Pressupostos valencians

Una taxa turística a la valenciana

Podem ha presentat aquest dimecres la seua proposta de taxa turística, que difereix del model aplicat a Catalunya i, especialment, de les Illes. Els morats exigeixen aquest impost al Consell per donar «sí, vull» als pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l'any 2018.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El pols entre el Consell i Podem a compte dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2018 contínua amb la taxa turística com a principal reivindicació. Si els morats van exigir-la en la negociació de l'avantprojecte dels comptes després que les Corts Valencianes aprovaren una proposta de resolució a favor de la mesura en el passat Debat de Política General, la formació que encapçala Antonio Estañ ha detallat aquest dimecres la seua proposta d'impost turístic. Un gravamen que Compromís veu amb bons ulls, però que suscita rebuig al si del PSPV per l'experiència negativa de l'ecotaxa balear durant el primer Govern de progrès del socialista Francesc Antich (1999-2003). L'impost forma part d'un dels pilars bàsics del posicionament polític del partit –junt amb el sistema SDDR (sistema de depòsit, devolució i retorn)– i altres mesures de caràcter social (Habitatge o reducció de la pobresa farmacològica) respecte de l'any vinent.

Els morats han afirmat que l'impost serà directe, instantani i de caràcter finalista, és a dir, que els ingressos recaptats amb la seua acció es tornaran a invertir en el sector. La seua aplicació variarà en funció del tram. En el cas del tram autonòmic serà obligatori i en el tram municipal la decisió d'assignar-lo estarà en mans dels mateixos ajuntaments. Una diferència respecte del model català en el qual la taxa és unitària i després els recursos es reparteixen en un 70% a la Generalitat de Catalunya i un 30% als municipis, excepte en el cas de Barcelona.

Front als aproximadament 9,5 milions d'euros d'inversió en aquesta iniciativa, el partit liderat per Antonio Estañ preveu la recaptació d'un total d'entre 30 o 40 milions d'euros. Segons David Torres, portaveu d'economia de Podem al parlament valencià, aquest gravamen «és una aposta per les dotacions municipals i contra la lluita contra la precarietat laboral en el sector turístic, que representa més d'un 13% del PIB del País Valencià».

«No tots els empresaris amb què ens hem reunit han estat d'acord amb aquesta mesura, ni tan sols tots han volgut asseure's amb nosaltres per parlar-ne del tema», diu Torres. El partit defensa que aquestes reticències i la por a l'impost frene el creixement de la indústria turística valenciana són injustificades, advocant per què la seua pràctica en altres territoris com ara Catalunya, les Illes Balears, França o Portugal ha suposat un èxit. Encara que sostenen que, llevat dels empresaris, altres actors socials com els sindicats donen suport a la taxa per tal de millor les condicions de treball de la indústria turística.

Autonòmic obligat; municipal opcional

El debat sobre si és o no adient aplicar aquest tipus de gravamen en els xicotets municipis amb un flux turístic més dèbil, i la diferència entre pobles rurals i les grans ciutats ha dotat a la taxa turística proposada per Podem d'una característica en particular: les diferents aplicacions en funció del tram territorial. Pel que fa al tram autonòmic l'aplicació de l'impost serà obligatòria i les tarifes seran fixes, amb un import màxim de 2€ per persona i per nit. D'altra banda, en el cas del tram municipal aquesta aplicació serà opcional i, en el cas que l'ajuntament en qüestió decidisca fer-la efectiva, l'import serà variable des d'un mínim de 0,1€ fins a un màxim de 1€ per persona i per nit.

David Torres, diputat de Podem a les Corts Valencianes, i Rocío Segura, responsable de Polítiques Públiques

«No obstant això, confie que grans ciutats, com és el cas de Benidorm, s'adscriguen a aquesta opció. Pel contrari, seria molt difícil explicar als veïns i als turistes la raó per la qual es prefereix renunciar a una recaptació d'uns 3,5 milions per a millores en la ciutat que poden potenciar el turisme i el benestar de la ciutadania», ha assegurat Torres. El diputat ha citat com a exemple el posicionament favorable de l'Ajuntament de València. «Totes les grans ciutats deurien fer el mateix perquè és allò lògic», ha afirmat.

La taxa turística serà aplicable a partir dels 16 anys i sols es pagarà durant els primers deu dies d'estada. Ara bé, l'impost compta amb excepcions. No es pagarà per causes de força major –com ara desplaçaments per raons de salut– ni en les estades impulsades per programes socials de l'administració pública com ara l'Imserso. A més, durant la temporada baixa s'instaurarà una bonificació del 50%.

L'encarregat de gestionar els recursos fruit d'aquest impost que defensa Podem serà un instrument financer de nova creació, anomenat Fons de Turisme sostenible. «L'Agència Valenciana del Turisme no és suficientment representativa», ha afirmat Torres. Aquest organisme, per tant, seria el responsable d'estudiar les propostes de projecte i decidir en quin d'ells s'invertirien els recursos obtinguts.

Suport als pressupostos

En el cas que el govern decidira no aprovar la proposta de Podem, la tercera força del Botànic ha afirmat que el seu suport als pressupostos del 2018 a través d'altres concessions seria negociable, encara que figuraria com imprescindible canviar el plantejament de l'àrea de turisme. «Aquesta és una mesura dintre d'un marc de reformes socials, que és allò que nosaltres defensem. Si, podríem considerar altres concessions però l'escenari en la indústria del turisme ha de canviar, encara que no siga amb la taxa», manté Rocío Segura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.