Diada valenciana

Guanyar el País Valencià

Després de tres anys de canvi a les institucions valencianes, la Comissió 9 d'Octubre -integrada per l'esquerra política, sindical i civil- convoca la seua tradicional manifestació durant la diada valenciana recordant al Consell els seus deures pendents en qüestions com la competència lingüística o la fi de la censura televisiva a TV3. Però també exigint a l'executiu espanyol de Pedro Sánchez un canvi en el model de finançament. Una mobilització, però, que estarà marcada pel record de les agressions feixistes de l'any passat i de la qual s'ha despenjat UGT amb uns arguments que justifiquen els atacs de la ultradreta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al crit de «Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia», mig milió de valencians van manifestar-se fa 41 anys pels carrers de València. Una manifestació històrica que mai s'ha aconseguit emular, malgrat la mobilització a favor d'un finançament just de l'any passat, però que té com a hereva la tradicional marxa que realitza la Comissió 9 d'Octubre a la vesprada durant la diada del País Valencià. Convocada per una plataforma que aixopluga pràcticament tota l'esquerra política, sindical i civil valenciana, la intenció d'enguany és fer un balanç del canvi a les institucions valencianes. Però també exigir al president espanyol Pedro Sánchez un tomb a les polítiques del seu predecessor, el popular Mariano Rajoy.

Amb el lema de «Guanyar llibertats, fem País», el portaveu de la comissió, Toni Gisbert, ha afirmat que l'objectiu de la mobilització és «celebrar el canvi positiu que s'ha produït al País Valencià». Ara bé, també «recordar els compromisos electorals que les forces que sustenten el Consell no han implementat com ara la fi de la censura de les emissions de TV3 o la modificació de la Llei de Funció Pública per introduir la competència lingüística, que asseguraria l'atenció als ciutadans valencians en les dues llengües cooficials». «Després de la moció de censura a Mariano Rajoy, que considerem positiva per les seues polítiques antisocials, exigim al president del Govern espanyol Pedro Sánchez que derogue normatives com la llei mordassa, que canvia el sistema de finançament i que es considere la qüestió de l'excessiva presó preventiva dels dirigents catalans», ha sol·licitat Gisbert.

Tot i apostar per una manifestació marcadament valencianista, en la qual és reivindiquem qüestions que durant els passats anys també van reclamar-se, UGT s'ha desvinculat de la mobilització amb uns arguments que justifiquen les agressions feixistes que van produir-se l'any passat suposadament per radicals de la penya filonazi del València CF Ultras Yomus i altres integrants de grupuscles blavers. «La manifestació de la tarda s'involucrarà en conflictes d'altres territoris, que tenen altres àmbits per ser plantejats. Al nostre sindicat, hi ha persones de totes les idees, ètnies, religions i de tots els partits polítics, però el nostre sindicat és constitucionalista, i som nacionalistes en la defensa de la nostra terra, cultura i llengua, però no som independentistes», han expressat en un comunicat.

La central sindical vinculada al PSPV-PSOE lamenta «les deplorables i condemnables agressions que es van produir en la manifestació de l'any passat». Tanmateix, afirma que «plantejar la manifestació de la vesprada amb textos com l'anterior podria donar raons a l'extrema dreta per carregar contra les nostres organitzacions». Una justificació dels atacs ultradretans que no ha volgut valorar des de la Comissió 9 d'Octubre, que han apuntat: «Respectem la seua decisió de no participar en la manifestació d'enguany, però no ho compartim».

La imatge de les puntades de peu, els cops de puny o les amenaces de l'any passat, de fet, han estat presents durant la presentació de la mobilització. I més amb la planificació de la Delegació del Govern espanyol, que ha autoritzat dues marxes de grupuscles blavers marginals abans i després – i a les quals s'ha sumat l'extrema dreta valenciana- de l'organitzada per la Comissió 9 d'Octubre amb un recorregut similar i amb una xicoteta diferència horària d'unes a altres. «Nosaltres qüestionem aquesta organització. No es pot planificar pensant que estàs programant l'agenda institucional. És irreal la proposta de la Delegció del Govern espanyol», ha censurat Gisbert sobre un disseny de mobilització que ha entregat el Parterre, un jardí simbòlic de València per albergar l'estàtua de Jaume I, a plataformes antivalencianistes amb escassa base social en detriment d'una comissió que aixopluga a les organitzacions polítiques amb majoria a les Corts Valencianes i als sindicats amb més implantació a tot el territori valencià.

«Aquesta manifestació no és contra ningú. És una mobilització per reivindicar qüestions com el finançament», ha insistit Ferran García, responsable de Cultura i Llengua de CCOO. «És la festa del nostre poble. I cal celebrar-ho durant el matí amb la processó cívica com durant la vesprada reivindicant de manera lúdica i oberta», ha agregat Rosanna Pastor, diputada al Congrés per Podem. «És un acte amb una tradició de dècades. Cal manifestar-se més que mai pel que va ocórrer l'any passat, no podem fer un pas enrere», ha complementat Consol Barberà, de la Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià. Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, ha rematat: «Duem manifestant-nos des de 1977. I ho continuarem fent mentre les nostres reivindicacions socials i de drets lingüístics no estiguen garantides al País Valencià».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.