Societat

Vertebrar la lluita contra el terrorisme masclista

Amb l'objectiu de reforçar l'atenció de les víctimes de violència masclista a les comarques d'interior, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dimarts la posada en marxa d'un servei ambulatori a Elda (Vinalopó Mitjà), Iàtova (Foia de Bunyol), Sogorb (Al Palància) i Sant Mateu (Baix Maestrat). Un servei que s'hi suma als centres Dona 24 hores arreu de tot el País Valencià. «Es tracta d'assegurar l'equitat territorial en l'atenció a les víctimes», ha reivindicat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Nerea, Martina, Itziar o Ivanka hagueren pogut néixer en qualsevol indret del País Valencià. No haguera importat si el seu domicili estiguera en una comarca d'interior o de costa. Tampoc si la població gaudira de molts o pocs habitants. Fins i tot, no hauria sigut rellevant la seua classe social. El terrorisme masclista no entén del lloc on vius. O de si el teu compte corrent està farcit de zeros o has de fer equilibris per arribar a final de mes.

Les víctimes de violència masclista, però, sí que compten amb menys recursos a les poblacions rurals que no a les ciutats. «La sort de la dona dependrà de la zona en la qual denuncie. No hi ha els mateixos recursos en una zona urbana, amb centres de Dona 24H i oficines judicials que poden oferir assistència, que als municipis més rurals o xicotets a causa de la manca de desenvolupament de la llei integral contra la violència de gènere i de les retallades dels serveis públics», censurava Candida Barroso, responsable d'Igualtat de CCOO i veterana lluitadora feminista, en un reportatge del setmanari EL TEMPS sobre els forats negres de la lluita contra la violència de gènere.

Unes mancances en el combat contra el terrorisme masclista que el Consell vol esborrar. Amb el dia internacional contra la violència de gènere a tocar, la vicepresidenta valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dimarts la creació d'un servei ambulatori d'atenció a les dones víctimes per a les comarques d'interior del País Valencià. Un servei, d'estructura similar als centres Dona 24 hores, que comptarà amb quatre bases fixes a Elda (Vinalopó Mitjà), Iàtova (Foia de Bunyol), Sogorb (Alt Palància) i Sant Mateu (Baix Maestrat).

D'aquesta manera, des d'Elda es coordinarà l'atenció de les comarques de l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida. Les instal·lacions de Iàtova, per la seua banda, s'encarregaran de dirigir la prestació de l'atenció a les víctimes en les comarques de la Canal de Navarrès, Plana d'Utiel, Vall de Cofrents, el Racó d'Ademús i els Serrans. L'Alt Palància, l'Alt Millars i l'Alcalatén estaran coordinats per Sogorb. I Sant Mateu es responsabilitzarà d'organitzar l'assistència en els Ports, l'Alt Maestrat i el Baix Maestrat. «Aquestes unitats itinerants realitzaran intervenció biopsicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una via independent, ajudant a les dones en la sol·licitud de prestacions socials com ara la renda valenciana d'inclusió o en la recerca activa d'ocupació i habitatge», ha assenyalat Oltra.

La creació d'aquests punts d'assistència a la víctima s'hi suma als dos nous centres Dona 24 Hores a Elx (Baix Vinalopó) i Vinaròs (Baix Maestrat). Amb aquestes dues noves instal·lacions, Castelló, Alacant, Torrevella, Dénia i València són la resta de ciutats amb aquests centres. «Als últims hem ampliat l'horari d'atenció», ha recordat la vicepresidenta i consellera, que també ha indicat l'augment de personal als centres. Una estructura contra el terrorisme masclista que es complementa amb la Xarxa Valenciana d'Igualtat, a la qual s'ha sumat 101 municipis del País Valencià.

Si el secretari autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibañez, ha fet prèviament un recorregut per mesures impulsades per fomentar uns valors més igualitaris a la societat, Oltra ha destacat que «el Govern valencià haja estat el primer executiu autonòmic en equiparar les víctimes de violència masclista a les del terrorisme en la consideració i la quantia de les indemnitzacions». «Gràcies al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, del qual s'ha aconseguit un 76% de les mesures proposades, s'ha ampliat de 6.000 a 75.000 euros les indemnitzacions que rebran els fills o familiars directes de les dones assassinades», ha ressaltat. Les ajudes també contemplen indemnitzacions de 54.000 euros per incapacitat laboral o de 150.000 euros en cas d'una gran invalidesa. Aquest suport econòmic, a més, podran rebre'l aquells homes incapacitats després de plantar cara a l'agressor masclista.

La nova regulació d'aquestes indemnitzacions, de fet, havia provocat crítiques des d'algun col·lectiu feminista. La priorització de cobrar la parella actual i no la família en cas que la dona fos assassinada pel seu exmarid havia empipat alguns sectors integrats al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, tal com recollia Levante-EMV. Ara bé, Oltra aquest dimarts s'ha mostrat partidària de trobar una fórmula intermèdia durant les esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat Valenciana.

«La violència masclista és un problema social. Per això, busquem, de nou, repetint la campanya de l'any passat, interpel·lar la societat perquè assenyale totes les formes de violència masclista», ha sentenciat Oltra sobre la campanya d'enguany contra les agressions masclistes. L'objectiu: ficar el dit en la nafra del masclisme per evitar que el nombre de víctimes d'aquest terrorisme no s'incremente. Recursos per a les agredides i prevenció de les agressions per aconseguir derrotar la violència de gènere.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.