Loewe valorats en poc més de 100 euros-, les sospites tornen a assetjar-lo. Però ara com a principal referent institucional de la formació de la gavina al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.