Món

Les taques amb la màfia dels aliats italians de Vox

La ultradreta Vox va convidar en les passades eleccions andaluses a la formació neofeixista Germans d'Itàlia a un míting celebrat a Marbella. Encapçalat per Giorgia Meloni, exministra a l'època del magnat Sílvio Berlusconi, la formació és hereva del moviment polític nostàlgic del dictador Benito Mussolini. Al capdavant de les enquestes i amb possibilitats d'accedir al poder després de la caiguda de l'executiu liderat per l'exbanquer central Mario Draghi, Germans d'Itàlia està esquitxat per condemnes i detencions dels seus càrrecs per vincles amb la màfia italiana. Segons un documental de la cadena pública RAI, la força ultradretana se situa en la primera posició de representants emmanillats per lligams amb el crim organitzat procedent de Calàbria.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La ultradreta Vox havia apostat fort per les eleccions d'Andalusia. Si en els comicis autonòmics de l'any 2018 la formació d'extrema dreta va irrompre per sorpresa al tauler polític, els ultraconservadors tenien moltes esperances dipositades en les passades votacions que decidien el futur inquilí del Palau de San Telmo. El partit comandat per Santiago Abascal aspirava a obtenir una nova vicepresidència autonòmica després de l'èxit a les urnes de Castella i Lleó. I amb aquest propòsit, van col·locar com a candidata andalusa a l'alacantina Macarena Olona, un dels principals actius dels extremistes. L'objectiu de fons era consolidar el seu creixement per arribar amb energia a la convocatòria electoral estatal de l'any 2023, on somien en accedir al Govern espanyol del bracet del PP del gallec Alberto Núñez Feijóo.

Els carpetovetònics, però, van cometre diversos errors en el transcurs de la cursa electoral i van obtenir uns resultats magres envers les expectatives generades pel desembarcament d'Olona. Un dels moments més destacats de la seua campanya a les urnes fou el míting celebrat a Marbella, al qual van convidar a la formació neofeixista Germans d'Itàlia, aliada de Vox com a membre del grup del Parlament comunitari dels Conservadors i Reformistes europeus. Acompanyada dels aplaudiments d'Abascal i d'Olona, la líder de la força transalpina, Giorgia Meloni, va exclamar en un discurs profundament reaccionari: «Sí a la família natural; no als lobbys LGBTI. Sí a la identitat sexual; no a la ideologia de gènere. Sí a la cultura de la vida; no a l'abisme de la mort. Sí a la universalitat de la creu; no a la violència islamista. Si a les fronteres segures; no a la immigració massiva. Si a la nostra civilització; i no a qui pretenen destruir-la».

Aquesta intervenció exhibia el missatge radical i les postures ideològiques d'un partit hereu del Moviment Social Italià, unes sigles impulsades per exmembres del règim feixista i nostàlgics del totalitarisme antidemocràtic de Benito Mussolini. Meloni, qui va ocupar la cartera de Joventut en l'últim govern del magnat masclista Sílvio Berlusconi, és una dirigent política que, segons explica la periodista Alba Sidera a l'obra Feixisme persistent (Edicions Saldonar, 2019), està caracteritzada per un perfil «ultraconservador, tossut, perseverant i disciplinat, sent propera al feixisme sense hipocresies; mai ha pretès dissimular-ho». «Tinc una relació serena amb el feixisme», va expressar, no debades, l'any 2006. «Ha defensat sovint Mussolini. Molt respectada per tota l'extrema dreta italiana i europea, i, en especial, pels sectors ultracatòlics i els neofeixistes atès el seu perfil més reaccionari i intransigent en qüestions de drets civils que Salvini», radiografia al llibre referenciat la corresponsal a Itàlia del diari Avui.

Contrària a l'adopció de les parelles homosexuals i furibundament antiavortista, va militar amb només quinze anys al Front de la Joventut, l'espai juvenil de la formació feixista Moviment Social Italià. «Va fer carrera a les joventuts d'Aliança Nacional, partit que englobava el Moviment Social Italià, i va arribar a ser-ne diputada. Posteriorment, Aliança Nacional va confluir amb Forza Itàlia de Berlusconi i van formar part de Poble de la Llibertat. En desembre del 2012, Meloni va deixar Poble de la Llibertat perquè no li semblava prou de dretes i va fundar Germans d'Itàlia», complementa el retrat.

