Tribunals europeus

Puigdemont no serà jutjat per rebel·lió

El Tribunal de Schleswig-Holstein accepta extradir Carles Puigdemont per malversació, decisió que l'expresident recorrerà davant del TC alemany, i nega la possibilitat que el puguen jutjar per rebel·lió a l'Estat espanyol.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Tribunal de Schleswig-Holstein ha negat la possibilitat que Carles Puigdemont pugui ser extradit i jutjat per rebel·lió alhora que accepta extradir-lo per malversació. Els advocats de l’expresident de la Generalitat ja han anunciat que presentaran recurs al Tribunal Constitucional alemany contra la decisió del jutge, per la qual cosa l’extradició, si finalment es produeix, es pot endarrerir mesos. Mentrestant, Puigdemont queda en llibertat.

La decisió del Tribunal alemany implica també que, si és extradit, Puigdemont no podria ser jutjat a l’Estat espanyol per rebel·lió o sedició, els càrrecs que el jutge Llarena imputa a la majoria de polítics empresonats actualment. La pena màxima pel delicte de malversació, segons el catedràtic de Dret Penal Joan Queralt, serien cinc anys.

Diversos mitjans de comunicació espanyols van avançar fa uns mesos que, si el tribunal alemany rebutjava el delicte de rebel·lió i només admetia el de malversació, Llarena optaria per no reclamar una extradició que l’impediria imputar-li el mateix delicte que als altres polítics empresonats.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha piulat a Twitter per celebrar la decisió del tribunal alemany: «Una gran notícia! Molt content pel president Carles Puigdemont @krls i perquè es demostra un cop més els enganys i mentides d’una causa judicial que mai no s’hauria d’haver iniciat. Serà a Europa on guanyarem.»

Un dels advocats de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha declarat en una entrevista al canal 3/24 que "la interlocutòria descarta amb molta contundència el delicte de rebel·lió" i ha ratificat que presentaran un recurs davant del Tribunal Constitucional alemany. Segons Cuevillas, el jutge alemany accepta l'extradició per malversació "perquè, diuen, no hi ha elements per rebutjar l'acusació de malversació". Alonso-Cuevillas veu aquí una contradicció que provarà de resoldre al TC.

Jaume Alonso-Cuevillas ha afegit que els seus col·legues alemanys interpreten la interlocutòria del tribunal com "una denegació en dues etapes: una primera rebutjant les acusacions més greus i una segona al TC d'Alemanya". 

L'advocat ha afirmat que la malversació no va existir i que l'acusació inclou en aquest presumpte delicte el pressupost d'"un milió tres-cents mil euros d'una obra del CTTI que, de fet, es va acabar amb el govern del 155" i, com això, moltes altres coses que "no tenen res a veure amb l'1 d'octubre". 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.