28-A

Les incògnites que poden marcar les eleccions valencianes

Els valencians decideixen aquest diumenge si escullen un tripartit neoconservador amb una pota ultradretana o un govern progressista al País Valencià conformat entre PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida. Incògnites com ara el vot ocult a l'extrema dreta Vox, la infravaloració de Compromís a les enquestes, la mobilització de l'elector progressista arran de l'efecte Sánchez i la por a l'ascens de l'extremisme radical de Vox o els resultats d'Unides Podem-Esquerra Unida poden marcar l'inquilí al palau de la Generalitat Valenciana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No hi havia marxa enrere. L'avançament electoral s'havia materialitzat. El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, havia aprovat la dissolució de les Corts Valencianes per fer coincidir els comicis valencians amb els espanyols. Una jugada arriscada, però justificada per la hipotètica mobilització de l'electorat progressista a les urnes davant l'emergència de la ultradreta i la possibilitat que la formació extremista Vox pactara un executiu amb PP i Ciutadans. La concentració del vot en el PSOE i l'abandonament del centre per part de populars i taronges albirava un gran resultat per a Pedro Sánchez. El president espanyol i candidat socialista a la reelecció captava paperetes a dreta i esquerra. I Puig, amb un perfil moderat, aspirava a imitar-lo.

Amb aquests ingredients a sobre del tauler polític espanyol, el president de la Generalitat Valenciana i aspirant de la formació del puny i la rosa va fiar la seua sort a Sánchez. Les enquestes publicades fins al moment continuen atorgant la raó als partidaris de singularitzar els comicis valencians amb els espanyols. Ara bé, hi ha diversos incògnites que poden marcar el resultat de les eleccions valencianes d'aquest diumenge.

-El vot ocult de l'extrema dreta Vox. Com succeeix a les previsions demoscòpiques per a les eleccions espanyoles, els experts creuen que hi ha un possible vot amagat a la formació ultradretana. Un corrent de fons que no seria ben interpretat a les enquestes per les hipotètiques reserves dels electors a admetre la seua orientació cap a un partit reaccionari, xenòfob i contrari als drets civils de diversos col·lectius discriminats històricament. D'aquesta manera, el partit que encapçala l'activista antiavortista i ultracatòlic José María Llanos al País Valencià podria irrompre amb força a les Corts Valencianes. L'emergència de Vox, però, podia afavorir l'esquerra en cas de restar-li vot al PP i Ciutadans, els primers amb perspectives electorals magres i els segons temerosos de no millorar (o, fins i tot, empitjorar) respecte de 2015. Ara bé, si els ultradretans pesquen de manera considerable de l'abstenció, la dreta podria superar el bloc progressista i reconquerir la Generalitat Valenciana.

-Desgast o infravaloració a les enquestes. Compromís s'ha convertit en un autèntic maldecap per als enquestadors. Les empreses demoscòpiques que realitzen previsions per a les eleccions estatals solen infravalorar la força de la cooperativa política. Una situació que també va donar-se en les passades eleccions valencianes i que podria repetir-se a la cita electoral d'aquest diumenge, tal com apunten des de Compromís. No debades, els valencianistes podrien compensar les hipotètiques fugues al PSPV per l'efecte Pedró Sánchez pescant en la bossa electoral d'Unides Podem-Esquerra Unida. Amb tot, el desgast electoral de quatre anys al capdavant del Consell i les expectatives frustrades de diversos votants del 2015 podrien atorgar-li la raó a les enquestes.

-Transversalitat i efecte Sánchez. Puig va avançar les eleccions valencianes amb les enquestes a la mà. Uns sondeigs que apuntaven a una victòria de Pedro Sánchez als comicis espanyols per la mobilització que hi havia a l'electorat progressista i liberal davant un possible pacte de PP i Ciutadans amb l'extrema dreta. Amb un perfil centrista i moderat, les previsions demoscòpiques marquen que Puig concentraria una part de les paperetes de l'esquerra i, al seu torn, captaria electors moderats de la formació taronja. O dit d'una altra manera: aconseguiria imitar Sánchez al País Valencià. De la mobilització de l'esquerra a les urnes i del suposat efecte arrossegador del candidat socialista a la Moncloa, depèn en bona part la sort del Botànic per revalidar quatre anys més. Una participació propera al 77% asseguraria quatre anys més de progrès al territori valencià.

-El 5% que angoixa a Podem-Esquerra Unida. Cap enquesta deixa fóra de les Corts Valencianes la coalició conformada per Unides Podem i Esquerra Unida del País Valencià. Ara bé, hi ha certs temors sobre la possibilitat que la cooperativa electoral es quede a les portes de la cambra valenciana. Aquest escenari, de fet, impossibilitaria pràcticament una segona legislatura botànica. Conscients d'aquesta situació, els cervells electorals socialistes esgrimien (per justificar l'avançament electoral) que Podem podia salvar els mobles per l'efecte d'assossegament de Pablo Iglesias, tot i haver perdut magnetisme amb el pas dels anys. La bona actuació d'Iglesias als debats televisius pot impulsar Unides Podem-Esquerra Unida, malgrat el vot dual que introdueix la papereta morada a l'urna espanyola i la de Compromís a les valencianes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.