RECIPROCITAT

El govern Sánchez descarta atorgar un segon múltiplex per facilitar les emissions de TV3 al País Valencià

Galleda d'aigua freda pels qui aspiraven a recuperar el senyal de TV3 al País Valencià ara que ja emet À Punt. El govern de Pedro Sánchez, com el de Rajoy, s'escuda en raons tècnics per no atorgar el segon múltiplex que permetria la reciprocitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El govern de Pedro Sánchez no té previst atorgar un segon múltiplex a la Generalitat Valenciana per permetre les emissions de TV3 al País Valencià. Així almenys ho ha manifestat aquest dimarts Nadia Calviño en resposta a una pregunta formulada pel senador d’Esquerra Republicana Bernat Picornell. Calviño ha assegurat que la Generalitat ja disposa d’un múltiplex digital “que gestiona de forma autònoma” i que, per tant, “resulta difícil que el govern dote d’un nou múltiplex” al govern del Botànic. “L’espectre radioelèctric és un recurs finit i escàs, que ha de distribuir-se entre un nombre creixent de serveis, com els operadors radiofònics o la investigació científica”, ha assegurat Calviño a mode de justificació.

El pronunciament de Calviño és una galleda d’aigua freda per al Govern del Botànic, les entitats cíviques que promouen l’intercanvi de senyals i per la pròpia ciutadania valenciana, que no pot veure TV3 des de fa més de set anys, quan el govern de Francisco Camps va promoure’n l’apagada. L’executiu de Ximo Puig s’havia compromés a posar en marxa la reciprocitat tan bon punt s’iniciaren les emissions de la nova televisió valenciana, À Punt, si bé aquest intercanvi quedava supeditat a la dotació d’un nou múltiplex per part de l’Estat, que és qui té les competències en la gestió de l’espai radioelèctric.

El successius ministres de Rajoy s’havien escudat fins ara en raons tècniques per no dotar aquest nou múltiplex. L’arribada d’un nou govern socialista havia obert alguna esperança de canvi a aquest respecte. Tanmateix, la intervenció de Calviño avui al Senat dóna a entendre que Moncloa manté la mateixa postura. “No s’entén que, existint com existeix un acord entre ambdues Generalitat, el govern socialista no s’avingui a donar un nou múltiplex”, lamenta Bernat Picornell en declaracions a EL TEMPS. El grup d’Esquerra Republicana en el Senat té previst reunir-se divendres pròxim amb el secretari d’Estat de Telecomunicacions per abordar aquesta problemàtica, alhora que iniciar una ofensiva parlamentària per mirar de fer canviar de postura el govern Sánchez.

 

Per què la dotació d’un segon múltiplex és una condició necessària per garantir una recepció adequada de TV3 al País Valencià? Els múltiplex són una espècia d’autopistes per les quals transiten els senyals de televisió, entre més. Per cada múltiplex poden, de forma estándard, circular quatre canals. En un principi, el govern espanyol va dotar alguns governs autonòmics, entre ells el valencià, de dos múltiplex perquè els gestionara al seu antuvi. Tanmateix, la Generalitat Valenciana va perdre un d’aquests dos múltiplex l’any 2014 com a conseqüència de l’ofensiva recentralitzadora de Mariano Rajoy i de la introducció de la telefonia mòbil a través d’aquesta via. En el múltiplex que encara restava hàbil circulaven els dos canals reservats per a la televisió pública i altres dos canals (Mediterráneo TV i Las Provincias TV -aquest l’ha llogat a Bom TV), tots dos concedits en l’etapa del PP a la Generalitat Valenciana.

L’intercanvi, d’una altra banda, té l’aval dels dos govern autonòmics. No es pot perdre de vista que l’any 2013 el govern d’Alberto Fabra va signar un acord de reciprocitat amb el d’Artur Mas. Tanmateix, la decisió del president valencià de tancar la televisió valenciana manu militari va deixar aquell document en paper mullat.

“Que territoris amb la mateixa llengua no puguen compartir televisió no té cap sentit i contravé la Carta Europea de Llengües Minoritàries”, recorda Picornell. L’única opció que resta ara, si el govern de Pedro Sánchez no canvia de postura, és la hipotètica utilització d’un sistema de comprensió del senyal per permetre que TV3 circule per l’únic múltiplex que ara és competència de la Generalitat.  És el que s’anomena un “múltiplex estadístic”. Es tractaria, a la fi, d’utilitzar la mateixa tecnologia que a les Illes ha permés recuperar TV3, si bé això significaria renunciar a veure la resta de canals de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.