Turisme

Els sindicats valencians, a favor de la taxa turística

Comissions i UGT insten el Consell a aprovar un impost sobre els turistes. «Ha guanyat el lobby hoteler», diuen sobre la negativa del Botànic a aplicar la taxa

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest pròxim dilluns la taxa turística passarà pel sedàs de les Corts. I si res no canvia, tot indica que la proposta de Podem d’implantar una taxa turística al País Valencià quedarà en aigua morta. Tant PSPV com Compromís mirem amb recel la iniciativa de la formació lila. Els socialistes, perquè temen la reacció airada del sector hoteler de les comarques d’Alacant. Els valencianistes, perquè tot i que en són partidaris, no volen evidenciar les diferències amb els socialistes en aquesta matèria.

El passat dimarts, el director de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Francesc Colomer, en una compareixença a la comissió d’indústria i turisme a les Corts va reiterar el seu rebuig a una taxa turística. Les raons adduïdes són moltes: l’hipotètic efecte negatiu sobre les reserves; la necessitat de centrar els esforços a fer emergir els pisos turístics irregulars; la dificultat per aplicar un gravamen d’aquestes característiques; la injustícia que representa carregar tota la càrrega impositiva sobre l’allotjament,... «L’IVA cultural va ser fatal per al sector», va argumentar Colomer, a mode de comparació, després de recordar que en l’actualitat el turisme representa el 14% del PIB i el 13% de l’ocupació. Argumenten, des de l’AVT, que una disminució de reserves podria tenir efectes negatius sobre la contractació de personal.

Des del món laboral, tanmateix, aquest debat es mira amb uns altres ulls. Tant Comissions Obreres com UGT són partidaris que al País Valencià s’aplique un impost que grave els visitants. «No perjudicaria el sector perquè la taxa revertiria en la millora de les infraestructures turístiques i, per tant, beneficiaria també els turistes», argumenta Miguel Mendigorra, secretari general de la federació de serveis de Comissions. «L’experiència demostra que allà on s’ha aplicat ha funcionat bé. Existeix a molts llocs d’Europa i això no ha perjudicat l’afluència de turistes», argumenta Gonzalo Aranda, secretari del sector d’hostaleria i turisme d’UGT. Aranda lamenta que Francesc Colomer es limita a «reflectir la posició dels empresaris, sense tenir en compte els treballadors».

De fet, Comissions Obreres i UGT van ser dels pocs organismes representants al Consell Valencià de Turisme que, en la darrera reunió on es va tractar aquesta qüestió, es van posicionar en contra. En aquest ens, de caràcter consultiu, les patronals del sector van deixar ben clara la seua postura contrària a la taxa. En el debat sobre la taxa turística, lamenta Aranda, «el lobby hoteler ha guanyat». En el debat sobre la taxa turística «el lobby hoteler ha guanyat», lamenta Aranda, qui recorda a Colomer, no obstant, que el Consell Valencià de Turisme és un òrgan merament consultiu. «Hosbec [patronal hotelera de Benidorm i Marina Baixa] controla aquest debat», es plany Mendigorra.

En les últimes setmanes ambdós sindicats han mantingut contactes amb Podem. De fet, són partidaris d’una taxa amb un tram autonòmic, tal i com, en primera instància, van proposar els de la formació lila. «Hauria de recaptar-se a nivell autonòmic i després distribuir una part entre els ajuntaments per millorar les seues instal·lacions turístiques. Una altra part hauria d’anar a parar a l’AVT per contractar més inspectors i lluitar contra l’intrusisme», expliquen des de Comissions. «També s’hauria de destinar a polítiques per desestacionalitzar l’oferta», afegeixen des d’UGT.

Tots dos sindicats estan d’acord, a més, en què una part dels diners recaptats haurien d’invertir-se en la formació i reciclatge dels treballadors i treballadores, així com en la prevenció de riscos. «Si hi ha voluntat, podria repercutir en una millora de les condicions laborals», assegura Aranda. «Tard o d’hora s’aplicarà una taxa turística -augura Mendigorra, de Comissions-. Potser ara no és el moment oportú, però haurà de parlar-se perquè a tota Europa existeix i no hi ha raons objectives per oposar-s’hi ací».

 

Una pinça contra-natura

Aquest dilluns l'esmena de Podem als pressupostos de la Generalitat que contempla l'aplicació de la taxa turística  es debatrà a les Corts. Fa deu dies l'esmena ja es va debatre a la comissió d'economia del parlament valencià. Aleshores, PP i Ciutadans van votar en contra i PSPV-PSOE i Compromís van abstenir-se. Podem, doncs, es va quedar a soles. Ara, el tema es votarà en plenari. Si tots els partits mantenen la seua posició, la taxa turística serà definitivament rebutjada. Ara bé, aquesta setmana el PP va amenaçar amb canviar el seu sentit del vot per obligar els socialistes a votar en contra.

No seria, en tot cas, la primera volta que Podem i PP fam la pinça al govern del Botànic. Aquesta setmana els dos partits van votar plegats una modificació pressupostària que permetrà la creació d'una Agència Valenciana del Canvi Climàtic. A més, l'entente cordiale entre Podem i PP també ha permès habilitar una partida de 300.000 euros per la posada en marxa de campanyes per lluitar contra l'intrusisme i la precarietat en el sector turístic. Altres 100.000 euros  es destinaran a detectar i tractar malalties laborals de les cambreres d'hotel, el col·lectiu conegut com les kellys.  Podem, amb la crossa del PP, ha detragut aquestes partides de l'Agència Valenciana de la Innovació i de la subvenció a Hosbec. L'ajuda a aquesta patronal hostelera ha patit una tisorada de 110.000 euros a instàncies de la formació lila. 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.