Eleccions 28A

Què volen fer els partits independentistes al Congrés espanyol?

L’independentisme discuteix des de fa mesos sobre quin rol ha de jugar a les institucions de l’Estat espanyol. Ja es va veure durant els darrers trams de legislatura i s’ha accentuat ara que s’acosta el 28 d’abril. Després d’entrevistar als número dos d’ERC (Gabriel Rufián) i Junts per Catalunya (Laura Borràs) -els caps de llista són els presos polítics Oriol Junqueras i Jordi Sànchez)- i el cap de llista del Front Republicà (Albano Dante Fachín), des d’EL TEMPS, hem agrupat les frases en què parlen sobre aquesta qüestió. El debat està servit.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

GABRIEL RUFIÁN - ERC

/ERC

“Durant aquests anys, el republicanisme català ha demostrat que allò és un espai de poder mediàtic i que cal ser-hi i contrarestar segons quines coses. Sánchez pot dir el que vulgui, però la pregunta no és tant per nosaltres com per ell i pel seu votant. Quin PSOE tindrem davant? Hem vist diferents Sánchez, el de l'entrevista a l'Évole o al d'ara. També tenim el Sánchez que va fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa o el PSOE que ha vetat la compareixença de Rajoy. Hi ha el PSOE de l'Aquarius i el que segresta l'Open Arms a Barcelona i l'Aita Mari a Pasaia. Està el PSOE de Pérez Tapias i Lastra i el de Borrell i Lambán. El Sánchez que ens trobarem depèn de la força que tingui el republicanisme al congrés i, concretament, ERC”.

“Nosaltres no serem responsables de l'arribada del feixisme a Moncloa, però tampoc donarem un xec en blanc a Sánchez. Esquerra Republicana, sé que sona molt testosterònic, ha tret i ha posat governs aquesta legislatura i, si cal, ho tornarà a fer en defensa dels drets civils, nacionals i socials del poble de Catalunya”.

“Cal recordar, però, que el no a tot, el bloqueig, aquest mantra, comporta que algú, a Lavapiés (Madrid) no tingui aigua municipal. Això no ho farem nosaltres. Som un partit d'esquerres. Hi ha coses indecents que no podem fer. No només per això, sinó perquè potser a Cornellà de Llobregat no s'entendria. No només ens han d'entendre a Osona, ens han d'entendre al Baix Llobregat. La independència de Catalunya no es pot fer contra l'Hospitalet, ni contra Santa Coloma de Gramenet, ni contra Terrassa... Volem bloquejar el feixisme i el 155, però, segons quins mantres són molt reaccionaris. Això no ho farem”.

 

Llegeix l'entrevista completa a l'enllaç.

 

LAURA BORRÀS - JUNTS PER CATALUNYA

/JORDI PLAY

Junts per Catalunya ha de mirar de ser tan fort com sigui possible perquè el nostre missatge se senti a Madrid. Ens trobem que hi ha una vulneració de drets molt important. Per a nosaltres, poder tenir una veu forta en forma de vots és que les nostres reivindicacions siguin tingudes en compte per qui aspiri a governar Espanya. Si el senyor Pedro Sánchez és qui està en disposició de fer-ho, haurà de sentir el que nosaltres posarem sobre la taula. D’una banda, exigir el final de la repressió. D’altra banda, exigim que puguem exercir el dret a l’autodeterminació. El que volem amb aquest exercici és la independència, perquè és el projecte més social i més viable per a tots els catalans”.

“Quan nosaltres parlem de principis bàsics i de donar o no donar suport és per recollir la voluntat del poble de Catalunya. Per a nosaltres el referèndum ja l’hem fet, és el de l’1 d’octubre. El que vivim ara és la conseqüència que hi va haver uns líders polítics que van presentar un programa electoral amb aquest objectiu. El que demanem a Sánchez és que accepti el dret a l’autodeterminació. En absència d’un nou referèndum, nosaltres en tenim un. Per tant, el que plantegem és que, si ells no donen validesa a aquest referèndum, que en generin un altre. L’objectiu principal no és fer un referèndum, és aconseguir la independència de Catalunya. El que direm a algú que necessiti els nostres vots és que ha d’atendre a això. Difícilment algú podrà governar Espanya si no atén una cosa tan important d’un territori plurinacional com l’Estat espanyol”.

“La nostra missió és fer política a l’Estat espanyol pels interessos dels catalans. Per això ens voten, perquè els representem al Congrés. El que farem és ser la seva veu. Si demanen en un 80% que volen fer un referèndum, estaríem fent un flac favor a la seva veu si no ho fem. Bloquejarem tot allò que sigui negatiu per a Catalunya i desbloquejarem tot allò que l’afavoreixi”.

 

Llegeix l'entrevista completa a l'enllaç.

 

ALBANO DANTE FACHÍN - FRONT REPUBLICÀ

/JORDI BORRÀS

“Nosaltres diem que no donarem suport a cap govern que no reconegui de manera absolutament clara l'autodeterminació de Catalunya. Això vol dir dues coses. Una, reconèixer l'autodeterminació de Catalunya i, si no ho volen fer, que aquest govern, abans de demanar-nos el vot, es comprometi públicament a convocar un referèndum d'independència amb una data i una pregunta clara. Si no hi ha això, no donarem suport. Sigui quin sigui l'escenari. No ens conformem amb una taula, no, això és un engany. I una altra qüestió: mai no premerem el botó d'investir a ningú mentre hi hagi presos, exiliats i continuï la repressió”.

“Si efectivament es conforma un govern, només serà per dues coses: o perquè han acceptat les nostres propostes o perquè poden conformar un govern i nosaltres no hem tingut força per evitar-ho. Imaginem-nos que el PSOE fa un govern. Molt bé. Si ve el PSOE i diu que vol derogar la Llei Mordassa, ho secundarem, clar que sí. Ara, que no vingui a dir que derogaran alguns aspectes de la llei. Si no, estem tornant a enganyar. Derogar la Mordassa? D'acord. Les dues reformes laborals? D'acord. El 135? D'acord. El que no farem és el que ha fet Podemos en l'anterior legislatura, fer de crossa d'un partit neoliberal com el PSOE. Et poso un exemple: el PSOE va dir que universalitzaria la sanitat i tothom aplaudia. Si vas a parlar amb un Centre d'Atenció Primària, et dirà que és mentida, que no hi és. L'esquerra, en comptes d'empassar-se la propaganda cutre i progre del PSOE, hauria de denunciar que no són mesures socials. Si presenten coses decents, les recolzarem, però no caurem en el xantatge. Podemos ha oblidat qui és el PSOE, nosaltres no”.

“Des de Madrid no és possible aconseguir un referèndum d'autodeterminació o la llibertat dels presos polítics. Llavors algú ens pregunta que perquè ens presentem. Ho fem per anar a Madrid i dir que aquest poble ha dit prou. Per això, quan demanem el vot, expliquem molt bé el que van a fer els diputats a Madrid i diem molt clar que no aconseguiran els objectius. L'única manera d'aconseguir-los és que la gent a Catalunya estigui mobilitzada. Per això dic que el nostre paper no és només enviar papers allà, sinó també mirar a dins i preguntar a les forces sobiranistes si realment estem disposats a respondre amb més desobediència civil massiva o estan agafant l'1 d'octubre i posant-lo en una vitrina i ara el que toca és negociar amb Madrid. Si tenim força, vosaltres no governareu amb tranquil·litat mentre feu el que feu amb Catalunya”.

 

Llegeix l'entrevista completa a l'enllaç.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.