Llibertat d'expressió

L'organització ultracatòlica que ha provocat la detenció de Willy Toledo

L'actor Willy Toledo ha sigut detingut aquest dimecres després de no acudir a declarar als tribunals. L'artista teatral està involucrat en un judici per escriure un text en suport al Santíssim Cony Insubmís. La denúncia va ser presentada per l'organització ultracatòlica Abogados Cristianos, amb connexions amb la secta El Yunque i la xarxa bastida per l'extrema dreta antiavortista d'Hazte Oír. També ha col·laborat amb l'exministre del PP Jaime Mayor Oreja, de la Federació One Of Us.
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Polèmic per definició i de conviccions esquerranes, l'actor Willy Toledo va decidir donar suport al Santíssim Cony Insubmís. Per a fer-ho, va escriure a Facebook: «Jo em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Mare de Déu». Unes declaracions, realitzades dintre de la llibertat d'expressió de cada ciutadà, que van ofendre suposadament l'organització ultracatòlica Abogados Cristianos. Amb l'afirmació investigada als tribunals, Toledo no va presentar-se a declarar davant el jutge. Una acció que ha comportat que la policia espanyola l'haja detingut aquest dimecres.

L'actor, però, no ha estat l'única persona denunciada per aquesta associació de juristes ultraconservadors. La Drag Queen del Carnaval de Las Palmas l'any 2017, la poeta Dolors Miquel i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau per llegir una versió sexual del pare nostre, el dramaturg Leo Bassi... L'activisme de l'organització ultracatòlica als tribunals ha sigut exponencial durant els darrers anys, tot i que va fundar-se l'any 2008 amb l'objectiu de dur a la justícia «els valors cristians». Només l'any 2016 van impulsar 20 causes judicials. La majoria tenien com a diana dones que reivindicaven els seus drets sexuals i reproductius.

Segons la seua pròpia web, la plataforma integrista es declara contrària a la «ideologia de gènere», el terme lingüístic que empra l'extrema dreta i els sectors més reaccionaris del conservadorisme espanyol per desqualificar el feminisme i la lluita per la igualtat de gènere. «Busquem la protecció de la llibertat dels pares d'escollir lliurement l'educació religiosa que desitgen per als seus fills i que s'evite l'adoctrinament en ideologies destructives de la persona com la ideologia de gènere», expressen al seu portal digital.

L'entitat conformada per juristes també s'oposa a l'avortament i, fins i tot, al divorci. No importa que a l'Estat espanyol fóra aprovat per un partit de filosofia democratacristiana com era la Unió de Centre Democràtic (UCD). «Abogados Cristianos promou una legislació que protegisca el matrimoni com una institució bàsica de la societat formada entre un home i una dona i defensa les mesures que ajuden als marits a tenir matrimonis sòlids», assenyala a la seua web.

Com a producte d'aquest pensament radicalment conservador i profundament catòlic, l'organització va lliurar una croada contra el dret a l'avortament i les clíniques que practicaven la interrupció voluntària de l'embaràs. Una campanya que va tenir els seus efectes: la Comunitat de Madrid, governada pel PP, va obrir un expedient als centres mèdics que, a parer de l'entitat fonamentalista, havien donat «informació incorrecta». L'organització ultraconservadora també va obtenir que el Ministeri d'Interior, dirigit aleshores pel membre de l'Opus Dei i impulsor de la guerra bruta informativa contra el procés Jorge Fernández Díaz (PP), retirara la condició d'utilitat pública a la Federació de Planificació Familiar Estatal. D'aquesta manera, l'ONG encarregada de conscienciar i impulsar tallers sobre els drets sexuals i la salut reproductiva va quedar-se sense els beneficis fiscals que atorga aquesta consideració.

Polonia Castellanos, presidenta de l'Asociación Española de Abogados Cristianos, i l'exministre del PP Jaime Mayor Oreja

Abogados Cristianos, fins i tot, va demandar aquest estiu al Ministeri d'Interior per mantenir l'estatus d'utilitat pública a l'associació proeutanàsia Dret a Morir Dignament. Els juristes ultraconservadors van justificar l'escrit judicial per la promoció que feia aquesta organització progressista «a favor de la cultura de la mort». A més, va fer-ho agitant una fake new relacionada amb el metge Luis Montes, tal com utilitzen a la xarxa tots els moviments d'extrema dreta i integristes. Una tàctica habitual als circuits més reaccionaris dels Estats Units.

La plataforma, presidida per la lletrada Polonia Castellanos, està vinculada a una entitat que sí que compta amb la utilitat pública. Es tracta d'Hazte Oír, representant de la ultradreta catòlica de l'Estat espanyol. No debades, forma part de tota la xarxa que s'articula al voltant de l'associació impulsada per Ignacio Arsuaga, parent de l'exministre popular i exdirector de l'FMI encausat a diversos procediments de corrupció Rodrigo Rato. Arsuaga i Castellanos, segons l'obra El Yunque a España. La sociedad secreta que divide a los católicos (Amanecer, 2015), de l'historiador Santiago Mata, estarien lligats a la secta ultracatòlica El Yunque. No debades, diversos informes citats al llibre i elaborats per la cúria apunten que les associacions que presideixen serien utilitzades com a pantalla d'aquesta organitzada secreta.

Ubicada en l'àmbit ideològic en el qual es mou Vox, la formació encapçalada per l'expopular Santiago Abascal que al País Valencià abraça el blaverisme, Abogados Cristianos va compartir campanya contra les entitats que defensaven el dret a l'avortament amb altre antic dirigent del PP, l'exministre d'Interior Jaime Mayor Oreja. Oreja, que va crear la ultraconservadora Fundación Valores y Sociedad finançada per diverses empreses de l'IBEX-35, és un dels principals impulsors de la Federación One of Us, una iniciativa europea de caràcter reaccionari i antiavortista. L'exdirigent de la formació de la gavina, al seu torn, està relacionat amb la dreta espanyola més dura que ha abandonat les files del PP, tal com va fer ell mateix. 

Ara bé, Abogados Cristianos també s'ha aliat de manera més clara amb l'extrema dreta. Contrària a la retirada de la creu del Valle de los Caídos i d'altres símbols franquistes com les creus de Castelló i Callosa del Segura (Baix Segura), va amenaçar amb accions judicials l'alcaldessa progressista de Madrid, Manuela Carmena, si retirava els noms franquistes dels carrers de la capital espanyola. Una mostra del pensament que defèn la plataforma que va denunciar Toledo, ara detingut per les forces de seguretat de l'Estat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.