Forces armades

«El franquisme està present de manera notòria a les escoles militars»

Amb 19 anys d'experiència a les forces armades espanyoles i diverses medalles al seu palmarès, el caporal Marco Antonio Santos fou sancionat pel Ministeri de Defensa després de firmar un manifest antifranquista, tal com va avançar aquest setmanari. Unes setmanes després el militar era suspès del seu treball a l'exèrcit. EL TEMPS conversa amb el caporal sobre el seu cas, el franquisme a la institució castrense i els obstacles que es troben els soldats progressistes per ascendir dintre de les forces armades espanyoles.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Vostè ha estat sancionat i ara suspès de la seua condició de militar de l'exèrcit espanyol per firmar el denominat com a manifest antifranquista, ja que hauria trencat amb la neutralitat política. La rúbrica d'un text així no és una manera de fer política?

No, es tractava simplement de reafirmar la meua condició de militar demòcrata. Hi ha uns militars, un bon nombre de generals que una vegada havien passat a la reserva, van impulsar un manifest que exaltava la figura del dictador Francisco Franco. I des d'un grup de militars demòcrates, entre els quals està el capità de navili Arturo Maira, van llançar un altre text per mostrar el nostre rebuig al franquisme. Encara més, era un manifest que defensava la Constitució Espanyola, amb la qual tinc les meues reserves, davant d'aquells que havien encimbellat a un genocida que va cometre la principal falta que pot fer un militar: la traïció, en aquest cas, al govern legal i legítim de la República.

-L'instructor de l'expedient, a més, va apuntar que vostè havia fet una addenda en la seua signatura en la qual posava «Salut i república». Aquesta afirmació no podia interpretar-se com a una frase partidista o, si més no, de caràcter polític?

No és una afirmació partidista, de cap de les maneres. Es tracta d'una salutació comuna arreu d'Europa, que representa els valors d'igualtat, fraternitat i llibertat de la República francesa. I d'aquesta manera vaig explicar-ho a l'instructor, així com van fer-ho també al procediment els diferents capitans de navili que van presentar informes a l'expedient. Ara bé, si l'instructor, tenint en compte com funciona la justícia militar, no volia creure'm, doncs no puc fer res.

-Fa uns mesos, un alt comandament de les forces armades espanyoles en actiu va lloar l'organització antiavortista, ultracatòlica i d'extrema dreta Hazte Oir. I, de moment, no ha estat sancionat, no se li ha obert cap expedient. Creu que hi ha una doble vara de mesurar entre ambdues situacions?

Per descomptat, i crec que la teua pregunta es respon per si mateixa. Està clar que hi ha una doble vara de mesurar entre les diverses situacions que ocorren a les forces armades. Per exemple, fa uns dies va publicar-se que un capità de fragata en actiu apareixia en una foto de Facebook com a apoderat d'un partit polític, en aquest cas de la formació d'extrema dreta Vox. S'ha obert cap investigació al respecte? S'ha actuat amb la mateixa diligència que contra la meua persona? No és normal que una persona siga apoderada d'aquesta força ultradretana sent soldat en actiu i més amb un determinat rang. La doble vara de mesurar és evident.

-El comandament que abans he citat, i que va lloar Hazte Oir, va signar el manifest dels 100, un text que va ser difós l'any 1981 i en el qual s'exaltava el paper de colpistes del 23-F. Hi ha una permissivitat amb aquestes qüestions? No debades, hi ha diversos militars que van firmar aquell text i que després han ascendit a la cúpula castrense.

Crec que és força evident que hi ha una permissivitat. Mentre aquests militars han acabat ascendint a la cúpula militar després de firmar aquests tipus de manifestos, a mi m'han suspès per signar un text antifranquista, que defensa l'actual Constitució Espanyol davant d'aquells que exalten el dictador i assassí Franco.

-El partit ultradretà Vox, ha incorporat, precisament, diversos generals de les forces armades espanyoles a les seues llistes. D'aquests militars fitxats, hi ha un parell que han subscrit el manifest a favor de Franco. Encara estan les forces armades contaminades pel franquisme?

Hi ha una contaminació clara. Com has comentat, hi ha generals que van a les llistes d'aquest partit d'extrema dreta i que van aprofitar que passaven a la reserva per firmar el manifest franquista. Són militars covards, que no van atrevir-se a dir allò que pensaven quan estaven en actiu. Val a dir, a més, que si fas una relació dels cognoms que poblen l'exèrcit trobaràs que la cúpula castrense està farcida de descendents d'altres militars que van ocupar càrrecs importants durant el franquisme o que van donar suport al cop d'Estat del dictador Franco. La contaminació, per la qual preguntaves, crec que és evident. És un exèrcit democràtic, però no té un pensament democràtic.

El caporal gallec, amb diverses conecoracions al seu historial militat, ha sigut suspès de les forces armades per firmar un manifest contra el dictador feixista Francisco Franco| Maria Lozano/Cal3

-És una qüestió de les generacions que van ser educades al franquisme o, fins i tot, a la transició, o també està present en les noves fornades de soldats?

