CRÒNIQUES VALENCIANES

Correa assenyala Camps i el PP valencià calla

Francisco Correa admet per primera vegada els pagaments en ‘b’ i les factures fictícies del PPCV i assenyala l’expresident Camps com a precursor de l’assentament d’Orange Market, filial de ‘Gürtel’, a València. La resta de formacions amb presència a les Corts critiquen els populars, que callen davant les noves evidències. Els grups del Botànic demanen expulsar Camps del Consell Jurídic Consultiu i el PSPV, fins i tot, la il·legalització del PP. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A només cinc dies que l’Audiència espanyola done el tret d’eixida del judici pel presumpte finançament il·legal del PPCV durant les campanyes de 2007 i 2008, una vista en què la cúpula de la formació seurà al banc dels acusats o declararà com a testimoni, Francisco Correa ha admès per primera vegada l’existència d’una trama il·legal que, segons reconeix, va comptar amb l’expresident Francisco Camps com a introductor.

En la carta que ha remès a l’Audiència, Correa assegura que «Álvaro Pérez [àlies el Bigotes] tenia un contacte que li va presentar a Francisco Camps, qui li va proposar de fer esdeveniments per al PP de València a través de l’empresa Orange Market». A més, també assenyala l'empresari gallec José Ramon Blanco Balín com l’encarregat de la comptabilitat i fiscalitat de l’empresa. A Blanco, l’acusa d’ocultació d’ingressos i de crear factures fictícies.

A la recerca d’una rebaixa de la pena que li serà imposada, Correa accepta totes les acusacions que la Fiscalia ha fet contra ell com a encarregat de la caixa «b». En concret, afirma que el PP de València efectuava els pagaments a Orange Market amb diners en «b» i mitjançant el pagament de factures falses assignades a diversos empresaris per treballs que en realitat no havien dut a terme.

La reacció dels partits valencians

L’assumpció de culpes per part de Correa, com ja havien fet prèviament cinc empresaris, resulta més greu pel fet que responsabilitza Camps de manera directa. I, tal com era d’esperar, la resta de formacions no han tardat a reaccionar. El PSPV-PSOE és qui s’ha mostrat més crític. «Caldria il·legalitzar el Partit Popular i que això servira per a fer un manual de males pràctiques, són un exemple de com utilitzar el poder en benefici propi», ha sentenciat Ana Barceló, portaveu adjunta socialista a les Corts i secretaria de ciutadania de l’executiva nacional, qui també ha recordat que «en total, hi ha 126 persones del PP vinculades a la corrupció en les més de 30 causes obertes de cap a cap de l’Estat espanyol».

Barceló ha destacat que Correa implique Camps en la trama. De les sis branques valencianes del cas Gürtel, fins ara tan sols se n’havia vist esquitxat en la del cas dels vestits. «Camps era la baula perduda de la trama, l'incògnit que Correa ens ha descobert ara amb les seues declaracions», ha asseverat aquest dimecres. Davant les últimes revelacions, la diputada socialista avisa que «en aquesta ocació ja no ens conformarem amb les al·legacions del PPCV, que insisteix a dir que tot això forma part del passat». Barceló ha asseverat que «Bonig deu una explicació a tots els valencians i espere que done la cara avui mateix».

Podem i el PSPV coincideixen en la necessitat que Camps siga expulsat del Consell Jurídic Consultiu, la institució de la Generalitat on figura, com a membre nat, després d’haver abandonat la presidència de la Generalitat. «Qui està asenyalat judicialment està incapacitat per a representar la justícia del País Valencià», ha expressat Antonio Estañ, secretari general de Podem, per qui «el PP ha tornat a demostrar que no sap presentar-se a les eleccions sense incomplir la llei».

Des del grup parlamentari de Compromís, el seu síndic, Fran Ferri, observa que les declaracions de Correa eren necessàries, tot i que no signifiquen cap novetat. “És la constatació del que tots sabíem, que ara queda traslladat de forma fefaent al procés judicial”, ha dit. Amb tot, Ferri ha recordat que “una vegada més s’evidencia que el Partit Popular és sinònim de corrupció, la confessió de Correa ve a dir que el PP va pagar la seua campanya amb diners que haurien d’haver-se destinat a educació, sanitat o dependència i que Francisco Camps era el màxim responsable d’aquell saqueig de fons públics”.

Per la dreta, la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, espera l’arribada d’una regeneració política dins del PPCV. “Més enllà de cercar estratègies electoralistes i d'arrapar escons a les enquestes, si tinguera decència, el PP hauria de fer un profund exercici d'autocrítica i apostar per una regeneració democràtica vertadera”, ha clamat. Els populars, però, guarden silenci. Un escrupolós silenci.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.