Investigació

La Fiscalia General de l'Estat examina les irregularitats d'una pedrera lligada als Cotino

Després de la recerca periodística realitzada per EL TEMPS, la Fiscalia General de l'Estat examina les possibles infraccions mediambientals i urbanístiques realitzades a la pedrera Girtal de Corbera (Ribera Baixa), propietat de la mercantil Aridos Romafe SL, de la qual és administrador el finançador confés del PP i imputat a l'Operació Erial Vicente Cotino. Amb l'alcalde Jordi Xavier Vicedo, de Compromís, encapçalant des de l'ajuntament la lluita per evitar que la firma extraga pedres sense llicència i que es respecte la legalitat, la Conselleria d'Economia ha obert un expedient sancionador a l'empresa. Aquest dissabte hi ha una manifestació veïnal convocada contra l'activitat de la pedrera.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les roques ennegrides de la pedrera de Corbera (Ribera Baixa) gestionada per una empresa de la qual és administrador Vicente Cotino, finançador confés del PP, imputat a l'Operació Erial i nebot de l'exdirigent del PP Juan Cotino, cada vegada són més obscures. Segons l'ofici remès a l'Ajuntament de Corbera al qual ha accedit EL TEMPS, la Fiscalia General de l'Estat investiga les possibles infraccions mediambientals i urbanístiques que hauria pogut cometre la firma explotadora de la pedrera sense la perceptiva llicència municipal i gestionada per l'expresident de l'Associació d'Empreses d'Àrids de la Comunitat Valenciana, Ximo Magalló.

Amb motiu d'un examen preliminar sobre l'explotació de la pedrera, la sala de Medi Ambient i Urbanisme del Ministeri Fiscal va comunicar a la secretària-interventora del consistori que «la Fiscalia General de l'Estat ha incoat expedient governatiu en tenir coneixement de les notícies publicades en diversos mitjans de comunicació i xarxes socials en relació a la pedrera Girtal, situada en el terme municipal de Corbera (València), de les quals resulta -entre altres qüestions- que en la seua explotació s'han pogut cometre infraccions mediambientals i urbanístiques». «En concret, en la notícia publicada en la revista digital eltemps.cat es fa referència al fet que la secretària-interventora de l'Ajuntament de Corbera va comunicar al Ministeri Fiscal l'incompliment per part de la mercantil Aridos Romife SL de l'ordre de suspensió dels treballs de la pedrera 'sense perjudici de les accions penals que l'ajuntament acorde exercir contra l'empresa i els seus responsables per un presumpte delicte d'ordenació del territori i el medi ambient'», agrega.

Arran del reportatge que va publicar EL TEMPS sobre les ombres a l'explotació relacionada amb la nissaga Cotino, la Fiscalia «remet aquest ofici interessat -per evitar la duplicitat de les investigacions- [amb la finalitat] que l'ajuntament ens informe si ha presentat denúncia/querella en relació als fets relacionats amb l'explotació de la pedrera per delicte contra l'ordenació del territori i el medi ambient i -amb la finalitat d'evitar la duplicitat d'investigacions- si té coneixement per la Fiscalia de València o per algun jutjat d'Instrucció de si s'està tramitant algun procediment en relació a aquestes infraccions penals». Una comunicació que reflecteix la línia oberta pel Ministeri Fiscal sobre les presumptes irregularitats que assetgen una pedrera situada a tocar de les ruïnes de l'ermita de Sant Miquel i que alberga la Cova Blanca, d'interès científic i de valor cultural.

Arrossegant polèmica d'ençà que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià i el Tribunal Suprem clausuraren l'explotació minera atorgada per l'aleshores alcalde José Francisco Peris (PSPV) i denunciada als jutges pels veïns i les comunitats de regants, la pedrera va reactivar-se l'any 2004 amb el popular Leopoldo Hernán ocupant l'alcaldia. En aquell moment, i a causa de l'impossibilitat de realitzar una activitat purament d'extracció, Hernán va inventar-se una fórmula per permetre l'activitat. Aridos Romafe SL, la firma aleshores en mans de la família Cotino i de Magalló, rebé una llicència d'obres per restaurar la pedrera. Això sí, la societat podia fer negoci amb les pedres extretes. Eren els temps en els quals mentre Vicente Cotino tenia interessos en el sector dels àrids, el seu oncle ocupava la cartera de Medi Ambient a la Generalitat Valenciana. 

L'autorització municipal, però, va caducar l'any 2012, vuit anys després de concedir-se per part del consistori governat pel PP. Amb Compromís ostentant l'alcaldia, la situació va capgirar-se. El batlle valencianista Jordi Xavier Vicedo va apostar per no renovar la llicència. Una decisió presa com a conseqüència de l'«incompliment en les obligacions fixades i previstes», segons detalla en un ple municipal. I en el qual va afegir: «La pretensió de l'empresa era continuar explotant la pedrera quatre anys més a partir de la concessió d'obra pública. En eixes condicions, concedir la pròrroga era donar-los un xec en blanc, a la qual cosa no està disposat el govern municipal».

Tanmateix, l'empresa i l'ajuntament firmen un pacte dos anys menys tard pel qual acorden revalidar la llicència, tot i que acotada «a la zona on s'havia d'actuar per a poder controlar que s'executava la restauració». En gener de 2018, s'ordena la paralització de les obres «donat l'endarreriment en els terminis de restauració», segons un informe municipal firmat per l'assessor jurídic i la secretària-interventora. La firma ho intenta una altra vegada: demana una nova llicència municipal que és rebutjada pels tècnics municipals amb una anàlisi tècnica que narra els incompliments i les irregularitats que han efectuat la gestora de la pedrera.

