Món

La premsa internacional cobreix el judici a l'1 d'octubre

La premsa internacional informa de les protestes del dijous a la nit a Catalunya contra el procés judicial que segueix a Madrid, al Tribunal Suprem, contra els líders independentistes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El rotatiu escocès, editat a Glasgow, The National, se centra en la declaració que va fer davant del Tribunal Suprem espanyol  “una de les figures més conegudes del moviment independentista català, Jordi Sànchez”, que va assegurar que “sóc un pres polític” i “va dir que aquest és un judici polític, totes les acusacions de la fiscalia són falses, estic convençut que sóc aquí perquè vaig ser el president de l’Assemblea Nacional de Catalunya”. Recorda el diari que “Sánchez està acusat de rebel·lió” i que pesa sobre el seu cap “una possible sentència de 17 anys si és declarat culpable” per presumptament “haver encapçalat una protesta enfront del ministeri d’economia català el mes de setembre de 2017 en resposta a l’escorcoll de la policia espanyola que buscava proves relacionades amb (la preparació) el referèndum” que es va celebrar l’1 d’octubre següent. Relata The National que l’explicació de Sànchez va anar encaminada a argumentar que “la gent havia començat a protestar espontàniament davant de l’acció policial i que aleshores el ministre (conseller) d’Interior (de Catalunya), Joaquim Forn, que està acusat i està sent jutjat, li va demanar que ‘ajudés amb la seguretat i l’ordre públic’” i per això va intervenir. Segueix explicant el diari que el dirigent independentista va rebatre les acusacions de violència amb rotunditat: “va dir als fiscals que ‘la protesta fou pacífica. Així es veu a la càmeres de seguretat dels edificis dels voltants. La protesta es va dissoldre en part per les telefonades que férem Jordi Cuixart i jo. En cap cas existí res que impedís la sortida del comitè judicial de l’edifici. És fals que hi hagués violència'”. I acaba la informació citant de bell de nou Sánchez quan digué allò de “puc ser independentista, però no idiota”.  El rotatiu de Glasgow també recorda la vaga del dijous dia 21: “la protesta no fou convocada formalment contra judici contra els dirigents independentistes, i sobre el paper era per exigir millores socials i un salari mínim més alt, però els manifestants i activistes portaren banderes independentistes i cridaren consignes demanant la llibertat de les dotze figures enjudiciades”.

A l’Índia, The Time of India, editat a Nova Delhi, recull que “segueix davant la Cort Suprema de Madrid el judici contra dotze dirigents del moviment separatista” de Catalunya. Explica que aquesta setmana ha tocat el torn de les declaracions, entre d’altres, “del líder Jordi Sànchez” que “assegurà que és un pres polític” i que “el judici és polític”. També explica al seus lectors que el dijous Catalunya va viure una “vaga general convocada per petits sindicats” que “en realitat va ser una vaga”, acompanyada de “protestes i manifestacions”, en contra “del judici que se celebra a Madrid”. Els manifestants “insistiren en els crits que ‘l’autodeterminació no és un crim’” però “el govern espanyol no accepta la possibilitat de la separació d’una regió, fent valer la Constitució”.

A França, Le Figaro es limita a publicar un vídeo notícia sobre la vaga general a Catalunya i les protestes i manifestacions “contra el judici a la Cort Suprema Madrid contra dotze líders independentistes”.

A Alemanya, Süddeutsche Zeitung fa una anàlisi que separa entre “els pocs seguidors que va tenir la vaga general a Catalunya” i “l’èxit de les manifestacions contra el judici que s'ha seguit celebrant (aquesta setmana) a Madrid” contra “els líder independentistes”. El seu redactor in situ, Thomas Urban, explica als lectors del diari teutó que “la vaga general convocada en protesta pel judici als separatistes en el Tribunal Suprem fou poc seguida el dijous” i, tanmateix, “diferent va ser la manifestació del vespre a Barcelona. Hi arribà gent de tots els racons de la regió industrial i turística”. Un fenomen que “ja s’havia notat la tardor passada” quan “les crides a fer vagues de solidaritat amb els líder presos varen tenir poc eco, mentre que les manifestacions podien mobilitzar centenars de milers” de persones, “tal i com passà el dissabte anterior”. Això sí, Urban recorda que “mentrestant, aquesta setmana els dotze acusats han seguit essent jutjats davant del Tribunal Suprem, a Madrid”. Ha estat “el torn de Jordi Sànchez, expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, un grup separatista, i, com tots els (acusats) que l’han precedit, ha continuat insistint que totes les accions sempre foren pacífiques” i “negà l’acusació d’haver incitat els manifestants perquè bloquegessin una operació policial (el setembre de 2017) i danyessin els vehicles policials”.

L’agència de notícies multimèdia russa Sputnik, propietat del Govern de la Federació Russa, destaca “que la vaga del dijous a Catalunya en protesta pel judici als líders independentistes no assolí l’objectiu de paralitzar el comerços i centres de treball, si bé a la nit hi hagué multitudinàries manifestacions a les principals ciutats del territori”. L’agència ofereix les dades de participació a la vaga que va obtenir del Govern català, que li serveixen per reiterar que “a pesar de la baixa resposta ciutadana” a la convocatòria de vaga, “les manifestacions de la tarda varen presentar una enorme assistència”. Així mateix fa menció que “el judici” contra el qual es protestava el dijous a Catalunya “ha seguit aquesta setmana a Madrid”, en el Tribunal Suprem.

Als Estats Units, The Washington Post es fa ressò de les “protestes a Barcelona” el dijous “contra el judici davant la Cort Suprema” espanyola dels “dotze líder independentistes”.

El diari La Tercera, de Xile, editat a Santiago, editorialitza sobre la situació política a l’Estat espanyol, amb el conflicte català de fons, i assegura que “l’escenari que s’albira (per després del 28 d’abril) no és molt diferent al de 2016” perquè “la fragmentació és fins i tot major (que aleshores) atesa la irrupció d’un nou actor en el panorama polític espanyol, Vox, que s’ubica a la dreta del PP i que ha experimentat un explosiu creixement l’últim any”. Assevera que “davant la pressió independentista de Catalunya i els complexos desafiaments als que s’enfronta Espanya” es requeriria d’una situació política estable que “les eleccions d’abril són lluny d’assegurar”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.