1-O

Vestits de negre per l'amnistia

Aquest dimarts, amb motiu de la commemoració del segon aniversari del referèndum català del 2017, prop d'un centenar de persones s'han vestit de negre a la plaça la Verge de València per reclamar «llibertat, amnistia i autodeterminació». Una protesta silenciosa organitzada pel col·lectiu Solidaritat i República País Valencià que ha denunciat «la burla del judici als presos independentistes» i «la criminalització de tota dissidència» a l'Estat espanyol. «Els valencians tenim dret a decidir lliurement», han reivindicat els impulsors de la concentració a través d'un manifest.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cops de porra. Puntades de peu indiscriminades. Persones arrossegades pels col·legis electorals sense importar ni l'edat, ni les condicions físiques. Samarretes trencades pels estirons violents. Ulls que perden la visió per les agressions rebudes. El referèndum català del 2017 va estar marcat per una dura repressió policial, la qual va provocar que, fins i tot, comandaments intermedis de les forces de seguretat demanaren disculpes per aquella actuació desproporcionada i violenta. No debades, les imatges d'antiavalots colpejant sense compassió a joves i persones majors que introduïen el seu vot a una urna van provocar indignació arreu de l'Estat espanyol i d'Europa.

Quan es compleixen dos anys d'aquella efemèride que va mostrar el rostre més violent de l'Estat espanyol, prop d'un centenar de persones s'ha concentrat a la plaça la Verge de València per reclamar «llibertat, amnistia i autodeterminació». Convocats pel col·lectiu Solidaritat i República País Valencià, els assistents s'han vestit de negre per protestar de manera silenciosa en record d'aquella jornada caracteritzada per la repressió de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, així com per advertir «que les llibertats civils i polítiques estan més amenaçades que mai a l'Estat espanyol».

Amb cartells en els quals es podia llegir «amnistia», «llibertat» o «autodeterminació», i junt amb banderes antifeixistes, els organitzadors han denunciat a través d'un manifest que «la qualitat de la democràcia espanyola ja és equiparada internacionalment a la de règims com ara Turquia». «El judici als presos independentistes catalans pel referèndum de l'1 d'octubre ha estat ple d'irregularitats. Ha sigut una autèntica burla», han afirmat. «L'única resposta de l'Estat i els partits monàrquics a la demanda pacífica, multitudinària, cívica i sostinguda en el temps a Catalunya ha estat la repressió, la guerra bruta i la intoxicació mediàtica. Es criminalitza tota dissidència», han censurat.

Solidaritat i República País Valencià ha demanat mitjançant aquest manifest l'amnistia dels encausats pel procès «perquè hi ha persones a presó, l'exili i perseguides a milers de causes judicials per les seues idees i activitats polítiques, per haver fet possible el referèndum de l'1 d'octubre i defensar el vot de milers de ciutadans». «A l'Estat espanyol, se li ha caigut la careta democràtica. I una mostra d'això va ser l'operació desproporcionada i amb imputacions increïbles de nou persones que pertanyien als Comitès en Defensa de la República», ha agregat Manel Rodríguez, portaveu de Solidaritat i República País Valencià. «La nostra intenció és mantenir la flama de la consciència crítica enfront tanta mentida propagada per l'Estat», han indicat.

«Encara que l'opinió pública del País Valencià no haja recordat aquells fets terribles de l'1 d'octubre del 2017, nosaltres hem volgut fer memòria d'aquella efemèride violenta per part de l'Estat espanyol vestint-nos de negre», ha explicat Josep Barberà, dirigent d'Esquerra Republicana del País Valencià. «Avui ens tocava estar com a demòcrates evocant aquelles imatges de gent atonyinada per exercir el seu vot. No és una qüestió d'independència, si no de condemna de la repressió que pateix Catalunya i també altres indrets de l'Estat espanyol, com ara Alsasua», ha agregat. «Els valencians, com a banc de proves d'aquesta repressió durant transició, ho sabem ben bé, especialment amb la impunitat de l'extrema dreta», ha tancat.

Els manifestants, a banda de reivindicar la llibertat i l'amnistia per als independentistes encausats, han clamat per la sobirania plena del País Valencià. «Perquè també els valencians i valencianes, com tots els pobles, tenim dret a decidir lliurement sobre tots els aspectes de la nostra vida col·lectiva», han tancat, com a demanda per recordar el segon aniversari de l'1 d'octubre amb el clam silenciós de «llibertat, amnistia i autodeterminació».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.