L'empresari Ximo Magalló, amb corbata roja, en el seu nomenament com a president de la patronal de les empreses dedicades al negoci dels àrids. A l'acte, com s'observa a la foto, va acudit el conseller de Medi Ambient d'aleshores, el popular Juan Cotino| Arival 

La denegació de la llicència pels reiterats incompliments exposats als informes tècnics s'hi suma al control de la policia local amb l'objectiu d'evitar que s'explote la pedrera sense els papers corresponents. Les actes del cos municipal, tal com va publicar aquest setmanari, reflecteixen el funcionament de la mateixa sense llicència, la realització de voladures sense explosius quan manquen d'autorització i, fins i tot, les amenaces que reben els funcionaris municipals en el moment que acudeixen al recinte per clausurar l'explotació. Encara més, s'hi detecten negocis clandestins de cítrics. Tota una batalla de l'alcalde de Corbera amb l'objectiu que es respecte la legalitat i que la pedrera no seguisca mantenint la seua activitat de manera irregular que li ha comportat una ofensiva judicial per part de la mercantil Aridos Romife SL i de l'empresari Ximo Magalló, a la qual ha donat suport el PP local.

Mentrestant, i a petició d'Ecologistes en Acció, la conselleria de Medi Ambient va sancionar la pedrera vinculada als Cotino. Des de la Conselleria d'Economia que encapçala Rafael Climent, de Compromís, també va actuar-se contra la pedrera amb un informe del sotsdirector de Mines i Energies que assenyalava com la mercantil propietat de Magalló explotava «una àrea no autoritzada d'uns 2.500 metres quadrats l'any 2017 i uns 17.500 metres quadrats l'any 2018». Ara bé, aquest informe criticava un document anterior del cap de mines: «S'ha de manifestar que l'informe del cap de mines del 19/02/2018 no s'ajusta a la realitat física existent, ja que s'han desenvolupat tasques d'explotació fóra del perímetre autoritzat».

Amb tot, no era la primera ocasió que la pedrera rebia el vistiplau d'un alt funcionari de la conselleria: el cap del servei territorial d'indústria i energia autoritzava un projecte de voladures l'octubre passat. La decisió va provocar un recurs d'alçada de l'alcalde de Corbella, que esgrimia: «Les voladures aprovades constitueixen una continuïtat de les labors d'explotació de la pedrera i extracció d'àrids que, necessàriament, requerisquen autorització municipal, de la qual manquen, una circumstància completament ignorada en la resolució que s'impugna». I agregava: «La resolució aprovatòria del projecte de voladures és incompatible amb l'actuació de l'empresa explotadora, que s'ha extralimitat del perímetre d'explotació sense autorització ni avaluació d'impacte ambiental». Malgrat no tenir llicència municipal, l'Advocacia de la Generalitat Valenciana donava llum verd a l'explotació.

El departament que dirigeix Climent, al seu torn, va encomanar un nou informe a Vaersa «amb l'objectiu de precisar amb el màxim rigor i exactitud, la superfície que ha sigut objecte d'explotació sense autorització administrativa, excedint-se tant de la superfície total autoritzada com del perímetre delimitat pels vèrtexs mencionats, així com el volum de metres cúbics de recursos extrets en excés», tal com recull la documentació de l'expedient d'Economia que analitza la situació de la pedrera, i al qual ha accedit aquest setmanari. L'anàlisi tècnica concloïa que la superfície dins del perímetre autoritzat és de 146.866 metres quadrats, mentre que l'informe conclou que l'extracció en excés s'ha realitzat sobre una superfície de 31.065,94 metres quadrats, amb un volum de 220.637,718 metres cúbics de recursos, la qual cosa suposa que s'han adquirit drets miners sense tindre els requisits essencials per a la seua adquisició.

D'aquesta manera, Economia va comunicar aquest dijous que obria un expedient sancionador a l'empresa. L'objectiu és determinar si existeix una causa total o parcial de nul·litat de ple dret dels actes administratius dels plans anuals de treballs, incloent-hi també els projectes de voladures, corresponents als anys 2016, 2017 i 2018, tal com s'indica a la nota de premsa de la conselleria i al mateix expedient. La conselleria, d'altra banda, té pendent la realització d'una nova declaració de suspensió de l'activitat arran del recurs que va imposar la firma i que va obligar a retrotraure aquesta decisió tècnica a causa d'allò que indiquen els procediments administratius d'aquesta mena, segons apunten fonts de la conselleria encapçalada per Climent.

Amb el procés sancionador fent passos endavant i la Fiscalia General de l'Estat analitzant les presumptes infraccions comeses pels gestors de la pedrera, aquest dissabte s'ha convocat una manifestació per part de la Plataforma de Veïns contra la Pedrera de Corbera a la qual s'han sumat organitzacions com ara Ecologistes en Acció, Xúquer Viu, Amics de la Murta, el Voluntariat Mediambiental de Corbera o la Llavor. El negoci suposadament irregular del soci dels Cotino al punt de mira de les institucions judicials, de les autoritats locals i autonòmiques i dels moviments ecologistes i veïnals.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.