Canal 9 ‘reloaded’

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Està a punt de succeir. Els qui van posar cara i veu a la manipulació informativa de Canal 9 durant prop de 20 anys són a un pas de colar-se de nou als televisors de les nostres cases, parapetats sota una “à” de color blanc dins d’un punt de color negre. Ningú no hauria d’estranyar-se gens d’aquesta coincidència, però. Tothom estava avisat.

És probable que per Falles –si es tracta d’evocar el vell Canal 9, quina data més propícia que aquesta?– tornem a tenir-los entre nosaltres, com si res no haguera passat. Perquè, efectivament, la publicació de les llistes provisionals de les borses de treball del nou ens no ha deparat cap sorpresa: gràcies al barem que tant els beneficia, els ex-treballadors de RTVV copen les posicions d’entrada, les de reserva, les de reserva dels reserves i, també, les de reserva dels reserves dels reserves. En definitiva, una televisió i una ràdio gran reserva.

Als últims llocs de la classificació de periodistes s’amunteguen noms i cognoms de professionals ben valuosos, amb una trajectòria curta però reeixida, així com uns altres de més joves, que encara no han superat la fase de becaris però que ja exhibeixen unes aptituds elevades. Dues generacions sense possibilitats d’accedir a l’edifici de Burjassot pel fet casual d’haver nascut massa tard. I no són les úniques.

És clar que els ex-treballadors de RTVV –tal com va quedar reconegut a l’ERO d’extinció que van decidir signar i a la llei de creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació– han de tenir uns punts afegits per la seua experiència acumulada, però aquest plus no pot ser tan gegant que barre el pas a tots aquells que van eixir de la universitat ara fa dos, quatre, vuit o quinze anys i que mai no van tenir la sort de treballar-hi, ni aquells d'uns altres mitjans que mai no se'n van sentir atrets i que ara, ateses les circumstàncies, tampoc no hi veuen un projecte engrescador.

Ras i curt, és una qüestió de privilegis vitalicis adquirits que ni el Govern del Botànic ni la directora general d’Àpunt Mèdia, Empar Marco, no han gosat modular. Malgrat les peticions insistents de la Unió de Periodistes, que enllesteix la impugnació del procés i, fins i tot, podria sol•licitar una suspensió cautelar que posaria en risc els terminis previstos, s’ha optat per convertir Àpunt en un Canal 9 reloaded.

Per comptes de preservar els drets de tots els professionals del món audiovisual i de la comunicació, s’ha preferit prestigiar els d’una petita part. La mateixa petita part (llevat de molt comptades i honroses excepcions) que va ser incapaç de redreçar el rumb d’una nau que s’enfonsava –víctima del balafiament i del seu ús partidista– sense que la plantilla féra res per salvar-la. La mateixa plantilla que –a petita escala– ara haurà d’endegar Àpunt. El nou Canal 9.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.

Víctor Maceda
Víctor Maceda

Cap de redacció del setmanari El Temps.