Cròniques ciutadanes

La "Gestapo" de Ciutadans

Els diputats crítics de la formació taronja al País Valencià han donat el pas. Aquest divendres han abandonat el grup parlamentari (passen a no-adscrits) i el partit. Però no han marxat en silenci. Ho han fet acusant la direcció actual de "pràctiques mafioses similars a la Gestapo" i criticant el viratge ideològic dels d'Albert Rivera. La síndica, Mari Carmen Sánchez, ha exigit l'acta dels quatre parlamentaris "per coherència amb el compromís ètic firmat". Fernando Giner, portaveu autonòmic a nivell orgànic, ha contestat a les acusacions: "Que diguen qui, com i quan van realitzar-se les gravacions i aquestes activitats".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

16 de juny. Al restaurant El Trencadís, de València, entren uns comensals ben habituals. Són Alexis Marí, Domingo Rojo, Alberto García i David de Miguel. Els quatre diputats de Ciutadans no amaguen les seues ganes de marxar del grup parlamentari. D'ençà que va celebrar-se el Congrés estatal de la formació taronja, la vida a l'organització d'Albert Rivera els ha semblat angoixant. La rebel·lió d'acudir a la jornada reivindicativa del 25 d'abril contra el maltractament dels Pressupostos Generals de l'Estat fou la darrera gota que va vessar el got. Tots quatre van ser apartats de les seues responsabilitats. Fins i tot, Marí va deixar de ser síndic.

Al dinar, tampoc no hi ha gaire discussió. De Miguel vol dir adéu quan la comissió que investiga el negoci de les residències de la tercera edat finalitze. Aquesta espera, però, no és productiva, coincideixen els quatre parlamentaris. Un dimarts no és un dia adequat. La data que es fixa és el 23 de juny. Aquell dia serà quan deixen Ciutadans i passen al grup de no-adscrits. Tot el que passe més enllà, ja serà cosa del destí.

El calendari marca el dia 23 de juny. Són les 10:20 del matí. A la porta principal de la cambra valenciana esperen Marí, De Miguel i Rojo. García fa tard. Quan arriba el responsable de política social de Ciutadans al parlament valencià, tots quatre emprenen el camí cap a la sala de premsa. Mantenen els rostres seriosos mentre les càmeres disparen sense pietat.

"Abandonem Ciutadans i el grup parlamentari. Ara, restarem a no-adscrits", ha pronunciat García. "La causa principal que ha motivat aquest fet és el rebuig als Pressupostos Generals de l'Estat", afirma. De Miguel afegeix: "El missatge que tots els territoris d'Espanya tenen els mateixos problemes, i que repeteix Rivera cada dia, és fals". "És clar que les qüestions importants són la sanitat, l'educació i els serveis socials. Però per poder pagar-los, necessitem un finançament just. Sense ell, els valencians estem discriminats i no som iguals. Ciutadans no defensava la igualtat de tots els espanyols", reflexiona. Garcia, a més, ha fet un repàs dels greuges dels comptes de Mariano Rajoy sobre el País Valencià.

Tot seguit, Garcia ha criticat el viratge "cap a la dreta" de la formació taronja. "El partit està controlat per gent provinent del PP, que estan ubicats ideològicament més a la dreta que els populars", ha assegurat. "En alguns casos, España 2000 estaria a l'esquerra", ha apuntat amb un cert punt d'exacerbació Marí. Les afirmacions no són gratuïtes. O, si més no, els diputats crítics han recordat dos incidents que van ocórrer al parlament valencià. Quan va fer-se una declaració institucional contra el bombardeig de l'aviació feixista italiana sobre Alacant l'any 1938, va escoltar-se el següent: "Doncs, que s'hagueren amagat". La frase, segons fonts de Ciutadans, va ser pronunciada per un dels tres parlamentaris -Emilio Argüeso, Emigdio Tormo i Juan Córdoba- lligats al sector més conservador del partit. Unes paraules similars es van repetir quan es va pronunciar un altre text en favor dels refugiats. "Doncs que els reben en catifa i amb hostesses", asseguren que va escoltar-se de boca d'un d'aquests parlamentaris.

D'esquerra a dreta, els diputats que han marxat de Ciutadans: Alberto García, David de Miguel, Domingo Rojo i Alexis Marí. Tots quatre han acusat de guerra bruta interna a la direcció estatal i valenciana.

Els diputats han ressaltat el desplaçament a la dreta de Ciutadans. Tots quatre han confessat que la seua entrada fou motivada pel missatge ideològic de l'organització. Un discurs que combinava dues tradicions polítiques: el liberalisme progressista i la socialdemocràcia. A banda, Marí ha afirmat que la seua afiliació a la formació taronja va produir-se quan va conversar de política amb José Manuel Villegas, secretari general. "Tres vegades havia rebutjat entrar-hi. No em convencien si em parlaven de soldadets, és a dir, de la quantitat de militants en cada municipi. Això m'avorreix", ha reconegut.

