Extrema dreta

Un involucrat en els aldarulls del 9 d'Octubre intenta esborrar el mural d'Elías Taño

Un habitual de les concentracions del grupuscle blaver Defenem Valéncia (sic) i fotografiat llançant exemplars del Diari Jornada al contenidor durant la diada valenciana ha participat en l'acte vandàlic encapçalat per l'advocat ultra i expresident del GAV, Juan García Sentandreu, per esborrar el mural d'Elías Taño a favor dels joves d'Altsasu. A la concentració de l'extrema dreta, també han acudit dirigents d'España 2000 com ara José Luis Roberto o Pedro Vicente Rodríguez, que van ser investigats pel suposat assetjament a la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra. La justícia, però, va absoldre'ls.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'artista Elías Taño volia pintar un mural per reivindicar la llibertat dels joves d'Altsasu, condemnats en primera instància per agredir dos agents de la Guàrdia Civil a la població navarresa. L'obra fou esborrada el passat juny per l'empresa encarregada de la neteja a València. L'equip de govern municipal, però, va rectificar. I va oferir a Taño tornar-la a fer. Un oferiment que va materialitzar-se aquest cap de setmana: l'entitat artística A Tiro Hecho organitzava una pintada col·lectiva per recuperar un mural que clamava també a favor dels «presos polítics».

El gravat, tanmateix, ha comptat poques hores de vida. Només pintar-se, l'extrema dreta valenciana va mobilitzar-se. «Què pense? Que cal reposar la legalitat en aquest mur de la vergonya per obra i desgràcia de Ribó i Compromís», escrivia al Facebook l'advocat ultra, expresident del Grup d'Acció Valencianista i mandatari de la renascuda Coalició Valenciana, Juan Garcia Sentandreu. Com si es tractara d'un avís dels fets que ocorrerien hores després, un seguidor del dirigent blaver contestava: «És tan fàcil com dir dia i hora, i acudir cada un amb un pot de pintura blanca».

El mural, ubicat a les parets d'un solar dels Jesuïtes, a València, sofria poques hores després un atac vandàlic per part del GAV i de Falange. Unes inscripcions amb les quals la principal força de xoc de l'anticatalanisme durant la transició valenciana i els primers anys del 2000 renaixia del seu teòric distanciament amb les accions del carrer. I, al seu torn, s'aliava, com durant la Batalla de València, amb l'extrema dreta espanyolista. «Som valencians mai catalans» o «catalanisme és terrorisme» eren algunes de les pintades realitzades.

Amb el líder la ultradretana Vox, José María Llanos, anunciant una querella per incitació a l'odi contra l'alcalde de València, Joan Ribó, la xarxa de l'extrema dreta valenciana es mobilitzava per esborrar el mural a les 13 hores d'aquest dimarts. El cronista faller Pepe Herrero, investigat pels aldarulls del 9 d'Octubre, penjava al seu Twitter la convocatòria. El Palleter, la pàgina de Facebook vinculada a Sentandreu, feia el mateix. D'aquesta manera, una desena de persones relacionades al grupuscle blaver Defenem Valéncia (sic) i militants de la formació ultradretana España 2000 s'han reunit al solar dels Jesuïtes per llevar amb pintura blanca l'obra de Taño. L'acció ha acabat amb la identificació de Sentandreu per part de la policia espanyola, ja que havia pintat fortuïtament la cara d'un agent. Abans s'havien pegat enganxines de simbologia neonazi al mural. 

Foto 1. Aquest activista 'blaver' a la concentració de Defenem Valéncia organitzada com a resposta de la manifestació del 25 d'abril en homenatge a Guillem Agulló| EL TEMPS
Foto 2. Aquesta mateixa persona llança exemplars del Diari Jornada al contenidor durant els aldarulls del 9 d'Octubre| EL TEMPS
Foto 3. Imatge del mateix assistent habitual dels actes del grupuscle blaver a l'acte d'aquest dimarts|EL TEMPS

A l'acte vandàlic dels moviments blavers i de l'extrema dreta de la capital valenciana, estava present un habitual de les concentracions que organitzen Defenem Valéncia i España 2000 (vegeu foto 1 i foto 2). Aquesta persona relacionada amb el partit ultradretà va participar dels incidents que van produir-se durant la tradicional manifestació de la comissió 9 d'Octubre que reivindicava «Sí al valencià». Com es pot observar a la imatge 3 que acompanya aquesta peça, l'assistent a l'esborrada de l'obra de Taño va llençar exemplars del Diari Jornada al contenidor durant aquella contramanifestació. A la protesta sense permís de l'extrema dreta contra la mobilització degudament autoritzada, suposats membres dels radicals del València CF van ser gravats i fotografiats agredint a diverses persones que participaven de la marxa de l'esquerra valenciana. Per aquells fets, hi ha investigats que estan lligats a Defenem Valéncia, com ara Paco Moreno, que al seu compte de Facebook exalta la figura del dictador Francisco Franco.

Un altre dels dirigents de Defenem Valéncia que ha participat de l'intent d'embrutar el mural del pintor ha sigut Juan Carlos Ponce. Empresari i secretari del grupuscle, va ser candidat de la regionalista Renovació Política a Burjassot l'any 2015. Un any abans, però, va presentar-se a les eleccions europees per la llista Valencians pel Canvi, que aixoplugava diversos partits blavers. Com a número vuit de la candidatura, la seua presència fou polèmica per haver-se fotografiat amb un bust de Franco.

L'acció del blaverisme i de l'extrema dreta valenciana també ha comptat amb la presència de dues persones que van estar investigades, tot i que després van ser absoltes per la justícia valenciana, per intimidar presumptament la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, a la porta del seu domicili. Es tracta de José Luis Roberto, empresari de la seguretat privada, líder d'España 2000 a València, exadvocat de la patronal dels clubs de cites i soci del despatx de lletrats que va defensar alguns dels acusats a l'Operació Panzer. Pedro Rodríguez Vicente, militant d'España 2000 a Xirivella (Horta), també ha participat de l'acte vandàlic. Aquest membre de la formació d'extrema dreta acumula un historial farcit d'accions vinculades amb els ultradretans, com ara a la seua participació en la contramanifestació per censurar la cavalcada de les reines magues que organitza la Societat Coral El Micalet, segons Público.es. L'extrema dreta valenciana continua mostrant la seua cara més virulenta al carrer.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.