Corrupció

Les clavegueres policials que volien «descafeïnar» la Gürtel valenciana

L'obscur comissari José Manuel Villarejo va comunicar a l'exdirector de la policia espanyola i expresident de les Corts Valencianes posteriorment imputat a Gürtel, Juan Cotino, que el seu nebot -finançador confés del PPCV- havia de «netejar tots els papers» abans d'un registre de la UDEF, segons es desvela d'una conserva enregistrada amb el marit de l'exministra María Dolores de Cospedal. També va comunicar a la parella de l'aleshores secretària general del PP de la investigació del cas Brugal. «Endarrerirem aquest informe, el descafeïnarem com més aviat millor, el traurem el darrer dia de juliol perquè done temps de moure's i exonerar Camps», afirma Villarejo sobre l'elaboració d'un informe policial respecte de la xarxa corrupta de Francisco Correa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Any 2009. El PP feia més de sis mesos que havia sigut derrotat a les eleccions espanyoles. I les expectatives de superar als socialistes cada vegada són més magres. Una investigació judicial encapçalada pel magistrat Baltasar Garzón intenta desmuntar la teranyina corrupta que han teixit els populars en diverses autonomies. Es tracta d'una xarxa amb la qual el PP valencià es finançava amb diners negres procedents dels reis de la rajola del País Valencià, tal com van sentenciar després des de l'Audiència Nacional. Orange Market, la franquícia valenciana de la trama liderada per Francisco Correa, serveix de pantalla junt amb altres societats per amagar el dopatge electoral.

Amb la Gürtel encara a les beceroles, l'1 de setembre hi ha una reunió entre l'obscur comissari José Manuel Villarejo, representant de les clavegueres policials espanyoles i en presó provisional, i l'empresari Ignacio López del Hierro. En aquell moment, l'home de negocis és parella de l'aleshores secretària general del PP i posterior ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal.

D'aquella trobada, segons les converses destapades per moncloa.com i enregistrades per Villarejo, es desvelen tres delacions que va realitzar el policia de les mil i una cares al PP sobre les causes de corrupció que afectaven els conservadors. «Has vist que s'ha aconseguit aturar, com vaig dir-te, anem a veure si aconseguim parar fins a setembre els pagaments en B. Estan aturats, matxo, però parats. En el calendari, afortunadament, no hi ha molt de cas: era aconseguir tancar el tema de [Francisco] Camps [aleshores president de la Generalitat Valenciana i assetjat per la trama Gürtel] i si surt la qüestió del finançament il·legal, doncs que es menge el gripau algun d'ells», afirma el comissari a l'empresari, amb un coneixement de la investigació policial i de l'existència de les trampes electorals del PPCV. Tot després de divagar sobre la conveniència d'avançar els comicis al País Valencià i a la Comunitat de Madrid. «Com Camps convoque eleccions, arrasa», pronostica Del Hierro.

«Estan complint el màxim possible. Cada setmana en reunisc amb els xics [que duen la investigació de la Gürtel] per baixar-los els fums», afirma Villarejo sobre els policies que dirigeixen la recerca policial. Tanmateix, el comissari planeja amb Del Hierro carregar-se al policia que dirigeix la investigació sobre la trama encapçalada per Correa. «Perquè, indiscutiblement, si es filtra que el tipus ha fet aquesta... encara que després quan se li pregunte, el tipus s'intente explicar 'no, és que a veure si temptejava'. Però això corre que et cagues i, clar, aquest tipus és clau perquè posen tal, que és més nostre que la polla, amb la qual cosa seria acollonant. El tema [de Gürtel] canviaria. Saps qui és el segon [en referència al lloctinent del comissari]? Et vull dir, seria una jugada de puta mare», proposa. Tot i això, la UDEF està dirigida per José Luis Olivera, un comissari relacionat amb Villarejo. De fet, ambdós estan implicats en la guerra bruta contra el procés. No debades, l'agent de les clavegueres assegura que «ha aconseguit aturar» diverses coses per la seua proximitat amb Olivera, «un tipus molt legal i tronco amb el PP».

