Precampanya electoral

El sobiranisme a Mallorca es retroba

Esquerra Republicana aprova finalment d’entrar a la candidatura de Més per Mallorca en les eleccions de l’any que ve a les principals institucions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El sobiranisme a Mallorca s’ha reunificat. Esquerra Republicana torna a ser present a Més, amb el PSM i IniciativaVerds. Les tres formacions sobiranistes comparteixen de bell de nou aixopluc orgànic i la mateixa candidatura. L’assemblea de militants d’Esquerra acceptà el passat dia 8 de novembre reingressar a Més, gairebé al mateix temps que la coalició celebrava les seves eleccions internes per decidir les persones que ocuparien els llocs amb més probabilitats de sortir elegides a les eleccions autonòmiques i insulars de l’any que ve, si bé es deixaven algunes posicions, tant a la llista al Parlament com al Consell, per ser ocupats per qui decideixi Esquerra. D’aquesta manera es tanca un llarg període de quatre anys durant els quals Esquerra i Més s’han donat l’esquena.

De la ruptura a la reconciliació


Esquerra Republicana i el PSM s’allunyaren quan aquest últim partit aprovà el 2006 aliar-se amb Esquerra Unida a les eleccions autonòmiques de 2007. Una coalició en què, amb el nom de Bloc, també participaren Els Verds i que comptà, per cert, amb el suport d’Oriol Junqueras. A pesar del rebuig inicial, poc després Esquerra canvià d’opinió i s’integrà a l’aliança. Tanmateix, les topades entre la seva direcció a Mallorca i la del PSM foren contínues fins que, durant la legislatura del segon Pacte de Progrés (2007-2011), els republicans abandonaren la coalició. A pesar d’aquesta situació a l’illa, el PSM mantenia la sintonia amb la direcció d’ERC a Barcelona; però inevitablement les relacions es varen veure afectades per l’enfrontament insular. El resultat fou que el pacte que mantenien per concórrer a les eleccions europees quedà en no res i el PSM, per primer cop a la seva història, no va participar en uns comicis, els del Parlament europeu de 2009. La ruptura fou aleshores total.


El PSM pactà amb IniciativaVerds la coalició per a les eleccions autonòmiques de 2011 i Esquerra se’n mantingué al marge. Passats tres anys més, però, la direcció de Més —ja es deia així— convocà un procés d’elecció interna de candidats per a les eleccions de 2015 al Parlament balear i Consell de Mallorca, a les quals convidà a participar els republicans, que acceptaren. El maig de 2014 s’anuncià l’acord.


Aquells comicis interns per triar els candidats van ser un desastre. Des d’Esquerra s’acusà la direcció de Més de manipular el procés. L’enfrontament acabà amb l’expulsió d’Esquerra de la coalició uns mesos més tard. Algunes de les persones que des d’Esquerra havien participat a les primàries abandonaren Més i renunciaren al lloc que havien guanyat a la candidatura. Però no ho feren totes. Algunes, com és el cas d’Agustina Vilaret (actual diputada), varen mantenir la condició de candidata, en el seu cas a la llista al Parlament.

Mateu Matas, Xurí, president d'Esquerra Republicana a Mallorca


La direcció d’Esquerra que protagonitzà l’enfrontament, amb Joan Lladó al capdavant, deixà posteriorment els càrrecs i la nova cúpula que la substituí s’ha mostrat molt més favorable a col·laborar amb Més. Ho prova que quan, per diverses dimissions en el grup parlamentari de Més, li tocà el torn a Vilaret d’entrar com a diputada al Parlament, la direcció del partit no li posà cap entrebanc: “No em posaren cap problema per acceptar l’escó i és ver que el fet que fos una nova direcció ha facilitat l’acostament” a Més, explica Vilaret.


Fruit d’aquesta nova etapa en la relació sovintejaren les converses perquè Esquerra acceptés entrar a Més un altre cop, amb vista a les eleccions de 2019. “Sempre he pensat que el que cal és col·laborar i avançar junts”, diu Vilaret, en conversa amb aquest setmanari, una de les veus més actives i vehements que s’han manifestat a favor de pactar de bell de nou. Ara la majoria del partit pensa com ella. L’assemblea d’Esquerra Republicana de Mallorca, reunida a Llucmajor el passat 8 de novembre, acceptà “l’oferta de Més per Mallorca d’anar junts a les properes eleccions al Parlament de les Illes Balears i al Consell de Mallorca”, segons explicà en un comunicat la formació. Durant la reunió, el president del partit a Mallorca, Mateu Matas, Xurí, posà de manifest l’existència d’elements ideològics comuns amb els partits de Més i remarcà que “és el moment d’unificar forces per tal de reforçar-nos davant tot el que està passant a l’Estat espanyol”. La diputada Vilaret, per la seva banda, també demanà el vot favorable a la proposta: “Cal ampliar la base”, digué, citant el que sol dir Junqueras. La proposta s’aprovà amb 42 vots a favor, 2 abstencions i cap vot en contra.


Més per Mallorca ha deixat el número 6 de la candidatura al Parlament i el 8 al Consell de Mallorca perquè l’ocupin militants d’Esquerra. És probable que Vilaret sigui la candidata a la cambra legislativa, però “no està encara decidit, ho decidirà una assemblea que encara no té data, però sí que et puc dir que tinc una experiència per aportar i que m’agradaria repetir”, explicà la diputada la setmana passada.


