Rivera aposta pel sector pro-PP de Ciutadans al País Valencià

La jugada d'Albert Rivera de no comunicar a Alexis Marí, síndic de Ciutadans a les Corts Valencianes, la visita a València d'aquest dijous deixa ben clar l'aposta pel corrent més partidari d'anar del bracet del PP i d'adoptar un discurs regionalista, i, fins i tot, calcat al pregonat pel blaverisme. El moviment de Carolina Punset, referent del sector més centrista dels taronja al País Valencià, per a disputar el lideratge del partit a Rivera ha acabat per decantar la balança cap a la facció encarnada pel portaveu autonòmic, Fernando Giner, i els dirigents Emigdio Tormo, Emilio Argüeso i Juan Córdoba.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan Ciutadans encara no havia saltat al tauler polític espanyol el seu taronja era fàcilment identificable. L'anticatalanisme furibund i l'aposta per un discurs una mica progressista -tot i que aventures com anar de bracet a les eleccions europees del 2009 ho qüestionaven- eren les tonalitats del seu color polític. L'objectiu de convertir-se en el partit frontissa del bipartidisme a l'escena espanyola, però, va provocar que el seu taronja es tenyira de roig, blau i magenta, principalment. Una combinació pictòrica desigual, ja que la tonalitat dels ex-PP va acabar per imposar-se.

Aquesta reacció de química política s'ha posat de manifest de forma ben clara al País Valencià. Si, d'una banda, hi ha un sector progressista encapçalat pel síndic a les Corts Valencianes, Alexis Marí, de l'altra, hi ha una facció més procliu al pacte amb el PP i a coquetejar -quan no assumir, directament al més pur estil Vicente González Lizondo, ex-líder d'Unió Valenciana- amb el regionalisme blaver. I davant d'aquesta divisió, el líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha apostat per fer pinya amb el corrent que representa el portaveu autonòmic, Fernando Giner, i els diputats a les Corts Valencianes i responsables de l'àrea d'organització, Emilio Argüeso, Juan Córdoba i Emigdio Tormo.

La jugada de no comunicar a Marí la seua visita a València d'aquest dijous, com ha criticat el dirigent al seu compte de Twitter, deixa ben clar en quin bàndol es posiciona Rivera després de practicar una certa neutralitat respecte de la fractura de la formació al País Valencià. Una imparcialitat, això sí, trencada pels moviments realitzats per l'àrea d'organització estatal de Ciutadans. Amb tot, després de la polèmica piulada, Marí ha estat convidat a tots els actes que realitzarà Rivera a la capital valenciana.

L'aposta per aquest sector, de fet, va intuir-se quan a l'estiu del 2015 Argüeso i Córdoba van reunir-se amb el responsable d'organització del partit sense consultar Punset, en aquell moment líder de Ciutadans al territori valencià. L'estratègia de l'ex-síndica de pactar la majoria de propostes amb les forces del Botànic i, fins i tot, de presentar iniciatives conjuntament amb Podem provocaven ampolles als diputats del sector més conservador dels taronja. Que Rivera apostara després de la marxa a Brusel·les de Punset per Giner, portaveu municipal sense escó a les Corts Valencianes, com a líder de la formació al País Valencià, era un símptoma clar de les intencions del líder taronja. I més, quan deixava en mans de Argüeso i Córdoba els assumptes orgànics. Marí, fins aquell moment mà dreta de Punset, va ser ascendit a síndic, l'únic càrrec destacat que té el sector liberal.

Amb una fractura agreujada per la deriva cap al blaverisme de Giner en abraçar la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i Lo Rat Penat com a referents lingüístics, el moviment de Punset per a convertir-se en l'aspirant a derrotar Rivera a les primàries estatals ha arraconat el sector progressista. Una jugada, però, provocada per les crítiques a les xarxes socials de l'actual europarlamentària al regionalisme blaver pel qual aposta Giner, i que comparteixen els altres referents del corrent conservador a les Corts Valencianes. No debades, José Vicente Garrido, membre de la directiva de Lo Rat Penat, va sonar com a possible candidat a encapçalar la llista de les eleccions espanyoles per València.

La visita de Rivera a València, un moviment per marcar territori a l'única autonomia que Punset podria comptar amb una considerable porció de vots, cerca donar suport al sector enfrontat amb Marí. I tot, quan la divisió al grup parlamentariha augmentat després del cop de mà que el corrent menys liberal va realitzar per tal de nomenar sense comptar amb el vot de Marí el membre del Consell Jurídic Consultiu que li pertoca a Ciutadans. La tàctica del PSPV de seduir els taronja -una jugada que deixa sense cap representant el PP- ha engreixat encara més la fractura existent.

El menysteniment a Marí, després que el síndic tampoc participara en l'acte d'inauguració de l'oficina del diputat a València que va protagonitzar el parlamentari Toni Cantó, suposa la confirmació de per quin corrent aposta Rivera. Un suport que, d'altra banda, no escapa de l'estratègia estatal de pactar amb el PP de Mariano Rajoy. El taronja de Ciutadans tacat de blau.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.