Contra el centralisme socialista

La batalla inacabada per convertir el PSPV en autònom de Ferraz

En un ambient de reivindicació valencianista, l'agrupació socialista de La Safor-Valldigna va presentar al passat congrés del PSPV una esmena per separar-se del PSOE i federar-se al més pur estil PSC. La iniciativa, però, va ser retirada pel malestar d'alguns sectors de la federació valenciana del puny i la rosa. Amb tot, Vicent Mascarell, de l'agrupació socialista de Gandia i defensor de la proposta, assegura que «aquest debat no està ni de bon tros tancat», i que cal crear «un clima d'opinió favorable entre la militància» per guanyar l'esmena d'ací a quatre anys al conclave estatal. «No podem apostar per la plurinacionalitat i tindre una estructura centralista», argumenta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Vicent Mascarell, actualment responsable d'Urbanisme i Habitatge a l'Ajuntament de Gandia (La Safor) i vell assot de l'ex-alcalde gandienc del PP imputat en diverses causes, Arturo Torró, tenia en aquell moment només 24 anys. El calendari marcava juliol de 1997 i a la Universitat Politècnica de València va celebrar-se un dels congressos més durs del socialisme valencià. Aprofitant el clima de tensió interna, Mascarell va defensar una esmena per incorporar a l'ideari del PSPV l'eliminació de les diputacions. La proposta, inesperadament, va ser acceptada.

20 anys després, Mascarell ha tornat a viure aquella sensació. Ara bé, amb un resultat diferent. Al XIII congrés dels socialistes valencians, va presentar, com a delegat de l'agrupació socialista de Gandia, una esmena per impulsar «una Comissió d'Estudi i Diàleg que avance cap a la configuració d'un nou PSPV com a partit federat amb el PSOE i amb llibertat, maduresa i autonomia per poder prendre les nostres decisions en el marc dels nostres congressos». La proposta apostava perquè el PSPV gaudira d'una «confluència amb el PSOE a imatge i semblança del que venen practicant els socialistes a Catalunya». Tot emmarcat amb un conclave de sensibilitat valencianista per part del president i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que havia vist erosionat el seu pòsit de reivindicació del País arran de la seua aliança orgànica amb l'andalusa Susana Díaz, entre altres qüestions.

«Cal obrir el debat sobre quin ha de ser el model d'organització del PSOE i del PSPV en el segle XXI», va clamar Mascarell al pavelló de la Institució Firal d'Alacant, ubicació que va acollir el conclave socialista. «Ens preguntem si un model d'estructuració interna que va néixer als anys 60, quan encara no havien nascut les autonomies ni es parlava de la singularitat dels territoris, continua sent vigent actualment», interrogava l'ex-regidor gandienc, per criticar des de la trona: «Si som federalistes, cal que ho apliquem. No podem continuar amb un model centralista de portes endins. Si estem parlant de sobirania compartida en els territoris, de plurinacionalitat, no té cap sentit gaudir d'una estructura antiga i arcaica com l'actual». Els aplaudiments tallaven el discurs.

L'esmena comptava amb l'aval de totes les agrupacions de la comarca de La Safor i també d'altres poblacions de les comarques centrals i de Castelló. Amb tot, els recels d'una part de la militància -especialment, aquella identificada amb el candidat impulsat per Ferraz, el 'sanchista' i alcalde de Burjassot (Horta), Rafa Garcia- van provocar que Mascarell retirara la proposta que havia passat el tall perquè es debatera amb 35 vots a favor i 60 en contra. De fet, l'esmena va negociar-se i, fins i tot, va parlar-se d'un text alternatiu perquè fos aprovada, però els impulsors van rebutjar qualsevol variació.

Ximo Puig, líder del PSPV-PSOE, al passat XIII congrés dels socialistes valencians| PSPV-PSOE

Tanmateix, la retirada d'una esmena que preconitzava una relació de bilateralitat i no sucursalista amb el PSOE no ha soterrat aquesta idea. L'agrupació de Gandia, en la qual s'integra l'ex-secretari d'organització del PSPV i home del cercle de confiança de Puig, Alfred Boix, pensa continuar donant guerra. «Calia obrir el debat. No podem parlar de plurinacionalitat, de federalisme, de sobiranies compartides des de Madrid i després tenir un model intern en el qual Ferraz ha de donar llum verd a totes les decisions importants», censura per a EL TEMPS Mascarell.

«Vam retirar-la perquè no teníem clares les opcions de victòria. No debades, va ser una sorpresa que fos acceptada perquè es debatera al plenari. Ara, sotmetre-la a votació era arriscar-se a una derrota i a soterrar la iniciativa durant un llarg període de temps», argumenta Mascarell, que assenyala: «Per això, i perquè sabem que gent de la direcció com José Muñoz o el nou responsable de federalisme i valencianisme, José Chulvi, comparteixen la filosofia de la mesura, que volem convèncer a poc a poc a la militància perquè el PSPV es convertisca en un partit autònom del PSOE. Un fet que enforteix al socialisme valencià, però també al socialisme espanyol».

L'objectiu és aconseguir el màxim de suports possibles entre el socialisme valencià durant els quatre anys que queden per celebrar el pròxim congrés federal del PSOE. És a dir, volen evitar el precedent de l'esmena que la militància va tombar en el darrer conclave estatal, amb l'ajuda de delegats de la federació valenciana, perquè el PSPV tornara a organitzar-se per comarques i no per províncies, tal com va imposar José Blanco l'any 2008, en aquell moment número dos de José Luís Rodríguez Zapatero. «La batalla s'ha de guanyar a Madrid. Hem d'aconseguir que si al País Valencià cal aprovar una gestora en qualsevol municipi, aquesta no haja de ser nomenada per Ferraz. Val a dir que sempre hi ha col·laboració i diàleg, però cal posar fi a aquesta forma de funcionar», remata Mascarell.

Tot i la sensibilitat valencianista d'algunes agrupacions socialistes, aquest envit ha estat interpretat com un toc d'atenció autonomista de Puig per marcar distàncies amb l'actual secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. També, i junt amb la presentació de l'anomenada via valenciana del PSPV, com una manera de competir per disputar cert electorat que ara està en mans de Compromís. Podem, fins i tot, amb Antonio Estañ com a secretari general, vol aconseguir una major autonomia de la sucursal valenciana dels morats amb un CIF propi i un criteri autònom de redistribució dels recursos i de decisió de possibles aliances electorals. Un fet que posa de manifest l'interès de l'esquerra per abanderar el missatge reivindicatiu valencià.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. 

Amb tots els partits fent gestos per captar el vot d'un electorat sensible al valencianisme i al maltractament fiscal de Madrid sobre el País Valencià, Gandia no renuncia a la batalla d'aconseguir que el PSPV es convertisca en una mena de PSC a la valenciana. Volen corregir les concessions de la fusió desigual entre el Partit Socialista del País Valencià i la Federació Valenciana del PSOE, que va provocar el naixement de l'actual PSPV-PSOE l'any 1978. Com sempre, però, Madrid tindrà l'última paraula.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.