"Els modus operandi al partit, el tracte als militants i afiliats que critiquen les línies oficials ha estat vexatori", ha censurat Rojo, que ha detallat tots els elements d'aquest sistema de "Gestapo" i guerra bruta: "S'han fotografiat agendes personals sense permís, s'ha gravat a militants sense coneixement i s'han fet atacs utilitzant afiliats fidels per desacreditar a diverses persones". "Carolina Punset no va comptar amb cap suport des del primer minut. I es vol repetir l'èxit electoral de Carolina [Punset] amb el que rebia els clatellots en una sèrie de televisió [en referència a Toni Cantó, diputat al parlament espanyol i actor en la sèrie 7 Vidas]", ha afirmat Marí, que ha rematat: "Vol construir-se un projecte amb els enderrocs del PP, amb la gent que va estar expulsada per pràctiques pseudomafioses. Però clar, hem passat del no és no a Rajoy al tal vegada, sí amb condicions i al que diga Mariano. I tot, quan el PP és el partit més corrupte de la història. Només falta que li imputen la gavina".

Marí, però, ha anat més enllà. I ha criticat, a banda de l'assetjament contra Punset a les xarxes, "la persecució d'alguns militants que han acabat en els jutjats". Es tracta, segons fonts consultades per aquest setmanari, d'una persona de confiança dels diputats Argüeso i Sánchez, actual síndica. Segons les mateixes informacions, aquest militant va insultar per les xarxes a Punset, a Marí i, fins i tot, el parlamentari de Ciutadans a la cambra valenciana, Toni Subiela. El motiu de les crítiques fou el suport per reobrir RTVV. "Nosaltres no ho consideràvem una prioritat. Ara, vam plantejar quatre condicions molt dures i el tripartit ens les va acceptar. Que havíem de fer? Tornar enrere i anar del bracet del PP?", ha explicat Marí sobre el suport dels taronja a la recuperació de la radiotelevisió.

"El clima a Ciutadans és nociu. I l'assetjament i el tracte vexatori a tècnics, assessors i afiliats per part dels dirigents, com ara Juan Córdoba és una constant", denuncien des de l'entorn dels diputats que han marxat. Crits com "aquest és tòxic, se'n va al carrer" de l'actual cap del grup parlamentari s'han escoltat de forma habitual a la tercera planta de l'edifici dels grups parlamentaris. "Hi ha tocs d'atenció als qui es reuneixen amb nosaltres. O també expulsions per criticar o qüestionar decisions de la direcció en grups de WhatsApp privats. Les captures de pantalla són el pa de cada dia", censuren.

Quan els quatre diputats han marxat, ha aparegut la resta del grup parlamentari de Ciutadans, llevat d'Emigdio Tormo. Per contra, sí que estaven Vicente Ten, diputat al Congrés; i Fernando Giner, veu autonòmica del partit i portaveu a l'Ajuntament de València. "Exigim la seua acta pel compromís ètic que van firmar quan van afiliar-se", ha dit la síndica Sánchez. Abans, però, els quatre diputats havien dit que no l'entreguen. "Volem continuar treballant per als valencians", han manifestat. També han suggerit que altres diputats -privadament assenyalen Tormo- l'estan incomplint per altres motius.

Demostració d'unitat de quasi tot el grup parlamentari de Ciutadans. També estan presents el diputat al Congrés, Vicente Ten, i la veu valenciana de la formació taronja i portaveu a l'Ajuntament de València, Fernando Giner. 

"Que diguen qui, com i quan", ha contestat sense matisos Giner sobre les acusacions de guerra bruta. Tot i que aquesta vegada s'apunta a cintes internes, Córdoba va estar assenyalat per un presumpte cas de joc brut. Segons un àudio gravat per càrrecs del PP, José Císcar, president del PP provincial d'Alacant, mostraria un altre enregistrament a destacats càrrecs del partit d'Albert Rivera a València, entre els quals estaria Còrdoba. La gravació afectaria l'assessor de Ciutadans a Gandia (Safor), Salvador Marí. Aquest càrrec de confiança hauria garantit als responsables del Club de Golf d'aquesta ciutat una requalificació de terrenys per ampliar les seues instal·lacions perquè "qui mana a l'Ajuntament de Gandia sóc jo, no Ciutadans". Ciscar hauria cercat un pacte perquè, a canvi de destruir la cinta, Ciutadans donara suport a dues mocions de censura en Torrevella (Baixa Segura) i Gandia, on governa l'esquerra amb l'ajuda indirecta dels taronges.

Tot i les nombroses especulacions, el futur dels quatre diputats no-adscrits és una incògnita. La seua presència incomoda el grup de Ciutadans. Però, al seu torn, és un baló d'oxigen per al Botànic quan haja d'aprovar qualsevol llei que requerisca els tres cinquenes parts de la cambra. Mentrestant, el joc brut intern plana a Ciutadans. I amenaça amb esquitxar la formació taronja amb gravacions i captures de pantalla. Una escissió que pot afectar més enllà de la fractura. Com la revenja entre els ex.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.