Germans d'Itàlia prompte va aliar-se amb la Lliga de l'ultradretà Matteo Salvini, però, en l'actualitat, s'ha erigit en la principal força a les enquestes. La formació neofeixista ha sabut rendibilitzar la seua condició d'única força d'oposició per no participar del govern d'unitat que encapçalava Mario Draghi. Amb les eleccions convocades per al 25 de setembre després de la dimissió de Draghi, els jocs temeraris dels populistes del Moviment Cinc Estrelles i les maniobres interessades de la dreta radical transalpina, Meloni acaricia la possibilitat de convertir-se en primer ministra. No debades, una aliança electoral amb Forza Itàlia, les sigles de Berlusconi, i la Lliga li atorgaria un avantatge ateses les dificultats actuals perquè el Moviment Cinc Estrelles i els progressistes del Partit Democràtic establisquen una entesa de cara a les urnes.

Santiago Abascal (a l'esquerra de la imatge) i Macarena Olona (al centre-dreta de la imatge) en un acte electoral a Marbella junt amb Giorgia Meloni, líder dels neofeixistes Germans d'Itàlia| Europa Press

A pesar d'encapçalar els sondeigs demoscòpics, la formació comandada per Meloni arrossega una pesada motxilla d'investigacions i detencions per vincles amb la màfia italiana, fins al punt que Fratelli d'Italia, en la seua denominació transalpina, ha estat rebatejada de manera maliciosa com a Fratelli di 'Ndrangheta, en referència al crim organitzat localitzat a la regió de Calàbria. Segons el documental Cinque sfumature di nerode la cadena pública RAI 3, emès en desembre de l'any 2020, Germans d'Itàlia atresorava el dubtós honor de ser la formació política amb representació parlamentària que tenia més implicats per presumpta relació amb el crim organitzat calabrès.

Un dels casos més sonat ha estat Pasquale Maietta, exdirectiu del US Latina Calcio, de tercera divisió de futbol professional, i exdiputat a la cambra per Germans d'Itàlia. El documental apunta a les relacions de l'antic dirigent de la formació neofeixista amb un dels jerarques del clan Di Sivilo. No debades, Maietta ha estat investigat per «violència privada» en connivència amb Costantino Di Silvio, conegut com a Cha-Cha. Esquitxat a diversos procediments judicials i definit, en el seu moment, com a «un dels millors líders nacionals de Germans d'Itàlia» per part de Meloni, va estar acusat d'haver organitzat un sistema de llavat de diners a través de Suïssa per finançar la campanya dels neofeixistes. Arran dels múltiples escàndols judicials que arrossega, l'extresorer del grup parlamentari de Germans d'Itàlia fou expulsat del partit liderat a escala estatal per Meloni.

Com a factòtum de la població de la Latina gràcies a la seua condició de directiu futbolístic, Maietta suposadament hauria fet gestions, amb la hipotètica participació del clan local, per afavorir electoralment Nicola Calandrini, actualment senador transalpí per Germans d'Itàlia, exmembre de Forza Itàlia i antic candidat a l'alcaldia de Latina, d'acord amb la declaració judicial d'un penedit del crim organitzat. «No puc descartar que Maietta en 2013, quan jo era candidat a la regió i ell a la cambra de diputats pels Germans d'Itàlia, demanara a tercers i, per tant, també a l'entorn del futbol en la seua qualitat de president del US Latina Calcio, que em votaren als comicis regionals. Ara bé, rebutge enèrgicament qualsevol al·lusió a la meua suposada participació en l'obtenció de vots, directament o indirectament, de manera indeguda o, fins i tot, il·legal», va expressar a principis de l'any 2020 el senador Calandrini, després de fer-se públiques les declaracions del pentito.

A la regió de Calàbria, precisament, Germans d'Itàlia s'ha trobat amb diversos escàndols pels contactes dels seus càrrecs amb el crim organitzat. Alessandro Nicolò, qui va exercir com a conseller territorial a Calàbria per la formació neofeixista, va ser detingut l'any 2019 per «associació mafiosa». La investigació, segons apuntava Gazzetta del Sud, assenyalava l'exrepresentant del partit de Meloni com a una mena de «referent del clan 'Ndrangheta Libri» per aconseguir suports a les urnes. D'acord amb la Fiscalia Antimàfia del districte de Reggio Calàbria, era l'encarregat de vetllar pels interessos del clan a les estructures governamentals. Fou engarjolat durant vint-i-vuit mesos fins que va obtenir la llibertat condicional a causa de la seua situació sanitària.

