XII Legislatura

Ple suspès enmig la pugna entre JxCAT i ERC per la decisió sobre els diputats processats

Matí de tensió al Parlament per la decisió sobre els diputats presos polítics i exiliats processats per Llarena. La figura, inèdita, de la suspensió temporal ha obert la caixa dels trons entre els principals partits independentistes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La jornada parlamentària prevista per dimecres i dijous ha quedat desconvocada després que la Mesa del Parlament no hagi ratificat la proposta presentada pel president Roger Torrent, basada en l'informe dels lletrats, sobre què calia fer amb els sis diputats –presos polítics i exiliats- processats i suspesos temporalment pel Tribunal Suprem. Els tres vots a favor d'ERC i el PSC no han estat prou davant els dos vots en contra de Ciutadans i el vot en contra i l'abstenció de Junts per Catalunya.

La sentència de Pablo Llarena ha resultat ser un dard enverinat per a l'independentisme. El redactat que suspenia als diputats independentistes encausats donava marge perquè aquests fossin substituïts temporalment fins que hi hagués una sentència ferma. Aquesta figura improvisada, la de la substitució temporal, era vista des de l'independentisme com una escletxa per evitar que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull perdessin l'acta de diputats.

Tot semblava de cara, a més, quan l'informe presentat pels lletrats el dilluns al vespre, el primer firmat pel nou lletrat major Joan Ridao, obria la porta a que els diputats fossin substituïts temporalment per d'altres del mateix grup parlamentari. Aquests assumirien les funcions dels diputats suspesos fins que la sentència fos ferma. A més, els lletrats comunicaven la possibilitat de fer una reforma del reglament del Parlament per tal que contemplés aquesta nova figura suggerida per Llarena.

Dimarts al matí la Mesa del Parlament s'havia emplaçat per decidir-ho, però finalment la decisió es va ajornar a dimecres per tal que els grups tinguessin més temps per treballar sobre l'informe dels lletrats que havia arribat dilluns cap a la tarda. Així, aquest dimecres, a les 9 del matí ha començat la sessió de la Mesa. Des de primera hora, entre passadissos, es feia palès que l'acord seria difícil i que no es descartava la possibilitat de suspendre el ple. Una de les opcions que es plantejaven, era la d'ajornar el ple fins a setembre i fer una reforma del parlament abans.

De seguida s'han constatat dues coses. La primera, que el ple, en cas de començar, començaria força més tard de les 10 del matí, per quan estava previst. La segona, que si no hi havia decisió, era per una manca d'acord entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Fonts del Parlament asseguren que aquesta discrepància es basava en el fet que Junts per Catalunya voldria excloure de l'acord de substitució temporal a Carles Puigdemont. En el seu cas, renunciaria a participar d'aquest ple a l'espera que la Comissió d'Estatut dels diputats es reunís i decidís sobre la seva figura.

A partir d'aquí, les portes de la sala de la Mesa començaven a obrir-se i tancar-se. També les caminades amunt i avall pels passadissos i els recessos. Mentrestant, la CUP comunicava que qualsevol suspensió, encara que fos temporal, era una renúncia i sotmetre la sobirania parlamentària al magistrat Llarena.

A poc a poc, s'han anat definint les posicions. Des d'Esquerra s'assegurava que calia que la resposta que donés la Mesa fos igual per a tots els diputats, mentre que Junts per Catalunya escatia que, després que la sentència de la justícia alemanya tombés el delicte de rebel·lió, la solució per a Carles Puigdemont havia de ser diferent.

Fonts parlamentàries asseguren que des d'abans de l'inici de la Mesa existia un pacte entre independentistes per accedir a fer aquest posicionament diferenciat per Puigdemont. D'altres fonts, però, neguen, de totes totes, l'existència d'aquest pacte i afirmen que l'únic acord era que fos una solució que evités la renúncia de ningú i que tingués abast només per aquest ple.

Arribats a aquest punt, s'ha procedit a votar el posicionament de la Mesa sobre la situació dels diputats presos polítics i exiliats. Un posicionament que ha estat tombat amb els tres vots a favor d'ERC i el PSC, els dos vots en contra de Ciutadans i el vot en contra i l'abstenció dels membres de la Mesa de JxCat. Fonts del Parlament afirmen que el secretari de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, que finalment s'ha abstingut, s'hauria mostrat durant bona part de la reunió favorable a la proposta de Torrent, mentre que Josep Costa s'hi ha mostrat sempre en contra. Des de Junts per Catalunya, formació a la qual pertanyen tots dos, però, asseguren que el posicionament diferenciat estava pactat per tal de denotar que ells volien votar un per un els casos dels sis diputats processats. A més, afirmen que amb l'abstenció provocaven l'empat i, per tant, la desconvocatòria del ple.

Així ho ha ratificat després la Junta de Portaveus. Per tant, la decisió queda ajornada per entrar en vigor al primer ple de setembre. Mentre, però, resta el clima de mala maror entre ERC i JxCat que s'ha pogut palpar al llarg del matí.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.