Ciutadans: una reestructuració a la dreta?

Després de la destitució d'Alexis Marí com a síndic a les Corts Valencianes, Ciutadans afronta uns mesos de transició al País Valencià. A l'estira-i-arronsa entre els diputats crítics i l'actual direcció valenciana, s'hi suma un procés de renovació dels òrgans directius que pot resultar la fi del lideratge de Fernando Giner. Tot i que els vells parlamentaris partidaris de Marí ocuparan llocs de rellevància al grup, el control de Juan Córdoba pot provocar un viratge cap a posicions més properes al PP i més crítiques amb el Govern del Botànic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan Alexis Marí, síndic de Ciutadans a les Corts Valencianes, va sortir de la reunió del passat divendres amb José Manuel Villegas, secretari general de la formació, sabia que les seues hores com a síndic parlamentari estaven comptades. L'aposta del portaveu taronja per donar suport a la declaració institucional contra els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) era la seua tomba política. Des de Madrid no s'acceptava cap qüestionament d'un acord negociat entre Albert Rivera i el PP. Tampoc que Marí se sumara a un acte que es titllava de «nacionalista» pels sectors més conservadors de la delegació valenciana.

Els esdeveniments van precipitar-se. Marí, que ja s'havia enfrontat a la direcció estatal per les maniobres dels diputats Emilio Argüeso, Emigdio Tormo i Juan Córdoba i pel viratge del partit cap a la dreta, va ser substituït com a síndic per l'actual portaveu adjunta al parlament valencià, Mari Carmen Sánchez. Ara bé, va aprofitar el seu últim dia per mantenir la seua promesa: junt amb els diputats afins David de Miguel, Alberto García i Domingo Rojo va participar de l'acte reivindicatiu del 25 d'abril -aquest dimarts- que s'havia censurat des de Madrid.

L'absència de la resta del grup va escenificar una fractura irreconciliable. Els mesos d'enfrontament dins del grup parlamentari, de tensió i desconfiança a les reunions, sortien a la llum. «Aquest no és un acte nacionalista, sinó per demanar justícia i igualtat; van escollir-me els valencians i em dec a ells», va defensar Marí. Tot i que la resta de la delegació valenciana criticava els comptes de Mariano Rajoy i el seu greuge contra País Valencià , no van voler assistir a l'acte, preferint obeir les ordres emeses des de Madrid.

Amb Marí apartat com a síndic, calia reestructurar el grup parlamentari. I la delegació estatal del partit taronja va cercar situar antics partidaris del síndic en la nova direcció. No debades, es va proposar a De Miguel com a portaveu adjunt, una oferta que va rebutjar ràpidament. Villegas va assabentar-se del no per boca de Jesús Gimeno, secretari d'acció institucional al País Valencià, home de confiança de Fernando Giner a les Corts Valencianes i ex-regidor del PP a Montcada (Horta), una etapa de la qual arrossega una imputació per un presumpte delicte d'estafa.

Tot i que els diputats Toni Subiela i, especialment, Tony Woodward, s'havien posicionat al costat de Marí, la seua absència a l'acte reivindicatiu de les Corts Valencianes va ser el preludi per observar que el nucli de Marí es reduïa. Aquests parlamentaris esgrimien raons de lleialtat al projecte i disconformitat en algunes actuacions del portaveu parlamentari -com ara participar de l'acte- per no sumar-se a la rebel·lió contra la facció més conservadora que representa el trident de diputats Emilio Argüeso, Emigdio Tormo i Juan Córdoba.

La portaveu adjunta, Mari Carmen Sánchez, ha assumit les responsabilitats d'Alexis Marí, síndic parlamentari fins aquest dilluns//Miguel Lorenzo.

La votació realitzada aquest dimecres per oficialitzar el nomenament de Sánchez com a síndica ha comptat amb nou vots. Rojo i García s'han mostrat en contra i no l'han firmat. Marí i De Miguel, en canvi, han declinat assistir a la reunió. En ella, i una vegada pactats els noms amb la direcció estatal, han estat nomenats Juan Córdoba i Mercedes Ventura com a portaveus adjunts. Subiela substituirà Córdoba com a coordinador del grup parlamentari i Woodward exercirà com a cap de gabinet, una vegada De Miguel ha estat rellevat.

