País Valencià

Les ombres de l'exsecretari de finances del PSPV

L'Audiència Nacional va processar la setmana passada nombrosos directius bancaris, empresaris i exmembres del consell d'Administració de Bancaixa per un frau xifrat en 750 milions d'euros. Entre ells, hi havia l'exsecretari de finances del PSPV-PSOE, Josep Maria Cataluña. L'exdirigent socialista, tot i que no està implicat en cap altre procediment judicial, sí que arrossega dues ombres més al seu historial: apareix en els correus del suposat finançament irregular de la formació del puny i la rosa al País Valencià i va sortir en diverses conversacions de la trama de Brugal amb el constructor Enrique Ortiz i el senyor de la brossa Ángel Fenoll.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Feia poques setmanes que un terratrèmol judicial havia fet trontollar l'esquerra valenciana. I el PP, que havia impulsat una comissió per estudiar el finançament dels partits polítics al Senat amb l'objectiu de contrarestar la investigació parlamentària al Congrés sobre els seus comptes, va aprofitar-ho a la Cambra Alta. En aquella ocasió, el compareixent era Josep Maria Cataluña, exsecretari de finances del PSPV-PSOE. «Ho considere estranyíssim», va afirmar sobre els presumptes pagaments d'empreses a la formació del puny i la rosa al País Valencià. «Seria gravíssim», va replicar com a valoració en cas que es confirmaren finalment les informacions publicades aquells dies.

Exresponsable dels comptes dels socialistes valencians des de 2004, però amb fama de moure's pels baixos fons de la política valenciana, Cataluña compareixia al Senat pels correus electrònics que el vinculaven a la suposada trama. «Enviar per missatgeria a la seu del PSPV de Blanqueries, a l'atenció de Pepe Cataluña. En el sobre, a més de la direcció, només ha de posar això», s'indicava en un correu electrònic que tenia com a assumpte «factura Blauverd». Aquell missatge feia referència a un suposat rebut de 69.600 euros per part de la constructora valenciana a la formació socialista. Segons ABC, l'entrega de la promotora s'hauria camuflat a través d'una factura per «serveis d'assessorament de màrqueting i comunicació Feria Urbe Desarrollo Noviembre 2005». La policia espanyola hauria detectat suposades entregues en B de l'empresa que sumarien un total de 499.468 euros.

Amb diversos contractes i abonaments investigats judicialment, la mateixa auditoria realitzada pels socialistes valencians va revelar dues «donacions incorrectes». Es tractava de les aportacions fetes per les mercantils Quick Meals Ibérica SL, franquícia de Burguer King, i per la firma capçalera del grup hospitalari Imed, Hospimar SL. La formació progressista, amb tot, va assenyalar que les donacions per sufragar despeses electorals del PSOE de Benidorm (Marina Baixa) no havien rebut cap contractació a canvi. «S'ha verificat que aquestes mercantils no han rebut tracte de favor per part de l'administració», assenyalava l'informe.

La firma mèdica Hospimar SL, que havia entregat «incorrectament» 32.358 euros al PSPV-PSOE de la ciutat de la Marina Baixa, havia comptat amb els empresaris José Salvador Baldó i Juan Vicente Ferri com a membres del seu consell d'administració durant el període 2008-2014. Fins i tot, Ferri va presidir la companyia especialitzada en la prestació de serveis sanitaris. Ambdós empresaris, al seu torn, compten amb problemes amb la justícia. Propietaris del grup hoteler Mar Confort, estan investigats pels tribunals arran de les seues aventures econòmiques al Carib a través de l'empresa Valfensal en col·laboració amb l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM). Baldó i Ferri comptaven amb 41 comptes a Andorra amb els quals van ocultar part dels 380 milions d'euros que van rebre de l'entitat financera. La pista dels diners acabava als paradisos fiscals de les Antilles Holandeses i de Panamà. La caixa fou rescatada després amb diners públics i venuda per un euro.

Aquesta parella d'hotelers, però, també van fer negoci de Bancaixa. Com a directius d'Hospimar SL, l'any 2009 van aconseguir que l'entitat financera adquirira el 31% del grup. Una compra d'accions que va produir-se mentre Cataluña ocupava la vicepresidència quarta de la caixa d'estalvis a proposta del PSPV-PSOE. Precisament, l'exsecretari de finances dels socialistes valencians junt amb els dos homes de negocis van ser processats la setmana passada per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela com a conseqüència de la seua presumpta responsabilitat en un frau de 750 milions d'euros a la caixa d'estalvis. L'expresident de la Generalitat Valenciana i màxim directiu de l'entitat, José Luis Olivas, el president d'Aigües de València Eugenio Calabuig, els dirigents bancaris Domingo Parra i Aurelio Izquierdo, entre altres, també seran jutjats per aquests fets.

L'expresident valencià i exmàxim dirigent de Bancaixa, José Luis Olivas| EL TEMPS

Lamela ha enviat al banc dels acusats als empresaris Ferri i Baldó per beneficiar-se d'un suposat saqueig de l'entitat amb els mateixos paràmetres del teòricament realitzat a la CAM. Però també ha processat quasi tot el consell d'administració d'aleshores, del qual participava Cataluña, per avalar amb els seus vots aquells negocis ruïnosos. «Els perits han constatat múltiples irregularitats, en absència de racionalitat econòmica en part de les inversions, constatant-se un forat econòmic del 100 % de la inversió duta a terme per Bancaixa i Banc de València en Grup Grand Coral, valorada en 750 milions d'euros», estableix la jutgessa a la interlocutòria, a la qual ha accedit aquest setmanari.

