País Valencià

Els negocis de la família Camps

Quan Francisco Camps va ocupar la presidència de la Generalitat Valenciana, la farmàcia de la seua dona, Isabel Bas, va estar al punt de mira. Tanmateix, els negocis majoritàriament immobiliaris de les seues germanes, dels cunyats i del sogre del cap del Consell van passar més desapercebuts, tot i que alguns van aixecar polèmica. Amb l'esclat del negoci de la construcció, bona part d'aquestes firmes van abaixar la persiana. L'excepció són les empreses de la nissaga de la parella de l'expresident valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Maig de 2010. Francisco Camps, en aquell moment, president de la Generalitat Valenciana està assetjat per la trama Gürtel. Les seues presumptes relacions amb els capitostos de la xarxa corrupta protagonitzen les portades dels diaris i les crítiques de l'esquerra a les Corts Valencianes. Ana Noguera, aleshores diputada del PSPV-PSOE, denuncia un «entramat familiar en el qual es mesclen negocis privats i relacions amb el Consell». L'epicentre, segons la parlamentària, és la farmàcia de la dona de Camps, Isabel Bas. Un establiment pel qual van transitar durant els anys de vi i roses els líders de la Gürtel, segons la investigació. Encara més, va intentar sense èxit reformar la façana de la botiga, tal com s'assenyala al sumari de la causa.

Noguera, per a justificar les seues paraules, va explicar que «Victoria Navarro Escrig va vendre-li el 50% del seu negoci a Isabel Bas». Aquesta dona era muller de l'aleshores director de Ciegsa, José Luis López Guardiola, que, al seu torn, era cosí de l'exportaveu del Consell, exconsellera de Justícia i exdelegada del Govern espanyol a València, Paula Sánchez de León. Navarro Escrig, a més, era germà de José Miguel Navarro Escrig, en aquell moment subsecretari d'Economia. Tot i que Noguera va admetre que «no hi havia res il·legal en els fets que va denunciar, sí que dubtava de l'honorabilitat de Camps». El mateix expresident Camps va contestar que «la seua dona no va adquirir el 50% de la farmàcia a Navarro Escrig, sinó al pare». L'episodi va agitar encara més la vida política del moment. I va exemplificar les relacions econòmiques entre els dirigents del PP.

De manera més desapercebuda, però, van passar els negocis dels familiars de Camps i la seua dona, tot i que en alguns casos va generar controvèrsia. Fou el cas d'Estrella Camps, una de les dues germanes de l'expresident de la Generalitat Valenciana. Estrella Camps fou administradora única de diverses societats immobiliàries lligades al grup empresarial del constructor Enrique Bañuelos, un dels representants valencians del frenesí de la rajola. Les mercantils eren SUP 2 Sagunto i Inmuebles Puerta de la Mar. Mentre la primera va entrar en concurs de creditors, la segona està en procés de dissolució.

La responsabilitat directiva d'Estrella Camps dintre d'algunes firmes d'Astroc, la marca de Bañuelos del moment, va provocar suspicàcies. Segons va publicar El Confidencial, «Estrella es movia amb desimboltura pels ajuntaments i les conselleries. Exercia de germana de, i va jugar un paper clau en la transformació dels sòls rústics que comprava Astroc en terrenys urbanitzables». És a dir, el diari madrileny l'assenyalava com aconseguidora de les pilotades urbanístiques d'un dels reis de la construcció al País Valencià per les seues presumptes gestions davant l'exconseller de Territori, Rafael Blasco, empresonat actualment pel desviament de diners destinats al Tercer Món.

En aquell moment, a més, les relacions entre Astroc i el Consell de Francisco Camps van alimentar més sospites. La directiva del grup constructor Concepción Castillejo Gómez era filla de l'aleshores secretaria autonòmica de cultura, Concepción Gómez, que havia estat alt càrrec d'Educació durant l'etapa de Francisco Camps com a conseller del ram. La Fundació Astroc va comprar un palauet en el Passeig de la Castellana de Madrid per cedir-lo a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), amb l'objectiu de convertir-lo en la seua seu a la capital espanyola. Aquella operació va realitzar-se quan Consuelo Císcar dirigia una pinacoteca que va rebre patrocinis milionaris de la constructora. Císcar, al seu torn, és parella de Blasco, que tenia aleshores la clau per validar o no projectes urbanístics, segons va censurar la bancada progressista de les Corts Valencianes. Unes relacions que també foren criticades per la diputada socialista Ana Noguera.