Només cal veure quina visió tenen a les escoles militars sobre el franquisme per veure que aquest prisma és transversal generacionalment.

-Quina és la visió de la dictadura franquista a les acadèmies militars?

És la mateixa que tenien els generals que va firmar el manifest franquista: que Franco va ser un bon militar. A l'acadèmia militar, t'intenten llavar el cap i fer-te creure aquelles idees, o, si més no, tenir una opinió condescendint amb elles. Amb mi, però, no ho van aconseguir. El franquisme està present de manera notòria a les escoles militars.

-Hi ha simbologia d'extrema dreta a les casernes militars?

Quan es va difondre el manifest antifranquista, els firmants -encapçalats pel capità de navili Arturo Maira- vam elaborar un dossier sobre els diferents símbols franquistes que hem trobat a les casernes militars i a les diferents institucions de l'exèrcit. Per exemple, a Ferrol, on jo treballava a les forces armades i tenia a càrrec meu diversos soldats, hi havia carrers amb noms de militars destacats del règim sanguinari de Franco. És només una mostra de la penetració de l'extrema dreta a les forces armades. Ara bé, si em preguntes per simbologia com ara cartells nazis? No, no n'he vist cap.

-Un dels informes pericials que vostè va aportar al seu expedient, firmat pel capità de navili Manuel Ruiz, parlava de «persecució ideològica» contra aquells que tenen a l'exèrcit un pensament d'esquerres. Quin és el tracte que reben a les forces armades els militats amb una mentalitat progressista?

Crec que el meu cas ho exemplifica perfectament arran de la sanció i la suspensió del meu treball a les forces armades aplicada per firmar un manifest antifranquista. A l'exèrcit, et diuen «roig de merda» si no combregues amb el pensament majoritari d'extrema dreta i fortament conservador que hi predomina. També es reflecteix aquest tracte cap als militars amb una mentalitat progressista pel que fa als ascensos o en les medalles. Els capitans Manuel Ruiz o Arturo Maira no van ascendir per la seua significació en formar part de la Unió Democràtica Militar (UMD), que va lluitar contra el franquisme i per un exèrcit democràtic. Encara més, molts dels companys i, especialment, referents absoluts de la UMD van patir presó per defensar la democràcia i alguns d'ells van ser expulsats de l'exèrcit, al qual van tornar anys després sense possibilitat de promoció en l'escalafó militar. El meu compromís i la meua lluita està en seguir els passos i el llegat dels companys de la UMD.

-La seua suspensió, l'expulsió de Zaida Cantera de l'exèrcit per denunciar assetjament sexual i laboral o del tinent Luis Gonzalo Segura per criticar la corrupció i el malbaratament de diners públics mostren la mordassa que hi ha amb els militars més crítics?

Tot i que diferenciaria casos, sí. Espanya no ha comptat amb un exèrcit com ara el de Portugal, on diversos capitans van rebel·lar-se i van tombar el règim feixista d'Antonio Salazar. Les forces armades a Espanya van transitar de la dictadura a la democràcia conservant aquesta essència i una intoxicació important del franquisme. No hi ha hagut revoltes de capitans contra aquesta situació d'emmordassament que van patir els companys -i insistisc- referents absoluts de la UMD o el tinent Segura, que va narrar en diversos llibres la corrupció del cos militar i va ser expulsat per denunciar aquells fets que la cúpula castrense no vol que es traguen a la llum. De fet, i com anècdota personal, recorde com un comandament militar va prohibir-me acudir a una entrevista a TV3 fa uns mesos. A l'exèrcit espanyol, si ets militar, perds els drets que tens com a persona. I abans de militar, jo sóc persona. Encara que estic ben orgullós de ser soldat.

El tinent expulsat de les forces armades Luis Gonzalo Segura amb el caporal Marco A. Santos| Cedida a EL TEMPS

-Quines qüestions caldria reformar per democratitzar l'exèrcit?

Crec que l'exèrcit no cal reformar-lo. Les forces armades han de servir al poble, i ha d'haver-hi una germanor entre el poble i les forces armades. En el moment en el qual el poble observa amb recels l'exèrcit pels seus comportaments i la imatge que dóna d'estar escorat cap a l'extrema dreta, aquesta missió fonamental del cos militar s'està incomplint. La solució seria deslligar el pòsit franquista actual de les forces armades, eliminar el franquisme que encara hi ha les institucions. I el representant d'aquesta continuïtat, del nugat i ben nugat, són els monarques que ningú ha votat com ara Joan Carles I i Felip VI. Recordem, ara que es parla dels presos polítics catalans -sotmesos a un judici que és una farsa- que des de la transició també hi ha presos polítics. Hi ha els casos de Manuel Pérez Martínez o Manuel Arango, empresonats per la seua ideologia. La democratització de l'exèrcit només s'aconsegueix eliminant el franquisme encara latent a la institució.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.