La formació neofeixista sumaria una nova detenció en 2020 a territori calabrès. Domenico Creazzo, llavors conseller regional de Germans d'Itàlia i alcalde de la xicoteta localitat de Sant'Eufemia d'Aspromont, va ser detingut per les forces de seguretat italianes en el marc de la denominada Operació Eyphemos contra la 'Ndrangueta. En aquella causa judicial, les autoritats van actuar contra 65 persones, de les quals 53 van ingressar en presó preventiva. La recerca abastava els delictes d'associació per a delinquir de caràcter mafiós, altres relacionats amb armes i estupefaents, extorsió, violència privada, infraccions en matèria electoral, delictes agreujats per l'ús del mètode mafiós i de bescanvi electoral polític-mafiós. D'acord amb els investigadors, Creazzo va recórrer al crim organitzat per assolir la seua victòria electoral.

L'altre exponent dels tentacles d'alguns càrrecs del partit hereu del pensament de Mussolini amb la màfia de la zona de Calàbria ha estat Edmondo Cirelli, qui tot i ser presentat per Meloni com a un dirigent sense taques al seu historial per haver estat coronel de la policial transalpina, fou investigat en 2013 per «intercanvi polític-mafiós». La infiltració mafiosa ha tingut amb Enzo Misiano, regidor de Germans d'Itàlia a la petita localitat de Ferno, ubicada a la regió de la Llombardia, l'exemple paradigmàtic. Com a també assessor dels neofeixistes, era l'encarregat d'una comissió governamental amb capacitat de decisió i control dels terrenys per a la construcció d'aparcaments. Des d'aquest càrrec, hauria facilitat l'entrada del crim organitzat en aquest sector econòmic. Misiano, segons la investigació, no exercia un paper de simple col·laboració amb la màfia calabresa, sinó que n'era membre intern, per la qual cosa hauria exercit de guia dels clans que volien estendre els seus tentacles per la zona.

Cartell per demanar el vot de Pasquale Maietta, de Germans d'Itàlia, un dels investigats per les seues presumptes relacions amb el crim organitzat, tal com apunta el documental de la cadena pública italiana RAI 3/Twitter de Pasquale Maietta. 

A la regió veïna d'Emília Romana, l'exmembre de Germans d'Itàlia Giuseppe Caruso, expresident del Consell Municipal de Piacenzo, una ciutat que concentra més de 100.000 habitants, va ser condemnat a vuit anys de presó per associació mafiosa. Les resolucions judicials per vincles amb el crim organitzat de càrrecs de la força feixista van augmentar el juny passat quan Roberto Rosso, antic conseller regional del Piemont, fou sentenciat amb cinc anys de presó per un vot de bescanvi polític-mafiós. Exdiputat i antic sotssecretari al gabinet de Berlusconi, Rosso va pagar 7.900 euros a dos homes d'un clan de la 'Ndrangueta per aconseguir vots en les eleccions regionals de l'any 2019.

Meloni va trobar-se com un altre polític de les seues files que provenia de Forza Itàlia va ser emmanillat en desembre de 2019. Giancarlo Pitelli, qui faria el trànsit de la força berlusconiana a Germans d'Itàlia per tornar a les files polítiques del magnat de la comunicació, va ser arrestat en el marc de l'Operació Rinascita-Scott, que afectava nou famílies de la 'Ndrangheta. La investigació judicial l'identificava aleshores com a un «soci extern» de l'organització criminal present llavors a la població de Vibo, la qual acull a poc més de 33.000 habitants a la Regió de Calàbria.

Pràcticament coincidint amb l'acte de la líder dels ultradretans i reaccionaris a Marbella, Germans d'Itàlia experimentava una detenció en un altre territori tradicionalment infestat pel crim organitzat: Sicília. Francesco Lombardo, candidat a l'alcaldia de Palerm pels neofeixistes, era arrestat per les forces de seguretat transalpines per haver sol·licitat suport electoral a Vicenzo Vella, condemnat per associació mafiosa i en llibertat després de l'anul·lació pel Tribunal d'Apel·lació d'una pena de vint anys de presó. Les taques en matèria de lligams amb la màfia dels hereus ideològics de Mussolini.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.