Guerra ideològica

Un 'think tank' socialista per plantar batalla ideològica a Compromís

Les fundacions dels partits valencians no viuen el seu millor moment. Fins i tot, la Fundació Nexe, l'única activa i amb predicament, no és oficialment de Compromís, tot i que en té vinculació. Amb l'objectiu de contrarestar els valencianistes la lluita de les idees, els socialistes van aprovar al passat congrés transformar la inactiva Fundació Societat i Progrès en un laboratori ideològic més actiu. Aquest revifament coincideix amb l'estratègia del PSPV-PSOE de confrontar a la coalició valencianista pel seu espai polític amb la mirada posada en els comicis del 2019.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

17 de febrer. Els socialistes valencians, encara en ple procés intern entre l'andalusa Susana Díaz i el madrileny Pedro Sánchez, organitzen una convenció per debatre sobre el territori, la socialdemocràcia i el valencianisme. El títol d'aquella trobada s'anomena 'La via valenciana', un intent de revifar el discurs més autonomista del president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig. Però també de contrarestar la imatge que trasmet el suport a Díaz, defensora a ultrança de la uninacionalitat de l'Estat espanyol. Les jornades, però, no volen ser una anècdota: l'objectiu és impulsar un fòrum de reflexió permanent que servisca com a laboratori d'idees. La sort de la Fundació Societat i Progrès, el think tank del socialisme valencià des de l'any 2001, sembla clara.

El PSPV-PSOE havia començat a activar la seua maquinària de cara als comicis valencians de l'any 2019. La pàtina valencianista que van transmetre al seu passat conclave intern era la confirmació que els socialistes valencians estaven disposats a competir per l'espai de Compromís, referent polític del valencianisme. La declaració de José Muñoz, secretari d'organització i nou home fort del PSPV-PSOE, en una entrevista a El Mundo, en la qual afirmava que «el valencianisme està a l'ànima del PSPV i que era previ a Compromís» ho deixava clar.

D'aquell congrés celebrat a Elx (Vinalopó Mitjà) també va sortir un altre projecte per tal de competir en el camp de les idees i del discurs amb el seu soci de govern i, al seu torn, principal competidor en el camp de l'esquerra i, fins i tot, del progressisme més moderat. El document marc que va aprovar-se establia que «el PSPV-PSOE transformarà la Fundació Societat i Progrès en un think tank o laboratori d'idees participat per la militància, així com experts de l'àmbit associatiu, acadèmic o laboral en funció d'objectius o problemàtiques concretes. Aquest organisme promourà debats i polítiques públiques innovadores que ens permeten situar-nos a l'avantguarda programàtica de la socialdemocràcia europea».

Una aposta, reivindicada per part de Francesc Colomer, secretari de Preparació del Futur en un article en Levante-EMV, que té l'objectiu de renovar el discurs i les idees del PSPV-PSOE per aconseguir millors resultats electorals. Fins ara, la Fundació Societat i Progrès tenia una activitat pràcticament nul·la, malgrat l'intent d'impulsar-la de la mà de l'ex-regidor socialista, Salvador Broseta, i d'implicar als ex-secretaris generals del PSPV-PSOE Joan Ignasi Pla i Jorge Alarte.

El nou centre de pensament del socialisme valencià estarà adscrit a l'àrea que encapçala Colomer. Un departament que inclou la secretaria d'Estudis i Programes, en la qual estarà delegada el nou laboratori d'idees. Aquesta secretaria està dirigida per Arcadi España, home de total confiança i actual cap de gabinet de Puig.

D'esquerra a dreta: L'ex-secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel; l'actual secretari autonòmic de Justícia com a representant de la Fundació Nexe, Ferran Puchades; i la líder de Compromís, Mónica Oltra, en un debat celebrat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporànea. 

Aquest laboratori d'idees, per tant, competirà ideològicament amb la Fundació Nexe, dependent de l'Associació Cívica Valenciana Tirant Lo Blanc. Un think tank, però, que no pertany a Compromís. Ara bé, compta amb una gran vinculació amb la coalició valencianista. No debades, càrrecs de Compromís com l'actual director general de Comerç, Natxo Costa; el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades; l'assessor municipal a la regidoria de Cultura Festiva, Amadeu Mezquida; o Nathalie Torres, subdirectora general de Política Lingüística i gestió del Multilingüisme han col·laborat o han ocupat responsabilitats a la Fundació Nexe.