Ara bé, aquests no seran els únics canvis que previsiblement s'impulsaran. «Hi ha aspectes del grup parlamentari que volem canviar. Un d'ells, per exemple, és la comunicació. Cal visualitzar millor el nostre treball de cara a la societat», apunten fonts de la formació taronja. Ciutadans vol imitar l'experiència del PP, que va contractar assessors de comunicació. Aquest fet va coincidir amb un reforç de les crítiques d'Isabel Bonig, líder del PPCV, al Consell.

La reestructuració, però, també afectarà orgànicament. Tot i que el trident Córdoba-Argüeso-Tormo continuarà gaudint de les seues responsabilitats internes, es preveu, a poc a poc, consolidar l'estructura de Ciutadans al País Valencià. Amb un pla per reforçar els col·lectius locals, la idea és crear una direcció valenciana integrada pel portaveu autonòmic, els cinc secretaris generals -d'organització, d'acció institucional, de programes, de relacions institucionals i de comunicació-, cinc representants institucionals i els tres secretaris provincials. També es té l'objectiu de reforçar la figura de coordinador comarcal.

A dos anys per a les pròximes eleccions valencianes, la direcció estatal també pensa en un nou líder per a la delegació valenciana. Toni Cantó, diputat al Congrés per València té, de moment, totes les paperetes. La gerra d'aigua freda que va suposar el sondeig de l'Ajuntament de València a Fernando Giner i el fet que no haja aprofitat la debilitat d'un PP amb nou dels deu regidors imputats fan complicada la seua continuïtat al capdavant del partit. L'obstinació per ressuscitar un missatge anticatalanista al més pur estil Unió Valenciana i centrar l'oposició en qüestions simbòliques generen moltes crítiques a la formació taronja.

Fernando Giner -primer per l'esquerra- podia ser substituit per Toni Cantó, primer a la dreta, com a líder de Ciutadans al País Valencià.

L'elecció de Mari Carmen Sánchez, a més, pot significar un viratge dels posicionaments del partit, és a dir: pot escorar el seu discurs cap a la dreta i més a prop del PP. Una alenada per al partit de la gavina, i un problema per al Botànic, que havia aconseguit tirar endavant projectes clau com ara la nova RTVV gràcies al vot de Ciutadans. «No implicarà cap variació en el discurs, tot i que una vegada han passat dos anys cal ser més durs amb el Consell. La seua tasca no és gens bona», apunten fonts de Ciutadans, que afegeixen: «Això no comporta que tindrem el mateix discurs que el PP, ja que els criticarem quan toque».

Estira-i-arronsa al grup parlamentari

Malgrat la fractura entre els quatre diputats crítics i la resta de parlamentaris, des de la nova direcció del grup s'aposta perquè continuen duent les seues propostes. «Cal gestionar-ho bé. Serà complicat. Però volem que continuen fent el seu treball. Que la col·laboració al grup parlamentari siga estreta», afirmen. «Hi haurà un estira-i-arronsa constant. De moment, no marxem. Ara bé, la pressió fins que aquest període de sessions s'acabe serà molt forta. De segur que cerquen qualsevol qüestió present al reglament de les Corts Valencianes per justificar una expulsió», reblen des del sector dels quatre diputats degradats. Les absències a les sessions pot ser un punt de batalla.

Amb un conflicte permanent al grup parlamentari, que més tard o més prompte acabarà amb els quatre diputats crítics expulsats, la formació vol passar pàgina dos anys després d'haver iniciat la legislatura. Un reforç de les estructures, un hipotètic canvi de líder i un viratge discursiu que busca un únic objectiu: evitar ser engolits pel PP a les eleccions valencianes del 2019. El miratge d'Unió Valenciana és present.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.