Política

Compromís, objectiu Alacant

Tot i que els Pressupostos Generals de l'Estat de Pedro Sánchez augmenten la inversió un 34% a les comarques meridionals del País Valencià, la xifra total encara resta per sota dels diners que haurien de rebre pel seu pes poblacional. D'aquesta manera, Compromís ha intentat abanderar «el maltractament a la província d'Alacant» condicionant el seu suport als comptes del PSOE a canvi d'un increment de 200 milions d'euros per a la part sud del territori i erigint-se en interlocutor per bastir un front polític i empresarial. Una aposta estratègia dels valencianistes de cara a les eleccions en una circumscripció tradicionalment complicada per a la coalició.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la sala de màquines del Palau de la Generalitat Valenciana, la felicitat era quasi completa. La promesa del president espanyol Pedro Sánchez sobre els Pressupostos Generals de l'Estat s'havia complit. El País Valencià rebria, en cas de validar-se els comptes al Congrés dels Diputats, una inversió propera al seu pes poblacional dintre de l'Estat espanyol. Si els valencians representen el 10,6% del total d'habitants de l'Estat, el territori valencià obtenia un 9,8% dels diners fixats als pressupostos de l'executiu socialista. La previsió menor respecte el transport metropolità -amb el «compromís» posterior de rectificar-ho a través d'una esmena, segons el Govern espanyol i el president valencià Ximo Puig- era el principal greuge d'uns comptes que feien oblidar el maltractament sistemàtic de Mariano Rajoy.

La percepció, tanmateix, era diferent en les comarques meridionals del País Valencià. Tot i que les inversions destinades al sud del territori s'incrementaven un 34%, la premsa provincial analitzava aquests pressupostos com una perpetuació del maltractament infligit per l'anterior Govern espanyol del PP presidit per Rajoy. Que les comarques meridionals valencianes es quedaren a 135 euros de la mitjana espanyola i a 200 milions d'euros del que hauria de rebre d'acord al seu pes poblacional va provocar que la majoria dels partits criticaren els comptes. Fins i tot, la portaveu socialista a l'Ajuntament d'Alacant, Eva Montesinos, d'una facció enfrontada amb la cúpula espanyola del PSOE i amb la direcció valenciana de la formació del puny i la rosa.

Amb l'objectiu de marcar distàncies dels socialistes -malgrat ser socis al Consell- i mantenir la percepció ciutadana de representants dels interessos valencians, Compromís va qualificar els Pressupostos Generals de l'Estat «d'insuficients». «Després d'un maltractament singular, necessitem una reparació singular», va afirmar la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i líder de la coalició valencianista, Mónica Oltra. «És com si no contàrem a 400.000 valencians», va afegir el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, sobre la distància inversora per adequar-se fidelment al pes poblacional del País Valencià al conjunt de l'Estat espanyol. Fran Ferri, síndic dels valencianistes a les Corts Valencianes, va elevar el to reivindicatiu i va demanar a Puig sobre els comptes de Sánchez.

Les crítiques de Compromís, però, s'han centrat sobre les comarques meridionals del territori. Els valencianistes, en paraules del diputat al parlament espanyol Ignasi Candela, van exigir una injecció extra de 229 milions d'euros per donar suport als comptes. Amb el Govern espanyol necessitat de sumar tots els actors que van votar a favor de la moció de censura contra Rajoy per aprovar els pressupostos, les condicions de la coalició suposaven un nou front negociador per a Sánchez. També reclamaven un paquet de grans obres per ser comptabilitzades com a inversions territorialitzades, com ara el tren de la costa Gandia-Oliva-Dénia o el rodalies Alacant-Múrcia. «És l'única manera de treure a la província del maltractament històric», justificava Candela.

Mentre esperen la telefonada de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per negociar (i que encara no ha arribat), Compromís va passar a l'ofensiva. En un article de Candela escrit al diari Información, criticava que «existeixen una mena d'elits madrilenyes al ministeri d'Hisenda que obvien o no veuen les necessitats econòmiques i socials de la província d'Alacant». «Seria tan difícil que totes les forces polítiques arribarem a un acord per exigir inversions bàsiques per a la província?», preguntava.

Reunió aquest dijous entre Compromís i representants empresarials alacantins| Compromís

Una entesa alacantina que els valencianistes han promocionat a diversos ajuntaments i a la Diputació d'Alacant. Aquest dimecres, de fet, la coordinadora nacional del Bloc -partit majoritari al si de Compromís- i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, la diputada a les Corts Valencianes i regidora a l'Ajuntament d'Elx (Baix Vinalopó), Mireia Mollà, i Baldoví presentaven una moció al consistori il·licità per exigir uns comptes que invertiren al País Valencià d'acord amb el seu pes poblacional. «El tractament és molt més injust al sud, on els comptes ens releguen a la meitat de les inversions d'acord amb la població. Som el 3,9% de la població i rebem com si fórem el 2%, concretament, s'hi han pressupostat 242,36 milions d'euros quan corresponen per habitants 471,8 milions. Alacant, Elx i tots els municipis de la província continuen patint un tracte injust», censurava Mollà.

L'estratègia reivindicativa de Compromís anava més enllà. També involucrava l'àmbit empresarial. Els valencianistes van reunir-se aquest dijous amb Rubén Garcia, de la secció alacantina de la patronal valenciana; el president del Terciari Avançat d'Alacant, Javier Riera; el president del Cercle Empresarial d'Elx i Comarca (CEDELCO), Joaquín Pérez; el president de la Federació d'Empreses de l'Alcoià-El Comtat (FEDEAC), Ignacio Gómez; Pepa Ripoll, en representació de l'Executiva de l'Associació d'Empresària i Directiva d'Alacant; i Ignacio Amirola, per part d'INECA. La coalició va afirmar que d'aquella trobada va pactar-se un front comú pels pressupostos, un extrem que els empresaris van rebaixar a una simple col·laboració. La intenció de la força esquerrana també és implicar els agents socials.

Una aposta ben clara per part de Compromís que compta a un rerefons tàctic de cara a les eleccions valencianes i municipals del pròxim 26 de maig. No debades, aquesta estratègia «suposa reconèixer i reivindicar el fet provincial, quan la nostra idiosincràsia és comarcal», afirma un dirigent de la coalició allunyat de les faccions més nacionalistes. Però li ofereix a Compromís la possibilitat d'erigir-se com a la veu alacantina davant Madrid. I més en una demarcació electoral que històricament ha sigut adversa per als valencianistes.

La jugada dels valencians, de fet, podria consolidar les bones perspectives de la coalició en algunes grans ciutats del sud del País Valencià, com ara a Alacant, en la qual els altres competidors d'esquerres estan immersos en crisis internes o sofreixen un desgast en la seua marca política. Al seu torn, permetria a Compromís trencar amb els recels d'alguns votants cap a la coalició per la seua política de promoció de la llengua pròpia. Que els socialistes s'hagen sumat a la batalla per intentar convertir-se en veu dels alacantins demostra que l'estratègia de Compromís pot erosionar el PSPV-PSOE, i, per tant, tindria efectes electorals positius per a la coalició -fins i tot, dintre de la batalla entre ambdues forces progressistes per l'hegemonia de l'esquerra als comicis valencians-. Alacant convertida en objectiu dels valencianistes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.