País Valencià

El lobby catòlic que vol desmantellar l'exposició eròtica de La Marina

El Fòrum de la Família ha criticat l'exposició a l'aire lliure de l'artista alcoià Antoni Miró a La Marina. Uns retrets que provenen d'un fòrum que acull a entitats ultracatòliques contràries als drets LGTB i l'avortament, a favor del divorci i que compten a les seues files amb representants anticatalanistes de la concertada i amb exsecretaris d'Estat del PP durant l'època de José María Aznar. Fou l'organització que va agitar els carrers contra l'expresident socialista José Luís Rodríguez Zapatero a causa de la seua política a favor dels drets civils.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb el mar de fons, l'artista alcoià Antoni Miró, proscrit durant anys per les administracions del PP al País Valencià, volia mostrar com la cultura grecollatina entenia l'amor i el desig sexual a través de l'art. Per aconseguir-ho, va situar als molls de La Marina de València, un espai públic a tocar del mar, unes figures clàssiques que representaven escenes eròtiques. Una exposició, però, que ha provocat la indignació dels sectors més conservadors de la societat valenciana. Com ocorre darrerament en qualsevol expressió artística que intenta ser disruptiva. Com ho és l'art mateix.

El Fòrum de la Família, en paraules del seu delegat al País Valencià, Vicente Morro, ha denunciat aquesta galeria. I ho ha fet argumentant que «són inadequades per ocupar l'espai públic». «Poden vulnerar la Llei Orgànica de Protecció del Menor», ha repetit durant aquesta setmana, amb el suport posterior del PP i Ciutadans que també han protestat contra la mostra. «En bona part dels museus d'Itàlia i de molts altres llocs pots trobar figures d'aquest tipus i no passa massa, per no dir res. Pensem que pot ser discutible per a determinada gent, però és una qüestió totalment normalitzada», ha afirmat l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís).

La polèmica sobre aquestes figures, a la qual s'han sumat després els partits de la dreta, sorgeix del posicionament de fòrums amb un perfil integrista. Sense anar més lluny, el delegat d'aquesta organització, que aixopluga diverses entitats de caràcter antiavortista, va participar activament de la manifestació que va convocar l'any passat l'extrema dreta valenciana. Encapçalada per l'advocat ultra, empresari, expresident del Grup d'Acció Valencianista -representant del blaverisme més virulent- i exfalangista Juan Garcia Sentandreu, Morro fou una de les persones que van ocupar la primera fila de la marxa i van pronunciar unes paraules a la finalització d'una mobilització que comptava amb la ultradreta com a servei de seguretat.

El portaveu del Fòrum de la Família al territori valencià és, al seu torn, president de la Federació Catòlica de Pares d'Alumnes de València. Des d'aquest càrrec, ha sigut una de les veus que s'ha oposat amb més duresa a la política educativa del Consell, que ha intentat retallar els privilegis de l'escola concertada atorgats durant els governs del PP. Portaveu de la Mesa per la Llibertat Educativa, una plataforma en defensa de l'ensenyament concertat, especialment, del religiós, presideix una federació de pares que aposta per un model d'educació que és contrari alsdrets LGTBI i que es manifesta contra l'avortament. No debades, ha participat en diverses xerrades contra la interrupció voluntària de l'embaràs i s'ha pronunciat contra «la ideologia de gènere» (la fórmula amb la qual els sectors més conservadors desqualifiquen el feminisme) i de la Llei Trans impulsada pel Govern del Botànic.

Com a rostre de la federació catòlica de pares d'alumnes, també ha acusat la Consellera d'Educació dirigida pel valencianista Vicent Marzà «d'adoctrinament en les escoles» i d'intentar imposar l'ensenyament en llengua pròpia. «Les aules valencianes estan farcides de símbols independentistes, en les quals s'ofereix un relat fals de Catalunya i de la seua història», va censurar en un reportatge a El Español. Unes denúncies que contrasten amb els continguts d'algunes matèries que s'imparteixen a les escoles catòliques valencianes concertades. Segons la pàgina web de la seua patronal, a l'assignatura Religió i Moral de primer de batxillerat s'inclou com a objectiu «comprendre i respectar el significat bíblic de l'afirmació 'home i dona els va crear'; conèixer i explicar els diferents problemes bioètics relacionats amb l'origen, el desenvolupament i el final de la vida; i comptar amb arguments per defendre des d'una posició cristiana les situacions reals que poden donar-se sobre aquestes qüestions, a més de donar raons de l'arrel divina de la dignitat humana».