Més enllà de la vinculació de noms, aquesta fundació participa al think tank europeu Centre Maurits Coppieters-Ideas For Europe. Es tracta d'un laboratori ideològic en el qual estan integrats bona part dels centres de pensament associats als partits que conformen l'Aliança Lliure Europea. La Fundació Nexe participa de la mà de Compromís i assisteix a les reunions anuals que es realitzen gràcies a l'ajuda de la coalició valencianista.

Tanmateix, aquest model de think tank associat, però no propietat oficialment del partit, va practicar-se amb la Fundació Josep Lluís Blasco, impulsada per l'ex-dirigent del Bloc, partit majoritari integrat al si de Compromís, Pere Mayor. Creada en honor a un dels referents del valencianisme -Blasco va estar fundador d'Unitat del Poble Valencià, embrió del Bloc-, aquest laboratori d'idees està actualment quasi desactivat. Les altres potes de la UTE electoral, com ara Iniciativa del Poble Valencià va plantejar la creació d'una fundació pròpia, però la idea no va tirar endavant. Verds-Equo, el soci més xicotet de la coalició, participa de la Fundació Equo, de caràcter estatal.

Ara bé, la creació d'un laboratori d'idees i la reivindicació d'un discurs més valencianista no és ni de bon tros l'únic pas dels socialistes valencians per marcar terreny a Compromís. El nomenament de Blanca Marín, actual secretària autonòmica d'Economia, com a responsable de Creixement Econòmic i Ocupació significa que al PSPV-PSOE no deixen de banda el treball a la Conselleria d'Economia. No debades, Marín, junt amb Colomer, són els únics alts càrrecs del Consell que formen part del G-9 de l'executiva socialista. Aquesta decisió s'ha pres quan Marín ha protagonitzat frecs amb el conseller d'Economia, Rafael Climent (Compromís), com ara l'intent de deixar fóra l'IVACE, en mans de la coalició valencianista. Uns incidents que recorden als enfrontaments de Climent amb la seua ex-número dos, María José Mira, independent de quota socialista i recol·locada a la Conselleria d'Hisenda com a secretària de Model Econòmic en la remodelació del Consell realitzada l'any 2016.

María Diago, ex-directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental| Miguel Lorenzo.

La inclusió, a més, de María Diago, ex-directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, destituïda de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient -en mans de Compromís- per falta de sintonia amb les polítiques del Botànic, ha estat un altre toc d'atenció dels socialistes a la coalició valencianista. La decisió d'incorporar-la a l'executiva socialista, realitzada personalment per Puig, va ser considerada com «una provocació» per part de Compromís. La tensió entre ambdues formacions, i amb qüestions espinoses com l'inici de la nova RTVV, encara pendent, augmentarà al ritme quan el calendari marque menys dies per a la cita electoral del 2019.

Decadència

A banda del nou centre de pensament del PSPV-PSOE i de la Fundació Nexe, les fundacions dels partits o vinculades a ells al País Valencià estan en decadència. Tot i no ser oficialment del PP, la Fundació Lluis Vives, patrocinada pel sector democratacristià dels populars que encapçalava l'ex-president de les Corts Valencianes Juan Cotino, pateix un viacrucis particular. Només la càtedra conjunta amb la Universitat Catòlica de València, aviciada pel PP i sempre en les últimes posicions de qualitat, pot revifar aquest think tank ultracatòlic. El curs serà impartit per l'ex-ministre Jaime Mayor Oreja, de la facció més integrista del PP. Una aposta que comptaria amb el beneplàcit del petit ratzinger: l'arquebisbe de València i número dos del clero espanyol, Antonio Cañizares.

Més sentenciada, si fa no fa, es troba la Fundació Institut d'Estudis Polítics, d'Esquerra Unida. Tocada pels nefastos resultats electorals a les eleccions valencianes del 2015 i enfangada en una reestructuració encara més a l'esquerra, l'entitat que dirigia l'ex-diputada a les Corts Valencianes, Glòria Marcos, està inactiva. L'últim acte conegut data de l'any 2015. Ni Ciutadans ni Podem compten amb cap fundació al territori valencià.

Tot i la mort d'aquests centres d'idees al País Valencià, el PSPV-PSOE aposta per la posada en marxa d'un think tank. Un instrument que pot ajudar a donar la batalla ideològica al seu principal rival al camp de l'esquerra: Compromís.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.