Seguretat

Violència masclista, menors i economia submergida: les prioritats de la policia valenciana

Aquest dimarts s'ha revalidat l'acord entre el Ministeri d'Interior i el Consell per mantenir la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Generalitat Valenciana i augmentar-ne els efectius en 500 fins a l'any 2020. Mentre les Corts Valencianes esperen l'informe jurídic que definisca per quin model de cos policial propi hauria d'apostar el pròxim executiu, els agents incorporats a la unitat adscrita reforçaran, especialment, les àrees contra la violència de gènere i menors, i l'encarregada d'aflorar l'economia submergida, segons indiquen fonts de presidència.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Rodejat d'uns camps d'horta que van evitar ser carn del negoci especulatiu de la rajola, es troba el Monestir de Sant Miquel dels Reis. Aquesta obra renaixentista ubicada a València servia com a escenari perquè la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Generalitat Valenciana, coneguda com a policia autonòmica malgrat no ser un cos policial propi, bufara per darrera vegada les espelmes del seu 25 aniversari. Una celebració amb un doble regal per part del Govern espanyol al Consell: la revalidació de l'acord que manté l'existència d'aquesta unitat i l'increment dels efectius que la conformen. Dels 393 membres actuals es passarà a 500 abans que acabe l'any 2020, Això sí, són 100 agents menys dels que va reclamar el president valencià Ximo Puig a l'anterior ministre d'Interior, el popular Juan Ignacio Zoido.

Una concessió rebaixada per part del nou executiu del socialista Pedro Sánchez, però, que ha sigut acollida de bon grat per la Generalitat Valenciana. «Firmem un conveni que no es renovava des de l'any 2007. Gràcies a ell, la unitat s'incrementarà en 500 efectius», ha destacat Puig durant la commemoració d'un aniversari en el qual estaven present el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, Pilar de la Oliva, la consellera de Justícia Gabriela Bravo, el Delegat del Govern espanyol a València Juan Carlos Fulgencio, el secretari autonòmic i director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències José María Ángel i els diversos comandaments dels diferents cossos de seguretat de l'Estat.

Segons indiquen fonts oficials de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, bona part d'aquests agents que s'integraran a la policia autonòmica seran destinats als grups de menors i violència de gènere, i als que combaten l'economia submergida. Amb un esforç notable durant aquesta legislatura, la unitat adscrita té competències en la protecció de menors, com ara detectar i garantir la seua seguretat davant situacions d'abandonament, desemparament o risc, la investigació de situacions d'explotació i corrupció de menors, el control de la mendicitat a la via pública, la recerca de fets en els quals la víctima siga menor d'edat i el suport als centre escolars en la prevenció i lluita contra l'absentisme escolar o l'assetjament laboral. També realitzen trasllats de menors que es troben allotjats en centres d'acollida depenents de la Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per Mónica Oltra, de Compromís.

Tot i que les competències en matèria de violència masclista són de la policia espanyola, l'autonòmica participa en aquests casos en determinats aspectes. La col·laboració amb el Centre Dona 24 hores, l'assistència i suport a les dones maltractades, l'acompanyament i protecció de les víctimes als centres dependents de la Generalitat Valenciana o als centres d'acollida, la custòdia durant actes judicials o prestacions mèdiques i garantir-les la seguretat quan recullen les seues possessions són algunes de les accions que efectuen.

El president valencià, Ximo Puig, i el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, firmen el conveni de revalidació de la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Generalitat Valenciana| GVA

No debades, Puig ha agraït a la unitat adscrita «la seua inestimable col·laboració en la lluita contra la violència de gènere en els centres d'acollida de dones maltractades i en habitatges tutelats». «Cal acabar amb aquesta xacra que cada vegada mata més dones en el nostre país. Hem d'acabar amb el terrorisme masclista», ha proclamat el cap del Consell, que també ha felicitat els agents de la policia autonòmica per la seua actuació durant el desembarcament del vaixell dels refugiats Aquarius. De fet, els lletrats que van assistir els migrants han rebut les medalles de la policia valenciana.

Amb una reivindicació de la tasca feta durant els darrers anys, el comissari en cap de la policia autonòmica, Álvaro Rodríguez, ha destacat la detecció d'1,6 milions de kilograms en productes que incomplien la normativa vigent. «Només en quatre anys s'han recuperat objectes espoliats i obres d'art falsificades per valor de 240 milions d'euros», ha assenyalat. No debades, i com va destacar el sotsinspector Antonio López en un vídeo commemoratiu de l'efemèride de la unitat adscrita, «la troballa més important foren cinc obres de Picasso xifrades en 160 milions d'euros». La investigació fou realitzada pel grup de protecció de patrimoni. Junt amb aquesta secció i la responsable de la violència de gènere i els menors, la policia autonòmica també compta amb un grup d'intervenció en emergències, un altre destinat a medi ambient, un tercer als espectacles i al joc, un quart a l'atenció ciutadana i un quint a la protecció i seguretat, centrat en grans esdeveniments i personalitats polítiques del País Valencià.

Mentre es recordava la trajectòria d'una policia que compta amb cinc comissaries arreu de tot el territori, el desig demanat en bufar les espelmes era el d'independitzar-se del Ministeri d'Interior, és a dir, de constituir-se en un cos propi com ocorre amb els Mossos d'Esquadra a Catalunya. Amb la llei de coordinació de policies locals que aposta per la creació d'una autèntica policia valenciana aprovada a les Corts Valencianes, el següent pas està en mans de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències. Aquest ens ha d'elaborar un informe jurídic per escollir el model de policia pròpia a implementar. Un tràmit, però, que encara trigarà, segons les mateixes fonts. De moment, però, la unitaadscrita suma efectius per poder combatre millor la violència masclista i l'economia submergida i protegir els menors.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.