Vicente Morro, delegat del Fòrum de la Família al territori valencià, durant el seu discurs a la manifestació convocada per l'extrema dreta valenciana| EL TEMPS

Tot i ser un interlocutor civil, en aquest cas dels pares de la concertada davant el Consell, està vinculat al projecte polític Avanza. Aquesta formació, que té com a meta presentar-se a les eleccions europees del 2019, compta amb un altre membre de la junta directiva del Fòrum de la Família. Es tracta de Benigno Blanco, que va ser secretari d'Estat d'Aigües i Costa i posteriorment d'Infraestructures durant els executius del popular José María Aznar. President del Fòrum de la Família durant els primers anys del socialista José Luís Rodríguez Zapatero a La Moncloa, ha format part de diverses entitats antiavortistes. Junt amb altres excàrrecs populars, va impulsar Avanza, en el qual hi ha membres que provenen dels cercles afins a l'exministre d'Interior del PP Jaime Mayor Oreja i de la Red Madre, una organització també integrista i que forma part del Fòrum de la Família. També fou president de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, l'autèntica impulsora del Fòrum de la Família al País Valencià segons afirmen a la seua web.

Ara bé, hi ha més entitats amb una ideologia ultracatòlica que formen part d'aquesta organització mare d'altres col·lectius. És el cas de la Fundació + Vida, que té com a vicepresident a Duarte Falcó, germà de l'habitual de la premsa rosa Tamara Falcó i fill del marqués de Griñon, Carlos Falcó. Duarte Falcó és un destacat activista en contra de l'avortament i s'ha manifestat a favor d'algunes iniciatives encapçalades per lobby d'extrema dreta religiosa Hazte Oír.

Aquesta fundació compta amb col·laboradors, segons la seua pàgina web, com ara el magistrat del Tribunal Suprem José Luis Requero. Exvocal del Consell General del Poder Judicial a proposta del PP, ha publicat al think thank aznarista FAES, va ser guardonat per Hazte Oír i forma part del col·lectiu conservador de la judicatura espanyola l'Associació Professional de la Magistratura. Amb manifestacions contra l'Estatut de Catalunya del 2006 i membre de l'Opus Dei, va afirmar que «denominar matrimoni a les unions homosexuals suposaria un canvi tan radical com anomenar matrimoni a la unió entre un home i un animal». També hi apareix l'exdirigent del PP María San Gil, fillola política de Mayor Oreja.

Al Fòrum de la Família, hi està present, a més, la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes, amb uns postulats contraris a «la ideologia de gènere» (el terme emprat pels sectors reaccionaris per desqualificar el feminisme i els moviments en favor de la igualtat), l'avortament i l'Educació per a la Ciutadania. La Federació Espanyola d'Associacions ProVida, l'Associació Nacional d'Objecció de Consciència i el Centre Jurídic Tomás Moro són altres de les entitats integristes que en formen part.

Amb prop d'una vintena d'entitats adherides al fòrum, destaca l'Associació Espanyola de Farmacèutics Catòlics. Aquest col·lectiu va firmar un manifest l'any 2014 contra la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy de no derogar la llei d'avortament de Rodríguez Zapatero. Al text, s'expressava que «la llei vigent pretén imposar amb caràcter obligatori i coactiu en tots els serveis i centres sanitaris i educatius la ideologia de gènere i la seua visió de la sexualitat i la persona». L'associació forma part, a més, de la Plataforma per les Llibertats, que va ser auspiciada per Mayor Oreja, que també ha creat la Federación One Of Us, de tall antiavortista. La plataforma va néixer contra totes les lleis que reconeixen els drets LGTBI i aixopluga a organitzacions ultracatòliques com Hazte Oír, la Fundación Valores y Sociedad -de Mayor Oreja i regada amb diners de grans empreses espanyoles- o la Universitat Catòlica de València, un centre d'educació superior mimat amb recursos públics per part del PP i que va ser considerada l'any 2016 com a una de les pitjors universitats, segons el rànquing elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques i el BBVA.

La representant d'Abogados Cristianos i l'exministre d'Interior del PP Jaime Mayor Oreja

Una altra entitat que participa del fòrum és la Fundació DIF. Amb recomanacions a la seua web de llibres contra l'experimentació científica, compta amb un document sobre els comportaments en parella. Pel que fa a l'actitud que han de tenir les dones, afirma: «Les dones tendim a pensar més i a voler parlar de temes conflictius, necessitem parlar. Cal donar-li la raó a la parella i tenir propostes i iniciativa per solucionar conflictes. Utilitzar 'tens raó' o 'ho sent carinyet'. L'orgull és l'enemic. Cal cedir, sortir d'un mateix. Qui cedeix guanya». L'Associació Catòlica de Propagandistes, creada l'any 1909, també està adherida al fòrum, segons recull el port web de l'organització crítica amb l'exposició de La Marina. Aquesta congregació compta amb tres universitats -una a Barcelona i una altra a València- i amb un bon grapat de col·legis arreu de tot l'Estat espanyol.

Com a president del Fòrum de la Família, hi ha Ignacio García. Un activista ultracatòlic que va enfrontar-se a la xarxa integrista que té com a referència Hazte Oir. De fet, la filla del màxim mandatari del fòrum va censurar les relacions entre el lobby religiós i la secta El Yunque. La mostra de la divisió d'un moviment que, al seu torn, manté connexions amb tot l'espectre més extremista del catolicisme espanyol. I que aprofitant una expressió artística eròtica, irromp a l'escena política valenciana.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.