La germana de Francisco Camps, Estrella Camps, va ser directiva de societats del grup empresarial encapçalat per Enrique Bañuelos, que podeu veure a la imatge| EL TEMPS

Estrella Camps, però, ostentava càrrecs directius en més societats. Administradora mancomunada de Capital Madrid fins a 1999, va gestionar l'empresa urbanística Inmuebles Nareva SL fins a 2008. Amb tot, la germana de l'excap del Consell encara compta amb una empresa activa. Es tracta de Gross i Prim. Dedicada a la intermediació en el comerç tèxtil, roba, calçat i articles de cuir i amb una facturació anual inferior als dos milions d'euros, és una de les dues administradores de la firma. L'altra és la seua germana, Leonor Camps, que va ser fallera de la Cort d'Honor Major l'any 1989.

Aquesta germana de l'expresident de la Generalitat Valenciana imputat a diverses causes judicials és apoderada d'una altra mercantil. Luseto XXI SL, dedicada a l'activitat immobiliària, forma part d'un conjunt de societats que compartia amb el seu soci empresarial habitual, Luis Semper. Semper, vinculat al món de la vela, és propietari d'una xarxa empresarial que treballa al sector de la construcció. Entre les mercantils relacionades amb el soci de Leonor Camps, hi ha Mavelase Andalucía, Futurama Inversiones Sicav, Ixgolf SL i Habitat Global Gestión Inmobiliaria SA.

Com a exemples de mercantils compartides per Leonor Camps i Semper, estava l'extingida Valencia Capital SL, de promoció urbanística, o Urbimetro, també vinculada al negoci immobiliari. Urbimetro, representada per Leonor Camps, va tenir com a soci únic el Grupo Crein Valencia SL. L'any 2009 aquest grup empresarial va protagonitzar una operació econòmica amb Martinbalsa SL, firma de la família Cotino, una nissaga ben relacionada amb Francisco Camps a través de Juan Cotino, exdirector de la policia espanyola, exconseller i expresident de les Corts Valencianes imputat a Gürtel. Martinbalsa SL va vendre al Grupo Crein Valencia SL el 24% de les accions que tenia en Astroc, la firma de Bañuelos que s'havia rebatejat com Afirma.

Leonor Ortiz, tanmateix, acumula una trajectòria empresarial més prolífica. Va ser apoderada de la societat tecnològica Comytel Comunicación y Telefonia SL -actualment en liquidació- fins a l'any 2000; va ser administradora única la societat urbanística Domopolis SL fins a 2002; va administrar també la consultoria Monfort i Bonell, i va ocupar un càrrec directiu en Inversiones Solycasa SL, una firma extingida. Unes societats que, a excepció de Domopolis SL, no van resistir l'embat de la crisi econòmica.

D'inundacions, golf, fusta i rajola

Els negocis de la família de la dona de l'expresident valencià, però, han resistit millor a l'enfonsament de l'economia mundial que va produir-se a partir de 2008. Juan Fernando Bas Palmero, germà d'Isabel Bas, és propietari de quasi una desena de societats. L'empresa més destacada és Agro Coves Vinroma, que té com a objecte social tot tipus d'activitats relacionades amb la construcció i les explotacions agropecuàries. Des de 2008, compta al seu consell d'administració amb Juan García Salas Infante, un exdirigent del PP lligat estretament a l'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, i que va ser director de l'Aeroport de Castelló. Després del seu acomiadament l'any 2013, va convertir-se en director de Marina d'Or, el conglomerat turístic de l'empresari Jesús Ger, un dels morosos VIP valencians. Junt amb Ger, García Salas va acudir en maig de 2015 a la presentació de la llista de Ciutadans a Castelló, que va tenir lloc al Casino Antic. No debades, el fill de l'exdirector d'aquella infraestructura polèmica estava en la llista local del partit taronja.

L'exdirector d'Aerocas, l'empresa pública que gestiona l'Aeroport de Castelló, està present en la firma Agro Coves Vinroma, lligada al cunyat de Francisco Camps| Aerocas

Com a màxim responsable d'Aerocas, l'empresa pública de la instal·lació aèria, tenia un sou de 84.000 euros, superior a la del president del Govern espanyol. La seua gestió, de fet, va tenir diversos punts negres. Quan va accedir l'esquerra a la Generalitat Valenciana, va descobrir-se que una obra sobre una canal de vessament va executar-se de manera deficient. Aquella construcció estava avalada per un informe tècnic de l'any 2006, però quan van iniciar-se els treballs van adonar-se que les característiques del terreny eren diferents de les assenyalades pel document. Segons va censurar el Govern del Botànic, Aerocas, sota la direcció de García-Salas, no va rectificar i va continuar amb el full de ruta. Una decisió que va comportar una nova inversió d'1,5 milions d'euros per part dels nous gestors.