Eleccions internes a Més per Mallorca


Amb l’acord amb Esquerra tancat, Més per Mallorca celebrà les eleccions internes —el cap de setmana del 10 i 11 de novembre— per triar els candidats amb opcions de sortir elegits al Parlament, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma. No els caps de llista, que ja estaven decidits des del mes de maig: Miquel Ensenyat a la cambra legislativa, Bel Busquets a la institució insular i Antoni Noguera al consistori de la capital. Així mateix, estan fixats els números dos al Parlament i Consell, que són els que s’enfrontaren als guanyadors per ser cap de llista i perderen, Fina Santiago i Guillem Balboa, respectivament.


L’elecció interna d’ara, per elegir els altres candidats, no tenia l’interès de la de primera, però, així i tot, ha aixecat una certa polèmica. Perquè, segons interpretà tota la premsa local de Palma, el PSM, partit majoritari de Més, ha col·locat els seus homes i dones per copar el màxim possible de llocs amb opcions reals de ser elegits, en detriment dels que optaven a ser candidats des d’IniciativaVerds. La interpretació dels mitjans s’avé amb el que passà en els comicis interns de maig: Fina Santiago, que és d’IniciativaVerds, anuncià que volia ser la candidata i, tot seguit, des del PSM es muntà la candidatura d’Ensenyat per evitar que la de l’altre partit fos cap de llista, i en resultà guanyador per àmplia majoria. Ara, segons els mitjans de Palma, d’alguna manera s’hauria repetit l’operació i el PSM hauria acaparat els millors llocs de les candidatures al Parlament i Consell. No passa el mateix a Palma, on la mescla entre militants de PSM i IniciativaVerds ha funcionat millor i la candidatura està més compensada.


La cúpula de Més nega la interpretació dels mitjans sobre les eleccions internes. L’explicació és que en el si “de Més hi ha sensibilitats diverses però això no obsta perquè el projecte sigui únic i, a més, està plenament consolidat”. Aquest setmanari ha interrogat, en aquest sentit, Fina Santiago, que primer de tot vol deixar clar que “el procés d’elecció interna ha estat totalment legítim i correcte, no hi ha res a dir”; però alhora confessa i lamenta “que el procés per assolir el verdader mestissatge polític intern” entre PSM i IniciativaVerds “serà llarg”, i deixa entendre implícitament que la interpretació dels mitjans respecte a l’elecció interna és correcta.


A banda de la relativa polèmica, en el que hi ha coincidència absoluta és a “posar-nos a fer feina immediatament tots” i a “remar en la mateixa direcció” cap a les eleccions de maig de l’any que ve, diuen a la direcció. El repte, en paraules de la co-coordinadora de Més per Mallorca, i vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern, Bel Busquets, és “guanyar quatre anys més per a l’esquerra” en el poder autonòmic illenc, així com als Consells i principals ajuntaments. A pesar que l’última enquesta publicada indica que Més podria rebre un càstig sever —amb la potencial pèrdua de la meitat dels sis diputats que va obtenir el 2015— els dirigents no volen perdre l’optimisme. “Com a mínim, mantindrem la força que tenim”, diu Busquets. La diputada d’Esquerra, Vilaret, de la seva banda, es mostra convençuda que “el que importa és fer ben feta la feina cada dia i, quan sigui el moment, ja retrem comptes als ciutadans del que hem fet” i “si així ho fem”, les coses “aniran bé”.

Més sense Esquerra Unida


Un sector de Més, el de l’agrupació de Palma, aspirava a ampliar la base de la coalició amb Esquerra Republicana, tal com s’ha assolit, però també amb Esquerra Unida. Antoni Noguera, batlle de Palma i líder de la formació a la capital, tenia confiança que seria possible assolir l’objectiu que hauria permès presentar un ventall de sensibilitats d’esquerra molt divers que hauria assegurat cobrir molt més espai. Tanmateix, no serà possible, o no ho sembla. De fet, extraoficialment es reconeix que l’acord és impossible i es dona per fet que EU acabarà anant a les eleccions amb Podem.


Tot indica, en efecte, que serà així. Segons ha pogut saber aquest setmanari, les cúpules d’EU i de la formació morada no han parat de negociar des de fa setmanes. A pesar que a l’última assemblea d’EU la seixantena de militants que hi havia no decidiren cap coalició —seguint així la proposta de la direcció de no decidir res—, en realitat està fet l’acord polític amb Podem i només queden serrells pendents, sobretot a Eivissa. A finals de novembre una nova assemblea decidiria finalment el pacte preelectoral amb els morats.
Interrogat sobre això Alberto Jarabo, diputat al Parlament i dirigent de Podem —i que serà amb tota probabilitat candidat número u de la llista morada a l’Ajuntament de Palma— confessa que “sí, és ver que l’acord global amb Esquerra Unida està tancat, ens queden pendents alguns aspectes de menys importància, però el pacte diguem-ne polític està fet”. I explica: “Compartim un mateix espai polític i, per tant, és de lògica que Esquerra Unida vingui amb nosaltres i no vagi amb Més, i, a més, el pacte estable ja està fet a tot l’Estat, així que fer-lo a Balears és normal. Tenim la coincidència ideològica, l’espai i la convergència orgànica general , així que no hi ha raons per no fer l’acord aquí”, sentencia.


Amb EU anant amb Podem i Esquerra entrant a Més per Mallorca, s’aclareix definitivament el panorama de les candidatures progressistes —a banda del PSOE— a les illes Balears.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.