País Valencià

Un 25 d'abril per consolidar els drets lingüístics

Al ritme de dolçaina i tabal i convocats per Acció Cultural del País Valencià sota el lema «Perquè no torne el passat. Continuem avançant», milers i milers de persones s'han manifestat pels carrers de València exigint al pròxim executiu valencià que instaure la competència lingüística, la reciprocitat entre TV3 i À Punt, la creació d'una conselleria de Cultura i l'entrada de la Generalitat Valenciana a l'Institut Ramon Llull. «Cal mobilitzar-nos a les urnes», ha proclamat el secretari de l'entitat Toni Gisbert.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la plaça Sant Agustí de Valencià, hi predominaven les samarretes amb llenguatge reivindicatiu, les senyeres i les pancartes a favor dels drets lingüístics. Amb les eleccions valencianes a tocar després de l'avançament que singularitzava els comicis amb els espanyols, Acció Cultural del País Valencià ha convocat aquest dissabte a milers i milers de persones que s'han manifestat pels carrers de València sota el lema «Perquè no torne el passat. Continuem avançant». Una crida a la mobilització a les urnes llançada per l'entitat cultural en la seua tradicional manifestació de la diada del 25 d'abril amb l'objectiu que el pròxim executiu valencià consolide els drets lingüístics al territori a través de mesures com ara la capacitació lingüística i aprovar la reciprocitat entre els espais comunicatius públics catalans i valencians.

«Ens manifestem en un context molt especial, quan hi ha previstes dues convocatòries electorals per al pròxim 28 d'abril. Des d'Acció Cultural del País Valencià, considerem que durant aquests anys s'ha posat fi a governs autoritaris, corruptes i antivalencians. Però que en una següent legislatura de progrès cal avançar en qüestions com ara la reciprocitat amb TV3, la creació d'una conselleria pròpia de cultura, l'entrada a l'Institut Ramon Llull o la instauració de la competència lingüística a l'administració pública», ha expressat el secretari d'Acció Cultural del País Valencià Toni Gisbert. «Per això, fem una crida a la mobilització del vot. Perquè no torne el passat», ha remarcat.

Amenitzada per les dolçaines i tabals de l'Estrela Roja de Benimaclet (València) i la música de diverses plataformes, la mobilització ha comptat amb la presència d'Intersindical Valenciana i CCOO. «Commemorem com cada any el 25 d'abril. Ara bé, enguany ho fem amb la perspectiva electoral de cridar a la mobilització a les urnes per avançar en els nostres drets socials, laborals, nacionals i lingüístics», ha apuntat el portaveu de l'organització sindical, Vicent Mauri, a aquest setmanari. «Com cada any, el sindicalisme de classe de CCOO està junt amb Acció Cultural del País Valencià i la resta d'organitzacions civils, socials i sindicals per reivindicar els drets laborals i lingüístics», ha afirmat a EL TEMPS Ferran García, responsable de política lingüística i cultural del sindical, qui estava acompanyat pel secretari general de CCOO, Arturo León.

Amb candidats de Compromís com ara la número dos per Castelló a les Corts Valencianes Mònica Àlvaro o els càrrecs de Podem Jaume Monfort i Ferran Martínez presents a la manifestació, l'única formació que ha comptat amb pancarta pròpia ha estat Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), la qual estava encapçalada pels seus candidats a les eleccions valencianes Josep Barberà i Josep Lluís Albinyana. «Avui és un dia de reivindicar els nostres drets nacionals, d'exigir-los», ha assenyalat a aquest setmanari Guillem Agulló, membre de la llista dels republicans als comicis europeus i pare del jove antifeixista assassinat per l'extrema dreta ara fa 26 anys. «Hem baixat a València per mostrar la nostra solidaritat amb totes les persones progressistes, sobiranistes i republicanes del País Valencià», ha agregat a EL TEMPS Jon Iñarritu, aspirant a una acta al Congrés dels Diputats per EH Bildu, qui havia estat convidat pels republicans. També hi havia el senador Bernat Picornell, qui ha patit una identificació de la policia, tal com s'han queixat altres assistents a la marxa. ERPV, a més, tenia una plataforma on clamava per la llibertat dels «presos polítics».

Senyera de reivindicació del País Valencià del BEA| EL TEMPS

Els diferents col·lectius que conformen l'anomenada esquerra independentista també han comptat amb una pancarta pròpia, on els seus manifestants han llançat càntics durant la manifestació com ara «Ni oblit, ni perdó» en referència a Guillem Agulló o «València serà la tomba del feixisme». La plataforma de Solidaritat amb Catalunya, el Bloc d'Estudiants Agermanats, que ha lluït una senyera gegant, i la Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià (Decidim) han sigut altres de les organitzacions que s'han sumat a la mobilització d'Acció Cultural País Valencià. «Avui commemorem la pèrdua de la nostra independència i reivindiquem la nostra sobirania per decidir què vol ser el País Valencià en l'àmbit social, econòmic o nacional», ha indicat Toni Infante, portaveu de Decidim, a EL TEMPS, qui havia convidat a la diada valenciana a les plataformes germanes de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM). «Volem mostrar la nostra solidaritat amb els germans valencians i reivindicar un dia on es commemora la tràgica annexió del País Valencià per part de Castella», afirma a aquest setmanari Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC. «Clamem perquè no volem ser colònies de la metròpoli madrilenya», ha agregat Joan Planes, membre de l'ASM.

Després de recórrer el centre de València, la mobilització ha acabat al Parterre, un jardí en el qual està ubicada l'estàtua de Jaume I. Des d'aquesta plaça, Gisbert ha llegit una carta enviada per part del president de la Federació Llull, que aixopluga Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, i de la mateixa entitat catalana Jordi Cuixart, ara empresonat per la causa contra el procés. «Des de la banqueta dels acusats del Tribunal Suprem, recorro al vostre costat els carrers de València compartint festa i cultura. Perquè no torne el passat, continuem avançant. Felicitem-nos per un 25 d'abril alegre i combatiu. Reconeguem-nos en la lluita per la llengua i les llibertats. Ni 433 dies de presó, ni els anys que puguin venir, podran fer que renunciem», ha proclamat per carta Cuixart.

«El valencià ja no és objecte de persecució institucional i tenim finalment representants institucionals que l'usen habitualment, hem recuperat la ràdio i la televisió valenciana, s'ha creat l'Oficina dels Drets Lingüístics, i s'ha iniciat la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull», han expressat a continuació com a manifest final abans de les actuacions musicals programades els directius de l'entitat Tomàs Llopis i Anna Gascó. I han conclòs, a tall d'avís de cara als comicis valencians: «Ens queda, però, camí per fer. Encara hem d'acabar de reconstruir allò que els anteriors governs van desfer. I no ens acontentarem amb això, perquè seria tant com dir que el nostre projecte de futur és tornar al passat, l'any 1995». Tot un clam electoral pels drets lingüístics de milers de persones.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.