Reciprocitats televisives

Núria Llorach: «À Punt està estudiant l'entrada al canal conjunt amb IB3 i TV3»

Aquest dimarts la vicepresidenta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, i el director d'IB3, Andreu Manresa, presentaven el canal Bon Dia TV. Es tracta d'una televisió conjunta a internet entre ambdues cadenes i a la qual no s'hi ha sumat À Punt. EL TEMPS entrevista a la responsable de la corporació catalana per parlar-ne d'aquesta nova plataforma audiovisual, sobre si la televisió valenciana ha mantingut contactes i per copsar-ne en quin moment està la reciprocitat entre el senyal de TV3 i À Punt.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Amb quin objectiu naix el canal Bon Dia TV?

Bàsicament, per estrènyer la col·laboració que ja tenim amb IB3. Es tracta de formalitzar una relació que tenim amb la cadena publica balear des de fa molts anys. I que va més enllà de la simple reciprocitat dels continguts que hi ha emetent. Estratègicament, per tant, allò que hem fet ha sigut oficialitzar aquests vincles amb tres convenis de col·laboració, és a dir, amb un protocol i dos acords específics.

-Aquesta plataforma digital, compartida per TV3 i IB3, quin tipus de productes emetrà?

Es tractarà de productes que s'han emès per ambdues televisions públiques, majoritàriament de producció pròpia. A aquest canal, podrem trobar continguts de cultura, viatge, salut, societat, llengua, ficció... És un espai amb el qual pretenem que els dos pobles, el català i el balear, es puguen conèixer millor, per mirar que hi ha una banda i a l'altra, i posar-ho en comú. Algú ho ha batejat com el Netflix català. I, per tant, es tracta de tenir els nostres productes en la nostra llengua fets des de les diferents corporacions públiques accessibles de manera conjunta i per tothom. Cada dia hi haurà temes diferents -per exemple, un dia a la literatura, altre a la història o un tercer a l'arquitectura-. I d'aquesta manera, valorem allò que tenim, ja que, de vegades, la gent no acudeix a la carta. Per tant, estem reivindicant amb aquests tipus de continguts la nostra història, la nostra cultura i les nostres tradicions.

-Primaran les coproduccions conjuntes entre ambdues televisions?

Evidentment. I només això: volem fer més coproduccions. Perquè les col·laboracions entre TV3 i IB3 tenen una conseqüència dintre de l'eficiència econòmica. També es tracta d'això. Una tasca de col·laboració que és producte -cal no oblidar-ho- dels sengles mandats parlamentaris que ambdues televisions comptem. Tenim com a missió específica estrènyer vincles amb la gent, amb els territoris que compartim llengua i cultura, i aquest és un pas més. Bon Dia TV simbolitza aquest esperit de col·laboració entre ambdues cadenes.

-Com és la col·laboració en matèria de continguts que es manté amb IB3? Amb quina freqüència s'aprofiten les sinergies per produir i distribuir?

A l'estiu, ens van cedir la sèrie Mai neva a ciutat. També hem fet programes conjuntament com ara No perdis el Compàs. I estem treballant molt en la idea de fer documentals conjunts. Al remat, hi ha moltes vies obertes de col·laboració. Estem en contacte permanent amb la gent de producció d'IB3.

-Segons ha publicat Ara.cat, À Punt no va ser avisat d'aquest projecte compartit entre les televisions que comparteixen àmbit lingüístic. Això és cert?

Això no és veritat. À Punt coneix perfectament el projecte. Hem parlat amb Enrique Soriano [president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació]. Ells estan estudiant la seua entrada al projecte. Ocorre que han llançat À Punt després de molts anys de no tenir televisió pública, ni mitjans públics al País Valencià, i estan estudiant la seua entrada. Ho faran quan ells vulguin. Estaven avisats, evidentment. Aquest projecte naix, cal no oblidar-ho, de la mà de l'aleshores president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Brauli Duart. I és un projecte que l'hem treballat conjuntament amb IB3, de manera especial. Però sempre des de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació han estat informats de tot i han sigut convidats a ser-hi. Només faltaria.

-Hauria d'estar la nova televisió valenciana dintre d'aquesta iniciativa? Ho veu factible?

El termini pel qual puguin entrar és una decisió seua. Però, evidentment, que considere factible la seua entrada dintre del termini que es marquen des de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Factible és des del moment que han estat convidats a ser-hi una vegada va projectar-se aquest canal conjunt.

La vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, i el director d'IB3, Andreu Manresa,en la presentació del canal online Bon Dia TV| CCMA

-Quin és el grau de col·laboració entre les dues televisions, la valenciana i la catalana?

Tenim col·laboració amb tot allò que fa referència a l'intercanvi de contigus d'actualitat. Estem treballant amb un conveni per tal de bescanviar informació. No oblidem que durant els darrers cinc anys ells no van tenir material audiovisual de les notícies rellevants del País Valencià. I, òbviament, com a televisió pública que som, uns i els altres, compartirem tots aquests materials. Tenim altres projectes conjunts com ara el concurs que estem fent nosaltres els dissabtes i els diumenges, ja que es roda al País Valencià i l'emet altres cadenes com ara IB3.

-Quins projectes s'han abordat conjuntament des de la tornada a les pantalles del canal públic al País Valencià, precisament?

T'ho dic de memòria, però el darrer projecte és una sèrie que es diu Jaume I. Una producció en la qual participa més gent.

-La relació entre les corporacions catalanes i valencianes és tan estreta com l'existent a les Illes? O és menor a causa del poc temps que du funcionant À Punt?

És lògic que siga menor. Tal com has dit, feia cinc anys que el País Valencià no comptava amb mitjans públics. Nosaltres col·laborem amb tots els territoris de l'Estat espanyol i, especialment, amb aquells que compartim llengua i cultura. No debades, el nostre àmbit lingüístic és un mercat conjunt, el mercat del català, i estem ajudant a les productores del país. És, al seu torn, una qüestió d'eficiència, ja que d'aquesta manera les tres corporacions públiques compten amb més contingut.

-A les Illes i a Catalunya, s'ha produït la reciprocitat del senyal entre TV3 i IB3. En quin estat es troba la reciprocitat entre les televisions catalanes i valencianes?

Doncs nosaltres tenim el múltiplex preparat per quan À Punt ho decidisca. Igual que nosaltres emetem IB3 i la televisió pública de les Illes fa el mateix amb TV3, tenim a disposició els nostres canals. En el moment que ells puguin enviar el senyal, el rebotarem ací i TV3 al País Valencià, evidentment. Supose, però, que hi ha una qüestió de consolidació del canal públic de televisió i, per tant, això té influència en el moment que decidiran posar en marxa la reciprocitat. Tant el Govern català com la corporació, tenim tots els elements a punt perquè la reciprocitat d'ambdós senyals puga ser-hi una realitat només ho desitge la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

-Per tant, no creu que hi ha massa reticències per part de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació per fer aquest pas, ni ho atribueix a certs recels del Govern valencià? Seria una qüestió de temps?

Exacte. Hi ha hagut declaracions del president de la Generalitat Valenciana a favor de la reciprocitat. És una qüestió de temps. Però crec que també tècnica perquè puguin gaudir de l'espai radioelèctric suficient per a desenvolupar la reciprocitat.

-Continua mantenint l'oferta, feta al seu moment per l'anterior president de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, Brauli Duart, de compartir corresponsals a l'estranger entre ambdós canals?

Això està sempre damunt la taula. Tenim les nostres corresponsalies obertes arreu del món a disposició d'À Punt i també d'IB3 en la mesura que ells vulguen fer-ne ús.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.