«La resta de consellers van aprovar les propostes dels màxims gestors de l'entitat sense qüestionar les seues pretensions i sense efectuar una mínima labor de control de les seues propostes, malgrat les xifres milionàries que es manejaven», apunta la resolució sobre l'actitud dels membres del consell d'administració, entre els quals hi havia l'exdirigent del partit del puny i la rosa. «Tot això contribueix a la inicial configuració del delicte que s'imputa als citats investigats i de la seua participació en aquests. Ara bé, amb caràcter provisional i sense que constituïsca prejutjar sobre el fons de l'assumpte, un fet reservat per un moment processal posterior i oportú», detalla. D'aquesta manera, tots els processats estan assenyalats per un presumpte delicte d'apropiació indeguda i administració deslleial, excepte un grup reduït d'empresaris i directius financers als quals també se'ls atribueix un delicte de blanqueig de capitals.

Tacat pels senyors del fem

Esquitxat per la suposada trama de factures falses del PSPV-PSOE i processat per l'operació presumptament fraudulenta de Grand Coral, el nom de Cataluña va aparèixer als sumaris judicials per primera vegada amb el cas Brugal, la macrocausa judicial que investiga la hipotètica manipulació del negoci del fem i de l'urbanisme a les comarques meridionals del País Valencià. Tot i que retirat de la primera línia política, Cataluña va erigir-se en representant del socialisme valencià en una conversa amb el posterior finançador confés en negre del PPCV i constructor Enrique Ortiz. En ella, intentava tranquil·litzar el promotor sobre la querella que l'aleshores secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, interposaria contra el dopatge electoral dels populars, ja que afectava l'empresari. Tot i que els fets van desmuntar les paraules de Cataluña, així va ser l'intercanvi de paraules, segons el sumari:

José Catalunya: M'he deixat al teu extreballador [en al·lusió a l'aleshores portaveu en les Corts Valencianes del PSPV, Ángel Lluna], donant una roda de premsa en la qual ha anunciat que presenta una querella [en referència a la denúncia contra els senyors de la rajola que van finançar irregularment els conservadors].

Enrique Ortiz: Què cabró.

J. C.: T'ho dic perquè he estat parlant amb el cap i m'ha dit que us telefonara per dir-vos que no demana la vostra citació com a imputats, que ho fa com a testimonis.

I. O.: Ah, val, val.

J. C.: Que ho han modificat, per dir que el que vulga proves que li pregunte a aquestes empreses, però no en una querella del partit contra vosaltres.

I. O.: Val, aleshores, no estem com imputats, ni res.

J. C.: Que ho sàpigues que, malgrat el que diga la premsa, m'ha dit que et cride i t'ho diga.

I. O.: Val, val. Qui t'ho ha dit?, est...

J. C.: Jorge, Jorge.

I. O.: A mi m'agradaria tenir una reunió amb ell quan siga possible.

J. C.: Però de tota manera primer parlem tu i jo, un dia que estigues aquí fem un repasset de la situació.

I. O.: Jo vull parlar, però per deixar-li clar qui sóc jo, que no em vincule a mi amb ningú.

J. C.: Ho he deixat clar.

I. O.: Dir-li on està el meu esperit i el meu cor, parla amb ell i digues-li que tinc molt interès, de debò, a conèixer-lo personalment. No és per demanar-li res, vull que em conega i conèixer-lo.

El finançador confés del PPCV i suposat capitost de la trama Brugal, Enrique Ortiz| EL TEMPS

Aquest intercanvi de paraules, tanmateix, no fou l'únic que va tenir Cataluña amb Ortiz. El promotor va demanar-li a l'exsecretari de finances (i també a l'històric del socialisme alacantí Ángel Franco) que fera d'intermediari per aconseguir una entrevista amb l'aleshores president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues. L'objectiu era convèncer el directiu de l'organisme hídric de les bondats del macroprojecte urbanístic de Rabassa, una autèntica pilotada econòmica que volia materialitzar el constructor i que va estar investigada als tribunals pel suposat tracte de favor de l'Ajuntament d'Alacant en mans del PP.

A banda d'Ortiz, el senyor de la brossa al Baix Segura, Ángel Fenoll, també va demanar-li diversos favors relatius als seus negocis i als problemes que tenia amb l'Agència Tributària. L'objectiu, en el primer cas, era aconseguir a través de Cataluña el suport dels socialistes al tripijoc que impulsava Fenoll junt amb Ortiz i l'aleshores president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, per gestionar el fem del Baix Segura. La primera telefonada en aquest sentit la registra la policia espanyola un 20 d'abril del 2007, sempre segons el sumari de la causa.

Després d'aquest favor, l'industrial tornaria a cridar l'exsecretari de finances socialista el 17 de gener de 2008. L'empresari li demana ajuda en el procediment que té per frau fiscal. Cataluña li contesta que li entregue la documentació en un sobre tancat. Els papers va aportar-los un nebot del capo de la brossa a la seu del PSPV-PSOE. Mai s'ha conegut si, finalment, l'exdirigent del partit del puny i la rosa va moure els seus contactes per ajudar Fenoll. Ara bé, les seues relacions amb els capitostos de la trama Brugal són les primeres ombres d'un historial amb una taca pel presumpte finançament irregular dels progressistes i un processament per la seua presumpta responsabilitat com a directiu de Bancaixa en el fiasco financer de Grand Coral.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.