MÚSICA

L'antídot musical contra el feixisme

La reivindicació de la diferència marca el Festival Música i Lletra 2019 de Xàtiva. Un esdeveniment que, en la seua quarta edició, ja pot considerar-se una cita plenament consolidada. Paco Ibáñez, Mara Aranda, Miquel Gil, Clara Peya, Anari, Roger Mas i Carles Pastor són alguns dels protagonistes del cartell.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La cançó d’autor no pot entendre’s sense el seu compromís polític. La denúncia de les injustícies va ser l'embrió d’un gènere amb el qual els totalitarismes pretenien acabar. No en va coneguda també com ‘cançó protesta’, la veu dels cantautors sorgia de les entranyes de l’opressió. Les melodies íntimes i difícils de catalogar en un estil es transformaven, a través de la denúncia, en un himne col·lectiu contra la por i l'autoritarisme. El Festival Música i Lletra (MiL) de la cançó d’autor arreplega aquesta voluntat amb el seu lema “Jo cante a la diferència” i reivindica, front la intolerància, la llibertat d’expressió.

Per quart any, Xàtiva és la seu d’un esdeveniment musical que combina autors consolidats amb veus joves que estan renovant el panorama cultural. El festival, que se celebrarà els divendres i dissabtes del 3 a l’11 de maig, abraça des de propostes d'abast estatal passant pel folk valencià fins artistes que s’han convertit en llegenda. Paco Ibáñez, Mara Aranda, Miquel Gil, Clara Peya o Anari són algunes dels protagonistes del cartell de la cita musical. El festival és una aposta per lluitar contra la precarietat dels artistes musicals i per garantir unes condicions dignes de treball, així com per visibilitzar els talents emergents. Tot això a preus populars: les entrades costen des dels 11’50 fins als 13’50 euros, amb un abonament per a tot el festival de 36 euros. Enguany, així mateix, els concerts seran gratuïts per als menors de 12 anys.

En aquesta edició, l’Institut Valencià de Cultura (IVC) s’ha sumat per primera vegada a l’Ajuntament de Xàtiva en la coorganització del festival. “És una manera de visibilitzar la voluntat de territorialització i descentralització de la cultura”, ha assenyalat Marga Landete, la directora de l’Institut Valencià de Cultura, durant la presentació del MiL. També “vam començar fa quatre anys pensant-lo com a festival de referència per a la cançó d’autor, en un lloc com Xàtiva, amb artistes consagrats com Raimon o Feliu Ventura”, ha destacat el regidor del Gran Teatre de Xàtiva, Alfred Boluda, que ha afegit que “la música i l’art sempre han sigut eines de a la transformació social”.

Precisament és Ventura el director artístic d’aquest festival. “Pretenem que siga una barrera higiènica contra el feixisme”, ha declarat el cantautor xativí, que ha afegit que “l'única manera d’expressar la diferència és fer-ho lliurement”. Amb aquesta voluntat es reprodueix el cartell d’aquesta edició del festival, elaborat pel muralista Elías Taño. Una il·lustració a gran mida inspirada en el vers “Jo cante la diferència”, de la cantautora Violeta Parra. “És una ferramenta revulsiva i una reivindicació de la cançó d’autor”, ha replicat el muralista.

El festival s’inaugurarà el dia 3 d'abril amb una festa de presentació gratuïta protagonitzada pels nous talents. L’artista Dani Miquel es pujarà a l’escenari del Jardí de la Pau amb un espectacle de vocació familiar. Aquesta mateixa jornada tindrà també lloc una de les cites clau per donar visibilitat a la nova cançó valenciana. MiL Descobreix, el III Certamen de Joves Cantautors, acaba d’obrir les inscripcions i repartirà 2.700 euros en premis per a autors no editats. Des que va començar aquesta iniciativa ‘caçatalents’, s’ha triplicat el nombre d’artistes emergents que opten a dinamitzar la seua carrera. I s’espera que continuen augmentant. En l’acte també actuarà Lisa Sampai, la guanyadora del certamen de l’any passat.

El mateix dia 3, ja a les 10 de la nit, la música es traslladarà al Gran Teatre de Xàtiva. Roger Mas obrirà el cicle d’actuacions. El cantautor amb més de vint anys d’experiència presentarà “Parnàs”, amb poemes musicats d’autors com Martí Miquel i Pol, Joan Maragall o Salvador Espriu. A continuació, la guanyadora del Premi Nacional de Cultura 2019, Clara Peya, i el seu virtuosisme pianístic s’estrenaran amb Estómac. Guardonat com a premi Enderrock al millor disc 2018, Estómac és un revulsiu visceral a cavall entre el jazz, el pop i l’electrònica. El dissabte 4 farà la seua entrada una llegenda viva de la cançó; Paco Ibáñez fa parada a Xàtiva durant la seua gira internacional amb motiu del 50 aniversari del seu concert a l’Olympia. “Una oportunitat única”, segons Boluda, per gaudir d’una visita privilegiada.  

El divendres 10 de maig actuarà a la capital de la Costera el cantant saforenc Carles Pastor. La melangia amb pulsions roqueres d’Andròmina, el seu últim treball, el van fer mereixedor del Premi Ovidi al millor disc de cançó d’autor. Seguidament, l’artista basca Anari farà entrada en escena. La cantant, amb cinc treballs editats, s’ha convertit en un referent de la cançó basca que costa veure sobre els escenaris. El dissabte 11 Mara Aranda presentarà el seu treball Sefarad en el corazón de Turquia, una recuperació poètica de la tradició sefardita i dels personatges històrics de la Península. L’esperada veu de Miquel Gil tancarà el cicle de concerts amb el seu últim treball, Geometries. El cantautor es confirma com portaveu del patrimoni cultural valencià amb els seus poemes musicats. Tot després d’una llarga espera de set anys des de la publicació de Per marcianes.

Aquesta edició és l’oportunitat del festival per consolidar-se definitivament com a referent de la cançó d’autor valenciana. El MiL pretén també involucrar la població a través de diverses entitats ciutadanes perquè s’impliquen en el projecte i impulsen la defensa de la tolerància. Una tasca que demostra, segons Boluda, que l’art i la música són “eines de transformació”. És l’antídot de la cançó d’autor contra les ideologies excloents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.