Festivals

Música i Lletra amb veu de dona

La tercera edició del festival Música i Lletra (MiL), celebrat a la ciutat de Xàtiva, aposta per donar suport a les veus de dona i pel talent dels joves que s’inicien a la cançó d’autor, un gènere encara invisibilitzat al País Valencià, segons els seus promotors. El festival compta amb la direcció artística del cantautor Feliu Ventura i té con a noms destacats en el cartell a Eva Dénia, Joan Miquel Oliver, Pau Alabajos, Meritxell Gené o El Diluvi.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Xàtiva, la ciutat que va veure nàixer Raimon, Feliu Ventura o Pep Gimeno “Botifarra”, obri les seues portes a la tercera edició del festival Música i Lletra. Aquesta "cita ineludible en terres valencianes", com la defineix el regidor del Gran Teatre de Xàtiva, Alfred Boluda, reuneix a algunes de les veus més destacades i diverses del a cançó d'autor, bressol de la nova cançó. El MiL pretén impulsar la programació cultural de les comarques centrals i "retornar a Xàtiva tot el que la seua gent ha aportat a la cultura valenciana". "Iniciatives com aquesta contribueixen a tenir una ciutat més viva, crítica, de referència i que siga una finestra al món", afirma Boluda.
 
L'inici del festival Música i Lletra, que tindrà una durada de cinc dies -els darrers dissabtes de maig i els dos primers de juny-, es farà conjuntament amb la trobada de muixerangues organitzada per la Muixeranga de Xàtiva. Tot seguit, tindrà lloc, al cèntric Jardí de la Pau, la final del “MiL Descobreix”, un concurs per a joves cantautor amb diversos premis: a millor cançó en valencià, a millor cançó en altra llengua, a millor lletra, a millor música i un premi atorgat per públic que hi estiga present. Aquesta plataforma serveix per impulsar els joves talents” i comptarà amb un jurat integrat per figures femenines destacades del panorama cultural xativí com ara la periodista Carla González -presidenta del jurat-, l'activista cultural Clara Torres o Amor Badia, membre de la muixeranga.
 
També actuarà el guanyador de la darrera edició del “MiL Descobreix”, el borriolenc Marc Damontagne, i clourà amb El Diluvi, un grup amb esperit de cançó d'autor. Durant els següents dies, del 12 de maig al 9 de juny, es donaran cita artistes com Alidé Sans, Pau Alabajos, Meritxell Gené, Eva Dénia amb Merxe Martínez, Alessio Arena, Gem, Lu Rois i Joan Miquel Oliver.
 
Sota el lema“sense les dones no hi ha festivals!”, el MIL reivindica la seua ànima feminista amb un cartell on les dones guanyen cinc a tres als homes. “La darrera edició ja aconseguirem la paritat i, enguany, hem aconseguit trencar el sostre de vidre”, explica Boluda. És un esforç, però no costa tant”, confessa el cantautor Feliu Ventura qui s'encarrega, des de la darrera edició, de la direcció artística del festival. “Aquest cartell aposta per corregir l'escassa presència històrica de les dones als escenaris i la invisibilitat de les seues propostes”. La cantautora Eva Dénia, denuncia que molts festivals atribueixen una menor qualitat a la música de les dones com a motiu per no contractar-les: “Potser costa una miqueta més de feina perquè estem ocultes, però si es preocuparen, veurien que hi ha moltes dones amb propostes molt interessants”.
 
La diversitat d'aquest festival però, no es limita al gènere, també ho fa pel que respecta a la varietat d'estils, de llengües i de llocs de procedència en un festival “menut en format -compta amb un pressupost de 37.000 euros majoritàriament de l'Ajuntament de Xàtiva-, però ric en qualitat, idees i diversitat”, segons explica el director artístic. “Un dels nostres objectius és desbordar l'acció institucional i l'àmbit municipal”, afirma el regidor del Gran Teatre de Xàtiva. Per aconseguir-ho, l'organització del festival col·laborarà de manera bidireccional amb diferents entitats locals de la ciutat per crear “espais comunitaris”. Per a Feliu Ventura, “la cultura ha de ser un element de transformació social” i defensa la necessitat de què la cançó d'autor tinga una cita anual on els artistes tinguen visibilitat per mostrar les seues propostes “com ja ocorre en altres llocs del territori”.
 
 “El MiL no sols té cura dels qui estem dalt dels escenaris, també dels qui estan darrere. És una bona forma de cuidar la indústria cultural del País Valencià”, explica el cantautor Pau Alabajos en referència a les condicions laborals dels artistes, les quals Boluda les descriu com “dignes”. La música i la lletra ja estan preparades, pot començar l’espectacle.
 
Cartell de la tercera edició del festival Música i Lletra

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.