«L'home ha de cuidar molt el cul perquè no li tallen el cap, perquè seria clau ara mateix», diu sobre Olivera Villarejo, abans de confessar que va avisar a l'aleshores conseller, exdirector de la policia espanyola i posteriorment president de les Corts Valencianes imputat per Gürtel, Juan Cotino, sobre les investigacions que avisaven el seu nebot, Vicente Cotino, condemnat recentment per finançar il·legalment el PPCV. «Li vaig dir: mira estem intentant tot el possible, però dis-li al teu nebot que netege, que hi ha un registre, que netege tots els papers. Que no sap res. Que ho tinga això... i que procurarem. Però, en la mesura que siga possible, que tingueu resolt el tema de l'explicació: 'Collons com és el meu nebot i jo sóc un element fonamental ací en el Consell, volen cremar-me perquè no torne a obrir la boca. Com sóc el que protesta'. Li dic: 'Teniu això preparat, a més procurarem que no es troben dades interessants. Per tant, no et preocupes'. Això ho vaig parlar amb ell fa 10 dies», afirma el comissari empresonat per liderar una trama i investigat pels delictes de suborn, falsedat documental, revelació de secrets, organització criminal i blanqueig de capitals.

L'expresident Eduardo Zaplana, al mig, vora l’exconseller Juan Cotino, també imputat en la trama que afecta l’exministre i en el cas Gürtel. Ambdós són protagonistes de la conversa entre el comissari José Manuel Villarejo i l'empresari Juan Ignacio del Hierro. A la imatge, a l'extrem esquerre, hi ha l'excap del Consell Francisco Camps, que també surt als diàlegs enregistrats pel polèmic policia| EL TEMPS 

En una altra conversació, en aquest cas telefònica, entre Villarejo i el marit de Cospedal dies després, l'agent de les mil i una cares narra a l'empresari: «Endarrerirem aquest informe, ho descafeïnarem el màxim possible, ho llançarem l'últim dia de juliol perquè done temps moure's perquè exoneren Camps». I continua el policia: «Però que sàpigues que Costa ha d'anar-se per això i per això. Així és que...'bé, bé, si és per Costa, que li donin pel cul', va dir Juan Cotino». «Escolta, he estat parlant amb el presi [en al·lusió a Mariano Rajoy]. Líder del PP en aquell moment i tal... amb el meu amic... i m'ha dit que conforme, que us ho agrairia moltíssim si ho aconseguiu'. Fotre, fotre. Ara que no venja Camps dient... tal, matxo, perquè, perquè...», confessa Villarejo que li expressa l'exconseller.

«Si es posa caracollons el Camps o quelcom així, que li diga ella [en al·lusió a Cospedal] amb tot l'argument: 'Un moment, Pepe [Villarejo] es va asseure amb Juan Cotino el dia 12 de juliol i li va dir: 'Mira açò és el que hi ha: posa, posa...'», remata. Amb el comissari reconeixent que «qui em mana és la teua parenta [en referència a Cospedal]» i planejant una jugada per convertir l'aleshores secretari general del PPCV i actual delator de la corrupció del PP després d'un pacte amb Anticorrupció, Ricardo Cosa, també assegura que la investigació policial de la trama Brugal pot esquitxar a Esteban González Pons, actual eurodiputat del PP.

Brugal, l'altre avís

A la primera conversa entre del Hierro i el polèmic policia, Villarejo li confessa, al seu torn, que va comunicar a Cotino que s'investigava a José Joaquín Ripoll, aleshores president de la Diputació d'Alacant, per la seua implicació en la causa de Brugal, que versa sobre la suposada manipulació del macroabocador d'Oriola (Baix Segura). «També li vaig advertir [a Cotino] que hi havia una recerca oberta, em sembla que t'ho vaig dir a tu, del president de la Diputació d'Alacant», assenyala el comissari. «De totes les maneres, li he dit [a Cotino]: 'Parla amb el de la Diputació d'Alacant i dis-li que té un marró, una història de finançament'. No ho sé exactament perquè és una cosa que jo no controle. M'he assabentat de puta xamba. Llavors eixes tres dades vaig donar-li-les a Juan [Cotino], però és bo que la teua parenta ho sàpia, que ho sapieu vosaltres», diu.

Villarejo, al seu torn, relata una suposada intervenció de l'expresident de la Generalitat Valenciana i actualment empresonat provisionalment per diversos suposats delictes de corrupció, Eduardo Zaplana. No debades, Ripoll era l'home de Zaplana al PP valencià. La corporació provincial era el darrer bastió que els zaplanistes ostentaven enfront del poder omnímode dels campistes. «Hi ha una investigació oberta, té el telèfon punxat [en referència a Ripoll], i està entrant molt Zaplana», indica. Una mostra de com les clavegueres policials van intentar intercedir per aigualir les investigacions sobre la corrupció del PP.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.