Música

Festivern de combat feminista

La catorzena edició del festival de música celebrat els darrers dies de l’any a Tavernes de la Valldigna (Safor) destaca per la presència de grups amb un missatge profundament feminista com ara Mafalda, Machete en Boca o Tremenda Jauría, i per l’aposta de bandes amb accent andalús com ara Narco, SFDK i la Selva Sur. Zoo, Auxili o els Catarres seran els grans atractius en llengua pròpia junt amb els asturians Desakato i els italians Talco.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tractara d’una profecia, la banda de reggaeton feminista Tremenda Jauría va definir a «Tu no eres mi papi» la filosofia que destil·la el Festivern 2018-2019, un dels esdeveniments musicals més rellevants de l’escena valenciana que se celebra a Tavernes de la Valldigna (Safor) els darrers dies de l’any. «Dones valentes fent un pas endavant. Prenent escenaris, no pararem», en efecte, reflecteix una de les apostes més clares de l’organització del festival: la presència de dones a dalt dels escenaris i de grups amb un missatge clarament feminista.

De fet, i junt amb les madrilenyes Tremenda Jauría, bandes com la valenciana Mafalda, amb unes lletres esmolades contra el masclisme seran un dels grans atractius per al públic del diumenge 31, el segon dia d’hores i hores de música en directe. Com també ho seran les madrilenyes Ira, que pujaran als escenaris la mateixa jornada. Els versos afilats de les valencianes Machete en Boca o les paraules reivindicatives de les catalanes Tribade, que actuaran el dissabte 30, completen un exèrcit musical per combatre el patriarcat a les pistes de ball, i també a sota dels escenaris. Una jornada que finalitzarà amb Las Hijas de la Cumbia dirigint la festa.

Però l’edició d’enguany del Festivern també compta amb un particular accent andalús. El dilluns 31 els sevillans SFDK, una de les bandes de rap més reconegudes a l’àmbit estatal, mostraran les seues rimes impossibles. Com unes hores després Narco, un grup veterà també nascut a la capital andalusa, omplirà la carpa del festival de jaquetes de cuir i vaquers amb cadenes. També procedent d’Andalusia, la Selva del Sur, amb uns ritmes impossibles de no ballar-los, actuarà en l’últim dia del festival.

Als grups de missatge contundent contra el masclisme i a les bandes originàries del sud de l’Estat espanyol, s’hi suma una gran representació de l’escena musical nostrada. Les sonoritats engalipadores de Zoo, que actuaran el dissabte 29; el reggae adobat de pinzellades ska d’Auxili, que seran un dels grans atractius del dilluns 31; el mestissatge de segell propi dels Catarres, que pujaran als escenaris el darrer dia de concerts; o el rock-pop d’Smoking Souls, també programa pel 31, mostraran el múscul de la música en llengua pròpia.

L’electrònica rapera de Cactus, els ritmes de xaranga de la Fúmiga, el reggae jamaicà del grup The Dance Crashers, la fusió de lletres descarnades de Jazzwoman, el rock made in la Serra Mariola d’Inèrcia, els versos sintètics d’Atupa, les melodies pausades d'Adala & The Same Song Band, el rapcore dels valencians Novus Ordo, l’ska vertiginós de Balcan Paradise Orquestra, la mescla metal i dancehall de Maldats o els veterans rockers Metall i So són l’evidència de la pluralitat del panorama musical nacional que evidenciarà l’edició d’enguany del Festivern. I més, amb la participació de la revelació del 2018, els catalans Buhos, que actuaran el diumenge 30. No debades, i al contrari que en altres anys, el Festivern ha apostat per reforçar encara més els artistes autòctons.

Malgrat aquesta exhibició de vitalitat de l’escena nostrada, el Festivern 2018-2019 també comptarà amb grups internacionals o referencials de l’Estat espanyol, tal com ha succeït durant els darrers anys. Talco, una de les bandes mítiques de ska italià, repetirà participació en el festival el diumenge 30. I els asturians Desakato, amb un directe molt potent, s’erigiran en plat destacat del segon dia de música i festa a Tavernes de la Valldigna. La participació de la banda The New York Ska-Jazz Ensemble serà una de les joies musicals que ens deixarà aquest Festivern, un autèntic regal per als amants dels ritmes jazz provinents del continent nord-americà. Bart Brown i Martin Plan B, amb les seues mescles de ballar desenfrenadament fins a la matinada, tancaran les jornades musicals del diumenge i el dilluns, dia de cap d’any.

A Tavernes de la Valldigna, tanmateix, no serà tot música. Com a cada edició, hi haurà campionats de pilota valenciana, futbet i bàsquet. Però també concursos de paella. Gastronomia, esport, diversió, festa i música. Tot unit en un festival que comptara amb un punt violeta oficial per combatre tota agressió masclista o lgtbifòfica. Melodies i lletres violetes al Festivern 2018-2019.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.