El cunyat de Francisco Camps també va ser conseller d'una firma dedicada a l'exportació i importació d'articles de golf anomenada Armenia Golf Country SL. Sense presentar els seus resultats des de 2013, l'empresa podria haver presentat el tancament de la seua fulla registral, és a dir, haver deixat d'existir de facto, segons apunten les pàgines especialitzades en informació mercantil. L'altre conseller delegat de la companyia era Carlos Arnal Coll, exdirectiu de Bancaixa, president del Real Aeroclub de València i administrador concursal a la consultoria Consulting CAC y Asociados 2007 S.L.P. Com a president de la companyia, estava present Luis Barberá Zapatero, advocat i consol general honorari en Armènia.

El germà de l'exdirectiva de la Fundació Comunitat Valenciana Ciutat de les Arts Escèniques, Gloria Bas, compta amb altres negocis. És administrador únic de Novohilo Sl, una mercantil multidisciplinar, ja que entre els seus objectes socials està l'establiment de begudes, les manufactures tèxtils, el disseny i la publicitat, la promoció d'esdeveniments de ràdio i televisió i l'organització d'excursions. També gestiona l'empresa All American SL i Salmorreta SL, dedicada aquesta última a l'alimentació i la restauració. Bas Palmero va ser designat com a administrador únic d'aquesta societat en març de 2018. Ara bé, no és l'única mercantil que té vinculada al sector de la restauració. El cunyat de Francisco Camps compta amb les societats Taverna dels Adressadors SL, Taberna El Encuentro SL i En Benimaclet Elixir de la Vida SL. Totes tres estan dedicades a l'hostaleria i a prestar serveis de càtering.

Apoderat de l'empresa Edificaciones Formabil, de la qual també és directiu el torero Vicente Barrera Simó, Bas Palmero va sorgir a la palestra pública arran d'una polèmica concessió que va rebre l'empresa Novo Madera SL, de la qual va ser administrador únic. La Conselleria de Medi Ambient, dirigida aleshores pel popular José Ramón Garcia Antón, va permetre que la firma poguera criar cavalls en la Marjal dels Moros, ubicada a la comarca del Camp de Morvedre. Els ramaders autoritzats a pasturar en aquest espai mediambientalment protegit van considerar la decisió com a «discriminatòria», ja que no se'ls havia comunicat prèviament.

Una altra activitat econòmica d'un membre de la nissaga Camps-Bas va ser controvertida. Promociones Baspal, administrada aleshores pel sogre de l'excap del Consell, Fernando Bas Grau, va promoure la urbanització del Polígon de l'Alter, en Alcàsser (Horta). Aquesta obra, feta en uns terrenys propietat de la família Bas i impulsada pocs mesos després que Camps accediria al Palau de la Generalitat Valenciana l'any 2003, va agreujar l'any 2009 les inundacions que va patir la localitat fronterera de Silla (Horta). Segons un informe de l'Ajuntament de Silla, la gestió de les aigües pluvials duta a terme per la promotora del sogre de l'expresident fou «insuficient» i provocava «embossaments continus». El projecte de Bas Grau fou validat, amb els informes municipals en contra, pel regidor d'Urbanisme de Silla d'aleshores, Isidro Prieto, que després seria diputat provincial del PP. L'alcaldia residia, en aquell moment, en Josep Lluís Pitarch, del Bloc.

La concessió atorgada al cunyat de Francisco Camps en la marjal del Moro (Camp de Morvedre) va ser polèmica entre els ramaders. A la imatge, aquest espai natural| Generalitat Valenciana

Aquesta empresa, encara activa, va presentar els seus darrers comptes l'any 2016. La seua apoderada és María Jesús Bas Palmero, cunyada de l'expresident valencià. Amb una facturació anual inferior als dos milions d'euros, la firma va resistir si fa no fa la fi de l'orgia de la rajola. Una sort que les empreses administrades per les germanes de Francisco Camps no van tenir, llevat d'excepcions puntuals. Són els negocis de la família directa i política de l'expresident de la Generalitat Valenciana.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.