Drets LGTBI

El primer pas cap a la llei LGBTI valenciana

La Generalitat Valenciana comença els tràmits d'elaboració de la llei LGTBI, que reconeixerà tots els drets dels valencians pertanyents a aquest col·lectiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest dimecres, 11 d'octubre, s'ha celebrat la primera reunió per a l'elaboració de l'avantprojecte de la llei valenciana LGBTI, presidida per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. La reunió de treball busca aplanar el terreny perquè el País Valencià puga situar-se a l'altura d'unes altres comunitats autònomes que ja han dut a terme aquest tipus d'actuacions, molt reclamades pel col·lectiu. Segons la vicepresidenta, la llei contemplarà tots els aspectes que puga abastar la Generalitat, com ara la salut, l'accés a l'ocupació o la protecció contra l'assetjament i els delits d'odi. També ha declarat la voluntat que les persones LGTBI i la resta de la ciutadania col·laboren activament amb la redacció de l'avantprojecte, raó per la qual ha iniciat un tràmit de consulta a la ciutadania.

La importància de visibilitzar i normalitzar aquest col·lectiu ja va quedar patent amb l'aprovació de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere, més coneguda com la Llei trans, el passat març. Aquesta norma reconeixia el dret a l'autodeterminació de gènere de les persones amb disfòria de gènere, és a dir, aquelles que senten que el seu gènere i sexe estan en discordança. L'objectiu d'aquesta llei era l'augment de l'acceptació social de les persones transsexuals i una major integració, a través de facilitats burocràtiques traduïdes en facilitats per a la vida quotidiana, com per exemple l'acceptació d'un nom distint al que els figura en el DNI en diverses institucions.

El col·lectiu LGBTI valencià s'ha mobilitzat en diverses ocasions per tal de reivindicar els seus drets i lluitar contra el segment LGTBIfòbic de la nostra societat. Entre les més importants destaquen les marxes de l'Orgull LGBTI que se celebren cada mes de juny.

L'últim Informe sobre delictes d'odi a Espanya, de 2016, especifica que durant l'any passat es van produir 17 delictes d'odi relacionats amb la identitat o l'orientació sexual al País Valencià. Una dada que converteix la valenciana en la quinta autonomia amb més incidència d'aquest tipus de delictes a l'Estat espanyol. La vicepresidenta assenyala que un dels principals objectius de la llei és «perseguir i acabar amb aquest tipus de delictes».

Amb la nova llei LGBTI, el Consell tracta de formalitzar un marc normatiu més global que la Llei trans. La seua natura global, que implica set de les nou conselleries de l'executiu valencià, ha propiciat que tots els grups polítics amb representació a les Corts valencianes estigueren presents durant la reunió d'aquest dimecres. És per aquesta raó, també, que Mónica Oltra espera un gran consens, atès que «és una llei que atorga nous drets i no li'n lleva a ningú».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.